Către: Nicusor Dan, Claudiu Năsui, Roxana Wring, Dan Barna

Reorganizarea Bucurestiului și Desființarea Sectoarelor

"Reorganizarea Bucurestiului și desființarea sectoarelor" reprezintă propunerea pentru reforma administrativă a Capitalei.

Se desfiinţează structurile administrative de sector și se înfiinţează Zona Metropolitană București. Orașul se reorganizează în 20 de districte, fiecare district incluzând mai multe cartiere grupate coerent și funcţional
(zona centrală va fi unul din cele 20 de districte).
Esenţa modificărilor pe care le propunem constă în desfiinţarea sectoarelor. Propunem trecerea la o organizare modernă și eficientă care elimină suprapunerile și blocajele.

Pentru punerea în aplicare a acestui proiect va fi necesară modificarea mai multor acte normative în Parlament (începând de la legislaţia privind administraţia până la legislaţia electorală). Vor fi necesare analize și studii detaliate (de exemplu, studii demografice și urbanistice pentru „decuparea” exactă a districtelor). Nu în ultimul rând, va fi necesar un proces de tranziţie de la ceea ce avem acum la ceea ce ne dorim. Prin urmare, orizontul realist de implementare a acestui proiect de reformă administrativă este anul 2024.

Schimbarea este dificilă, dar este necesară. Succesul depinde de un singur lucru: de participarea bucureștenilor. Vă rugăm așadar, să semnați aceasta petiție și să ne transmiteţi propunerile pe care le aveţi.

București – șapte orașe într‐unul singur
Bucureștiul este singura capitală europeană care are șapte primari aleși prin vot direct și șapte bugete anuale. Capitala are șase primării de sector plus Primăria Generală, fiecare cu bugete, aparate administrative și instituţii subordonate proprii.

Primăria Capitalei nu coordonează activitatea sectoarelor și, de cele mai multe ori, nici măcar nu este la curent cu decizii importante luate de primarii de sector. Doar apartenenţa la același partid facilitează uneori comunicarea între decidenţi însă, din punct de vedere legal, sectoarele au autonomie și libertate la abordări diferite de administrare și dezvoltare. Multe dintre problemele orașului vin (așadar) din suprapunerea responsabilităţilor și din neclarităţile, impreciziile și confuziile pe care le generează sistematic actuala împărţire administrativă.

Centrul fragmentat între sectoare
Modelul sectoarelor delimitează zone mari și neuniforme din punct de vedere al dezvoltării urbane și sociale, ignorând modelul organic de creștere și formare a orașului. Cel mai bun exemplu în acest sens este zona centrală a Bucureștiului, care este astăzi împărţită administrativ între mai multe sectoare. Acest lucru îngreunează gestionarea optimă a serviciilor oferite de autorităţile publice și face imposibilă o planificare urbană coerentă în vederea conservării valorilor arhitecturale și culturale ale orașului.