S-a ajuns la 50 semnături
Către: Ministrul Educației
Auditare în regim online a orelor de școală în caz de boală ușoară

Rugăm să fie elaborat un cadru legal care să permită participarea la ore în regim online a copiilor bolnavi, dar a căror stare permite acest lucru. Scopul este de a limita materia pierdută și de a păstra copilul conectat la procesul educațional și la colectivul de elevi. Ultimii ani au dovedit că o bună parte dintre școli și profesori s-au adaptat bine mediului online, chiar dacă acesta nu va putea niciodată înlocui integral învățământul tradițional cu prezență fizică.
Propunem următoarele aspecte, legate de participarea online in situația menționată:
- copilul nu va fi trecut prezent în catalog (va trebui să aducă motivare/scutire la întoarcere)
- participarea online să se facă pe o perioadă limitată (normală pentru o boală ușoară sau transmisibilă) de maxim 7-10 zile, și eventual maxim de 1-2 ori pe semestru (poate 2-3 ori în ciclul primar, unde răcelile comune sunt mai frecvente).
- copilul nu va fi evaluat cât timp participă în online (dacă se vor da teste, poate participa dar fără să fie nota trecută în catalog, deci cu rol de autoevaluare)
- fiecare profesor și școală pot decide dacă orele pot/vor fi susținute în online, în funcție de dotarea școlii, programă, materie, instruirea cadrului didactic, conduita copilului și participarea activă a acestuia la ore ș.a.m.d. Informarea elevului asupra orelor la care poate participa se poate face de către profesorul învățător sau dirigintele de clasa (de exemplu).
- copilul și/sau reprezentantul legal au opțiunea de a cere participarea la ore în regim online (prin email de exemplu). În lipsa acestei cereri, școala sau profesorul nu au nici o obligație.
Suntem convinși că existența acestui cadru legal va permite școlilor și profesorilor care au mijloacele necesare și și-au adaptat metodele de predare astfel încât acestea să nu excludă digitalizarea, să limiteze pierderile acumulate de elevi în cazul imposibilității frecventării cursurilor fizic din cauza bolilor ușoare (răceli comune, gripă, boli ale copilăriei etc).
De ce este important?
Mulți copii și profesori s-au adaptat bine la școala online. Când copilul este bolnav ușor și poate participa online, iar scoala și profesorul pot și vor să ofere această posibilitate, copilul ar trebui să aibă această opțiune. Momentan nu exista cadru legal. Forma propusă poate fi un punct de plecare.