Către: Primaria si Consiliul Local din comuna Petrestii de Jos, jud. Cluj

Impreună pentru Petreștii de Jos și Cheile Turzii

Dorim rezolvarea problemei deseurilor aruncate in locuri nepermise pe raza comunei si in special a satului Petrestii de Jos, localitate din care se face accesul spre Cheile Turzii, fiind cea mai apropiata intrare catre acestea, dinspre Cluj-Napoca.

In vederea solutionarii acestei situatii s-a depus o Cerere la Primaria Petrestii de Jos, cu urmatorul continut:

“ Domnule primar, Domnilor consilieri,
Scopul prezentei cereri este acela de a rezolva problema deseurilor aruncate in locuri nepermise pe raza comunei si in special a satului Petrestii de Jos. Solutionarea acestei probleme este deosebit de importanta pentru sanatatea oamenilor si a mediului inconjurator.
In subsidiar, ca o paranteza, va aducem la cunostinta ca suntem interesati in dezvoltarea unor solutii si ducerea lor la indeplinire in mai multe domenii care tin de calitatea vietii in comuna noastra: canalizare, asigurarea apei curente, imbunatirea infrastructurii, pe care le vom aborda in viitorul apropiat. Totodata, pentru ca acum este in desfasurare lucrarea de construire a rigolelor pentru scurgerea apelor pluviale, va rugam sa nu semnati procesul verbal de receptie a lucrarilor final decat atunci cand aceste lucrari vor fi facute corespunzator. Sunt multi localnici care se plang ca aceste rigole au fost prost facute si ca sunt ineficiente. Asfaltarea drumurilor in aceste conditii ar fi un demers sortit esecului de la bun inceput, intrucat, daca apa pluviala nu va fi colectata corespunzator de aceste rigole, asfaltul se va degrada in cateva luni.
Va solicitam sa faceti demersuri eficiente pentru:
1. stoparea depozitarii deseurilor de diverse categorii in toate zonele limitrofe satului/comunei; in raul Hasdate; santurile care marginesc drumurile si ulitele satului, etc...
2. igienizarea tuturor zonelor afectate de acest fenomen, care ia amploare tot mai mare de la o zi la alta;
3. amplasarea mai multor containere mari, pe toate drumurile din sat, in special, in proximitatea gospodariilor de unde se stie ca provin cele mai multe deseuri ce se regasesc aruncate in natura;
4. avertizarea, in scris, iar daca aceasta masura este ineficienta, sanctionarea prin amenzi, a persoanelor care se fac vinovate de depozitarea deseurilor in natura;
5. amplasarea a cat mai multor cosuri de gunoi stradale, selective si asigurarea igienizarii lor.
Va aducem la cunostinta, ca peturile, dozele metalice si sticlele se pot colecta si in cutii facute din cadru metalic si plasa rabitz, aceasta modalitate fiind o alternativa mult mai ieftina la containerele de gunoi mai mari (costul unei asemenea cutii ar fi undeva la 150- 200 lei). Aceasta metoda de colectare a desurilor mai usoare este agreata si de societatea care asigura serviciile de salubritate in comuna. Am discutat telefonic cu SC ECO 5 ARDEAL SRL in acest sens.
Pentru ca demersul de solutionare a acestei situatii sa aiba un impact mai mare in randul celor care arunca deseuri in natura, aveti la dispozitie prevederile Ordonantei 2/2001, privind regimul juridic al contraventiilor, potrivit careia puteti lua o serie de masuri administrative, incluzand atentionarea contravenientilor prin avertismente si amendarea lor. Amenzile aplicate si neplatite se pot recupera prin executare silita, cea mai la indemna forma fiind aceea a popririi asupra veniturilor SAU se pot, potrivit art 9 alin 3 din OG 2/2001, transforma in munca in folosul comunitatii. (NOTA: se pare ca pentru munca in folosul comunitatii nu exista cadru legal adecvat).
Va aducem la cunostinta ca demersul nostru este unul care se vrea constructiv, suntem un grup de persoane interesate de imbunatatirea mediului in care traim. Suntem dispusi sa ajutam, fiecare, cu experienta noastra profesionala si consideram util sa avem un dialog deschis cu Primaria si Consiliul Local, prin participarea la sedintele in care se discuta solutionarea acestei situatii a deseurilor.
Pe aceasta cale, va aducem la cunostinta ca intentionam sa facem niste actiuni de salubrizare a locurilor afectate de depozitele de deseuri si vom avea nevoie de sprijinul d-voastra pentru depozitarea si ridicarea lor. Va vom anunta cu privire la datele acestor demersuri. Astfel de operatiuni au fost efectuate si in trecut insa ele nu sunt deloc solutia problemei cu care ne confruntam ci doar inceputul rezolvarii ei. Fara un plan, masuri si o atenta informare a comunitatii, acest fenomen va continua la nesfarsit.
Va rugam sa ne informati, in scris, cu privire la planul masurilor pe care urmeaza sa le intreprindeti, modul in care le veti rezolva si termenul pentru fiecare punct cuprins in solicitarea noastra. Va rugam sa comunicati orice in legatura cu acest demers persoanelor desemnate de noi sa ne reprezinte: Ciprian Puscas si Ovidiu Popa.
Precizam ca prezenta cerere va fi adusa la cunostinta intregii comunitati a satului Petrestii de Jos si se vor aduna semnaturi care vor fi cuprinse in tabele anexa, ce vor fi ulterior adaugate acestui inscris.”

Cluj County, Romania

Categorie