Către: Comisiile Zonale ale Monumentelor Istorice; Primarul Municipiului Constanta, Decebal Fagadau; Consiliul Local Constanta; Direcția Județeană pentru Cultură Constanța

Cerem respingerea avizului de demolare a vilei Dalas din Constanta

Cerem respingerea avizului de demolare a vilei Dalas (Bd. Ferdinand nr. 78, Constanta) si clasarea acesteia ca monument istoric.

Pe 17 aprilie 2019 a fost eliberat certificatul de urbanism pentru demolarea vilei Dalas [1], vila proiectata de Anghel Saligny in stil neoromanesc, construita la inceputul anilor 1900, si reprezentativa pentru arhitectura Constantei.

Vila a fost de multa vreme parte din peisajul urban al Constantei, si multi constanteni i-au trecut pragul, fie ca si-au petrecut parte din copilarie in gradinita ce si-a avut sediul acolo, sau ca au invatat limba franceza in cadrul Aliantei Franceze. In acea vreme, in cladirea intretinuta si ingrijita, o adevarata bijuterie, se tineau cursuri si evenimente, si era gazduita o frumoasa biblioteca.

Dupa retrocedarea din 2006, Alianta Franceza, ce isi avea sediul acolo, a fost somata sa paraseasca imobilul, iar vila a fost lasata in stadiu de degradare pana astazi [2].

Avand in vedere istoria vilei Dalas si reprezentativitatea arhitecturii acesteia pentru Constanta, dar si faptul ca nenumarate alte cladiri istorice ale orasului sunt in stare avansata de degradare, cerem respingerea avizului de demolare si clasarea imobilului ca monument istoric! Altfel, Constanta ar ramane si mai saraca pentru noi si pentru generatiile urmatoare.

[1] https://www.uct-media.com/2019/04/vila-dalas-emblematic-imobil-proiectat.html
[2] https://www.cugetliber.ro/stiri-actual-o-casa-din-centrul-constantei-construita-de-anghel-saligny-lasata-in-paragina-35703
Credit foto: Constanta de Odinioara www.facebook.com/constantadeodinioara/

Constanța, Romania