Skip to main content

Către: Primarul General al Municipiului București - Gabriela Firea și către Directorul ALPAB - Marius Albișor

🌳 Grădina Cișmigiu - VREM restaurare, NU mutilare!

UPDATE 08/10/2020
În urma discuțiilor cu specialiști din cadrul Institutului Național al Patrimoniului, Direcția de Mediu PMB și ALPAB, Grupul de inițiativă Civică Cișmigiu a depus un proiect în cadrul bugetării participative pentru întocmirea unui Plan de gestiune și management al Grădinii Cișmigiu: https://bugetare-participativa.pmb.ro/view/63

Planul va detalia toate lucrările necesare pentru buna întreținere a Grădinii Cișmigiu. O echipă de specialiști în peisagistică, patrimoniu și mediu ar trebui să inventarieze vegetația, mobilierul și monumentele istorice pentru a stabili intervențiile necesare necesare salvării arborilor și profesionalizării modului în care e întretinută grădina.

UPDATE 27/10/2020
Tribunalul Bucureşti a dispus anularea unei hotărârii Consiliului General al Municipiului Bucureşti din iulie 2019 cu privire la proiectul de reabilitare peisagistică a Parcului Cişmigiu. Campania pentru a avea un Cișmigiu îngrijit continuă, căci în continuare e nevoie de investiții pentru a stopa degradarea acestuia.

UPDATE 18/10/2019
Am depus petiția la registratura PMB, alături de cele 5.235 de semnatari. Campania însă continuă!
Am început deja să lucrăm cu un avocat care face o analiză legală a proiectului și a modului în care a fost elaborat acesta.
Mâine, sâmbătă, vă invităm în Cișmigiu pentru a ne cunoaște: https://www.facebook.com/events/531571431003263/

https://live.staticflickr.com/65535/48918411131_0953b21089_z.png

UPDATE 05/09/2019
A trecut mai bine de o lună de la aprobarea proiectului de Restaurare Peisagistică a Grădinii Cișmigiu și odată ce le-am arătat celor de la Primăria Municipiului București că preocuparea cetățenilor este una reală, dinamica a început să se schimbe.
Săptămâna trecută am participat la o masă rotundă despre acest proiect. 🪑 Discuția a fost tensionată, iar cerințele petiției noastre se pare că sunt în totală discordanță cu viziunea șefului ALPAB,Marius Albișor, pentru proiectul de restaurare. Astfel, am aflat că sursa de finanțare (fonduri europene) permite doar lucrări de restaurare pentru arhitectură, dar că regenerarea materialul vegetal nu este cheltuială eligibilă. Cu alte cuvinte, acest proiect nu e gândit pentru restaurarea grădinii, ci ca o investiție care va fi realizată prin construcții de alei și restaurare pentru componentele construite ale parcului: poduri, împrejmuiri, clădiri.
🌳 Vom rămâne cu un parc fără arbori bătrâni, iar PMB nu are niciun plan pentru salvarea și regenerarea vegetației din Cișmigiu. Cu alte cuvinte, tăiem, construim, restaurăm, ne racordăm, dar rămânem fără arbori!
🖱️ Intră pe pagina noastră de Facebook și rămâi informat: https://www.facebook.com/Cismi.Civic/
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
PETIȚIE:
Solicităm refacerea proiectului de “Restaurare peisagistică a parcului istoric Grădina Cișmigiu”, ai cărui indicativi tehnico-economici au fost aprobați în ședința ordinară a CGMB din 31 iulie 2019!

De ce este important?

❗️ Primăria Capitalei a anunțat un proiect pentru restaurarea peisagistică a Grădinii Cișmigiu, întins pe 3 ani și care prevede intervenții majore la nivel de vegetație, alei, amenajări peisagistice, ansambluri monumentale și la rețelele de utilități. Aceste lucrări nu respectă caracterul istoric, valoarea peisagistică și ecologică a parcului.

😠 Proiectul a fost aprobat sărind etapele normale pentru o lucrare de acest calibru, fără a avea ca bază de start un PUZ actualizat (documentație de urbanism care reglementează tipurile de intervenții permise într-o zonă clar delimitată a orașului), fără consultare publică, fără concurs internațional de soluții cu juriu și fără a respecta legislația în vigoare pentru parcuri.

👎 Ce este în neregulă cu acest proiect?
1. Lipsa de transparență din partea PMB și ALPAB – deși Grădina Cișmigiu este unul dintre locurile reprezentative pentru București, proiectul nu poate fi consultat de cetățeni.
2. Lipsa unei dezbateri publice înainte de elaborarea temei de proiectare – PMB și ALPAB nu au invitat la dialog reprezentanți ai societății civile și specialiști în domeniu care să expună opiniile comunităților pe care le reprezintă și să contribuie cu idei pentru realizarea proiectului.
3. Schimbarea imaginii cu care Cișmigiul s-a identificat în ultimii 100 de ani – lucrările de reabilitare aprobate vor modifica definitiv, până la mutilare, detalii-simbol ale Grădinii Cișmigiu: pietruirea sau pavarea unor spații verzi identitare (Parterul Central, peluza cu flori dinspre blv. Regina Elisabeta, Rotonda Scriitorilor), reconfigurarea accesului în parc din zona Izvorului lui Eminescu.
4. Reducerea spațiilor verzi din parc, tăierea platanilor monumentali din zona Foișorului sau a altor arbori sănătoși/monumentali din parc vor afecta puternic echilibrul ecosistemului actual.
5. Eliminarea unor funcțiuni introduse de-a lungul vremii și de care depinde comunitatea care folosește zilnic parcul: două locuri de joacă vor fi desființate și al treilea relocat, locul de sport pentru persoanele vârstnice va fi eliminat, iar țarcul de căței va fi înlăturat definitiv.
6. Dublarea unor investiții făcute de curând (sistemul de iluminat a fost refăcut în 2018) sau realizarea altor investiții inutile (stâlpi wi-fi, înlocuirea mobilierului actual).
7. Construirea de noi spații comerciale ce va duce la amplificarea imaginii de târg în loc să mențină liniștea necesară într-un monument istoric, spațiu verde și de relaxare. În prezent, în Grădina Cișmigiu există 12 spații comerciale istorice și construcții temporare, iar prin proiectul aprobat de PMB se va ajunge la un total de 21 de spații comerciale.

👍 Ce ne dorim?
1. Publicarea proiectului complet, plătit din bani publici și realizat de Compania Municipală pentru Dezvoltare Durabilă prin atribuire directă.
2. Dezbatere publică filmată la care să fie invitată comunitatea locală și specialiști în domeniu pentru definirea temei de proiect și a viziunii pentru restaurarea Grădinii Cișmigiu.
3. Refacerea proiectului în urma unui concurs care să genereze cele mai bune soluții pentru a pune în valoare potențialul istoric al Grădinii Cișmigiu și a răspunde nevoilor utilizatorilor frecvenți.
4. Restaurarea Grădinii Cișmigiu să fie facută cu menținerea spațiului verde actual, protejarea arborilor existenți și minimizarea impactului pe care proiectul îl are asupra biodiversității din zonă. Proiectul trebuie să includă un plan de replantări, cu aviz de la Ministerul Culturii, și să nu depășească suprafața admisă pentru alei și pavaje într-un parc (maxim admis 10% alei și pavaje, conform art. 18(7) din legea 24/2007).
5. Realizarea unui studiu sociologic și consultarea comunității de utilizatori frecvenți ai Grădinii Cișmigiu, pentru a reduce impactul lucrărilor asupra acestora (părinți cu copii, oameni în vârstă, posesori de câini).
6. Eliminarea unor noi investiții din proiectul prezentat, care le-ar dubla pe cele făcute deja în ultimii doi ani (iluminatul în parc, restaurarea mobilierului actual).
7. Grădina Cișmigiu trebuie tratată ca o oază de liniște și verdeață în inima capitalei, nu ca un parc de distracții sau o zonă comercială.

➡️ Semnează petiția și luptă alături de noi pentru a proteja Grădina Cișmigiu!

Cișmigiu Gardens, Bulevardul Regina Elisabeta, București 030167, Romania

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL

Linkuri

Actualizări

2019-10-10 01:22:56 +0300

S-a ajuns la 5,000 semnături

2019-08-28 12:35:00 +0300

S-a ajuns la 1,000 semnături

2019-08-27 15:53:45 +0300

S-a ajuns la 500 semnături

2019-08-27 10:14:12 +0300

S-a ajuns la 100 semnături

2019-08-27 09:45:46 +0300

S-a ajuns la 50 semnături

2019-08-27 09:31:26 +0300

S-a ajuns la 25 semnături

2019-08-26 17:03:39 +0300

S-a ajuns la 10 semnături