Către: Primarul General al Mun. București - Gabriela Firea, Consiliul General al Mun. București, Primaria și Consiliul Local Sector 1 București

SEMNEAZĂ PETIȚIA: Vrem lumină la Universitate!

Cerem instalarea în regim de urgență a unui sistem de iluminat efectiv pentru zona fântanii "Dunărea" din Piața Universității, în completarea sistemului actual care este pe cât de scump, pe atât de ineficient.

În anul 2012, pe fondul protestelor care au readus Piața Universității în poziția de simbol al revoltei civice, Primăria Generala (cu complicitatea celei de sector) au demarat o campanie tăcută de demolare a fântânii "Dunărea" din Piața Universității. Scopul oficial a fost reamenajarea urbanistică a zonei, deși atât societatea civilă cât și reprezentanți de marcă ai urbanismului local au arătat, cu dovezi, că proiectul era unul "cu dedicație", menit să umfle niște buzunare prin achiziții de mobilier urban supraevaluat. În secundar, un alt scop ascuns devoalat de către societatea civilă a fost ștergerea fizică a unui simbol istoric revoluționar și protestatar.
Deoarece apelurile cetățenilor au fost ignorate, aceștia s-au pus, în 2012, în fața buldozerelor și au stat de veghe zi și noapte, între ele și fântână, până când autoritățile au cedat.
Rezultatul a fost o cosmetizare de formă a întregii zone, îndepartarea definitivă a băncilor de piatră și instalarea unui sistem de iluminat cu design modern dar eficiență/acoperire mică, care a ocolit efectiv respectiva fântână salvată de la demolare, lăsând-o efectiv în BEZNĂ!
Considerăm că aceasta a fost o pedeapsă pentru opoziția arătată in 2012 împortiva demolării fântânii, care a fost lăsată să se degradeze de la an la an.
Există numeroase relatări din ultimii ani în care, în zona fântânii și la adăpostul întunericului, au fost descrise furturi și agresiuni, fix în centrul Capitalei.
Pe deasupra, protestele care au loc an de an în această zonă sunt în continuare ținute în beznă, pentru minimalizarea prezenței acestora și demoralizarea rapidă a participanților.
Un ultim argument pentru iluminarea zonei și chiar și pentru renovarea fântânii "Dunărea" este faptul că pe acolo trec zeci de mii de turiști străini care ramân stupefiați la vederea unei oaze de ignoranță administrativă chiar în Kilometrul Zero al Bucureștiului.
Investiția în iluminarea de urgență a zonei nu se poate refuza, deoarece:
1. Investiția nu este deloc mare, raportat la bugetele PMB sau al Primăriei Sector 1
2. Execuția lucrării beneficiază deja de infrastructura electrică și nu necesită amenajari de șantier complicate sau extinse
3. Necesitatea și urgența sunt de la sine înțelese, la fel și limita răbdării la care mulți cetățeni au ajuns pe acest subiect
Așteptăm un comunicat pozitiv al PMB si/sau PS1 în următoarele zile.

Cum va fi inmânată

Semnăturile vor fi trimise și pe email către destinatarii petiției, deși suntem siguri că aceasta va fi citită de către cei vizați, dacă numărul de semnături și distribuiri va fi suficient de mare.

București, Municipiul București, România

Motivul semnării

• Vreau lumina in tara mea!
  • Nuie Micusor

2017-07-11 12:34:01 +0300