Skip to main content

Către: Consiliul Național al Audiovizualului // Ministerul Educației// Directoratul Național de Securitate Cibernetică

Salvăm o generație: Petiție pentru reglementarea TikTok și protejarea sănătății mentale a tinerilor

*Tragerea semnalului de alarmă* referitor la TikTok este importantă, deoarece mulți tineri și copii utilizează această platformă pentru a se conecta cu prietenii și pentru a împărtăși conținut video. Din păcate, există riscul ca aceștia să fie expuși la conținut inadecvat sau să fie victime ale unor atacuri cibernetice, cum ar fi furtul de identitate sau hărțuirea online.
Siguranța online este o problemă importantă pentru toți utilizatorii, în special pentru cei care utilizează rețelele de socializare. Recent, au apărut mai multe probleme de securitate legate de aplicația TikTok, care au fost semnalate de diferite organizații și experți în domeniu.
Ma adresez Consiliul Național al Audiovizualului // Ministerul Educației// Directoratul Național de Securitate Cibernetică si vă scriu această scrisoare pentru a vă exprima preocuparea mea cu privire la un aspect important care afectează tinerii noștri. În calitate de cetățean prezent și viitor al acestei țări, cred că este important să abordăm o problemă care este deosebit de relevantă în era digitală în care trăim.
Cu toții suntem conștienți de popularitatea platformei TikTok, în special în rândul tinerilor. În timp ce platforma poate fi distractivă și interactivă, sunt îngrijorat de impactul pe care îl poate avea asupra sănătății mentale și a bunăstării generale a tinerilor noștri. Conținutul de pe TikTok poate fi uneori inadecvat, toxic sau violent, iar multe videoclipuri promovează idealuri nerealiste și poziții ideologice extreme. De asemenea, platforma poate fi o sursă de stres și anxietate, iar utilizarea excesivă a acesteia poate duce la pierderea timpului și a productivității.
În lumina acestor preocupări, vă rog să vă gândiți la acțiuni concrete care pot fi luate pentru a proteja tinerii noștri de impactul negativ al TikTok. Aceste acțiuni ar putea include crearea unor mecanisme de control parental, instituirea unor politici mai stricte de eliminare a conținutului inadecvat și toxic și dezvoltarea unor programe educaționale pentru tineri cu privire la utilizarea sigură și responsabilă a platformei.
Vă mulțumesc pentru timpul acordat pentru a citi această scrisoare și sper că veți lua în considerare aceste preocupări cu seriozitate. Cu sinceritate, Gabriel Popescu
as adauga si alte motive pentru interzicerea/reglementarea tiktok:
Pierderea timpului: TikTok poate fi foarte distractiv și atrăgător, dar poate fi ușor să pierzi ore întregi uitându-te la videoclipuri și rătăcind pe platformă.
Excesul de informații: TikTok este o platformă aglomerată și plină de informații, ceea ce poate duce la o supraîncărcare a creierului și poate fi dificil să filtrăm informațiile relevante.
Predispunere la bullying și hate speech: din cauza anonimatului, TikTok poate fi un mediu toxic, unde tinerii pot fi supuși bullying-ului și hate speech-ului, ceea ce poate avea un impact negativ asupra sănătății lor mentale.
Expunerea la conținut inadecvat: TikTok este plin de videoclipuri cu conținut explicit și poate fi dificil pentru tineri să filtreze conținutul potrivit vârstei lor.
Pierderea confidențialității: mulți utilizatori nu își dau seama că TikTok colectează și stochează multe date personale, ceea ce poate duce la vulnerabilitatea datelor lor personale.
Dependenta de tehnologie: TikTok poate fi un factor contribuitor la dependența de tehnologie, ceea ce poate avea un impact negativ asupra sănătății mentale și sociale a tinerilor.
Influencerii și idealurile nerealiste: multe vedete TikTok sunt adulate de tineri și le modelează idealurile. Dar adesea aceste idealuri sunt nerealiste și pot duce la frustrare și insatisfacție în viața reală.
Lipsa interacțiunii umane: TikTok poate fi o modalitate distractivă de a petrece timpul, dar poate duce la o lipsă de interacțiune umană reală, ceea ce poate avea un impact negativ asupra dezvoltării sociale și a abilităților de comunicare ale tinerilor.
Pierderea productivității: TikTok poate fi o sursă distractivă de divertisment, dar poate duce la pierderea productivității și a timpului pentru alte activități importante, cum ar fi învățarea sau munca școlară.
Impactul negativ asupra sănătății mentale: în ciuda beneficiilor sale, TikTok poate fi o sursă de stres și anxietate, ceea ce poate avea un impact negativ asupra sănătății mentale a tinerilor.

De ce este important?

Protejarea sănătății mentale a tinerilor: prin reglementarea sau interzicerea TikTok, se poate reduce expunerea tinerilor la conținut potențial nociv și dăunător pentru sănătatea lor mentală.

Prevenirea cyberbullying-ului: TikTok a fost criticat pentru încurajarea cyberbullying-ului, prin urmare, reglementarea sau interzicerea platformei poate ajuta la prevenirea acestui fenomen și la promovarea unui mediu online mai sigur și mai sănătos.

Protejarea confidențialității și a datelor personale: TikTok a fost criticat pentru colectarea și utilizarea datelor personale ale utilizatorilor săi într-un mod care ridică preocupări privind confidențialitatea. Prin reglementarea sau interzicerea platformei, se poate îmbunătăți protecția datelor personale ale utilizatorilor.

Încurajarea unui comportament pozitiv și productiv: TikTok a fost criticat pentru încurajarea comportamentelor imorale sau nesănătoase, cum ar fi consumul de droguri și alcool sau promovarea unor standarde nerealiste de frumusețe. Reglementarea sau interzicerea TikTok poate ajuta la încurajarea unui comportament mai pozitiv și productiv.

Responsabilitatea socială: prin implicarea altor persoane în campania ta, poți împărtăși preocupările tale și poți încuraja o dezbatere socială mai largă despre impactul negativ potențial al TikTok. Acest lucru poate ajuta la crearea unei mai mari conștientizări a problemei și poate încuraja organizațiile și guvernele să ia măsuri pentru a reglementa sau interzice platforma.

Cum va fi inmânată

Va fi inmanata catre un reprezentant al institutiei respective prin intermediul unei intalniri sau prin intermediul postei, fie semnaturile pot fi colectate si predate online, fie prin trimiterea acesteia catre destinatarul dorit prin intermediul unei platforme online

România

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL

Actualizări

2023-05-01 20:42:34 +0300

S-a ajuns la 50 semnături

2023-04-11 12:05:36 +0300

S-a ajuns la 25 semnături

2023-04-11 07:53:42 +0300

S-a ajuns la 10 semnături