Către: Guvernul României

Identificarea proactivă a cazurilor de trafic de persoane în România

Identificarea proactivă a cazurilor de trafic de persoane în România

Noi, semnatarii acestei petiții, solicităm 𝐚𝐝𝐨𝐩𝐭𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐝𝐞 𝐜𝐚̆𝐭𝐫𝐞 𝐆𝐮𝐯𝐞𝐫𝐧 𝐚 𝐮𝐧𝐮𝐢 𝐧𝐨𝐮 𝐌𝐞𝐜𝐚𝐧𝐢𝐬𝐦 𝐝𝐞 𝐈𝐝𝐞𝐧𝐭𝐢𝐟𝐢𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐬̦𝐢 𝐑𝐞𝐟𝐞𝐫𝐢𝐫𝐞 𝐚 𝐜𝐚𝐳𝐮𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐝𝐞 𝐭𝐫𝐚𝐟𝐢𝐜 𝐝𝐞 𝐩𝐞𝐫𝐬𝐨𝐚𝐧𝐞 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐬𝐚̆ 𝐢𝐧𝐜𝐥𝐮𝐝𝐚̆ 𝐢𝐝𝐞𝐧𝐭𝐢𝐟𝐢𝐜𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐩𝐫𝐨𝐚𝐜𝐭𝐢𝐯𝐚̆ 𝐯𝐢𝐜𝐭𝐢𝐦𝐞𝐥𝐨𝐫. De prea mult timp victimele traficului de persoane sunt ascunse sub ochii noștri, în timp ce numărul cazurilor raportate și identificate este mult mai mic față de estimările organizațiilor internaționale.

De ce este important?

România este principala țară sursă de victime ale traficului de persoane în Uniunea Europeană și a fost plasată, pentru al treilea an consecutiv, pe lista de supraveghere a Statelor Unite (TIER 2 watchlist).

Există mai multe persoane în sclavie astăzi decât în orice altă perioadă din istorie. România a pierdut milioane de oameni care au plecat în vestul Europei în căutarea unui nivel mai bun de trai. Cu siguranță cunoașteți persoane care s-au văzut nevoite să părăsească țara având în minte un viitor mai sigur pentru ele și familiile lor.
Din păcate, acest exod nu s-a produs fără victime, iar copiii reprezintă jumătate din numărul victimelor traficului de persoane identificate oficial de țara noastră. Pentru zeci de mii de persoane, visul unei vieți mai bune a devenit o momeală ce i-a făcut vulnerabili în fața traficanților de persoane.

Este o mare discrepanță între numărul mic de cazuri de trafic de persoane identificate în România și numărul mare estimat de organizațiile internaționale. Victimele sunt ascunse sub ochii noștri, o femeie exploatată în prostituție, un copil forțat să cerșească, un bărbat exploatat prin muncă etc. În lipsa unor raportări din partea cetățenilor, aceste persoane nu vor putea fi identificate și nici nu vor putea primi asistență specializată.

Principala recomandare a instituțiilor și organismelor internaționale, care monitorizează problematica traficului de persoane în țara noastră, este identificarea proactivă a victimelor de către autorități și crearea unui cadrul legal care să încurajeze detectarea timpurie a cazurilor.