Către: Guvernul Romaniei

Depolitizarea institutiilor statului

depolitizarea urgenta a ORGANISMUL NAŢIONAL DE ACREDITARE (RENAR) si sa fie angajati profesionisti in aceasta institutie; RENAR: Organism de care depinde siguranta nationala

De ce este important?

Depolitizarea institutiilor statului

Conform celor afirmate de directorul RAR:
"Registrul Auto Român împlineşte, astăzi, 25 de ani! Sunt mândru că instituţia care a pornit la drum cu o mână de oameni a ajuns, prin multă muncă, să fie o autoritate de necontestat în domeniul auto pe plan naţional."
Evident ca cele afirmate nu sint adevarate dar e de apreciat ca isi doreste acest lucru. E incredibil sa vezi cum e "capusat" RAR din toate partile in loc sa fie ceea ce ar trebui: o autoritate care sa lucreze in folosul romanilor.
O sa citez de pe bursa.ro, 31.08.2016
"Conducerea ANPC nu susţine trecerea instituţiei la Parlament"
"În opinia domnului Pandelică, orice persoană care vine la conducerea instituţiei ar trebui să fie cât se poate de profesionistă."
Da, si noi ne dorim acelasi lucru asa incit, daca nu cerem prea mult, ar fi util sa semneze cineva documentele contabile corecte si complete disponibile public pe site-ul lor. E lipsa de profesionalism, tocmai din partea lor, sa le arunce asa... la plesneala.

Uite, citez din Gazeta de Maramures:
"In Statele Unite ale Americii exista un document public si foarte interesant care se cheama The Plum Book, dupa culoarea copertilor lui. El enumera toate functiile din administratia federala americana, specificand in dreptul fiecareia daca e vorba de un political appointee sau de career appointee. Are cateva sute bune de pagini. Cam de asa ceva ar avea nevoie Romania acum pentru a ne debarasa de ipocrizia colectiva in care traim: "
Citez din ÎNTREBĂRI ŞI INTERPELĂRI disponibile la Camera deputatilor, pe la sfirsitul lui '15
Grupul Parlamentar al Partidului National Liberal
INTREBARE
Adresata: Prim-Ministru al Guvernului Romaniei
Tema intrebarii: Respectarea legislatiei in vigoare si depolitizarea institutiilor statului roman

...Guvernul Romaniei are datoria de a demara procesul de depolitizare a institutiilor statului roman, prin "depesedizarea" in ritm accelerat a tuturor institutiilor statului, cu atat mai mult cu cat inca de la desemnare ati mentionat faptul ca depolitizarea institutiilor statului este unul dintre obiectivele dumneavoastra si ale cabinetului pe care il conduceti.
Avind in vedere aceasta situatie, actualul Guvern al Romaniei trebuie sa vegheze la aplicarea si respectarea intocmai a prevederilor legislatiei actuale pentru a reda independenta si libertatea institutiilor statului astfel incat acestea sa lucreze in folosul si pentru bunastarea cetatenilor tarii, nu in folosul partidelor politice, a baronilor locali sau a clientelei de partid.

Dar totusi guvernul nu se lasa... programele lor tot "ne amagesc" ca se poate.
Am deschis si eu documentul Programul_de_guvernare_2017-2020.pdf... scria foarte clar despre foarte multe lucruri, indemnuri (O putem face din nou!), salarii - mari - mai Mari, obiective: "Impunerea unui nivel de trai cât mai ridicat pentru toti cetatenii trebuie sa fie obiectivul fundamental al României". Hopa... mie asta imi suna ca o dublare de personalitate: documentul incepea maiastru cu "Guvernarea PSD si ALDE" care face si drege si dintr-o data obictivul fundamental e "pasat"... unei alte entitati - Romaniei? Romanilor? Adica noua? Adica sa facem si noi la fel ca ei?? Sa traim bine cu bani multi scapati din miinile lor generoase ca nu ne dau voie sa ajungem in cercurile lor :)
Si am cautat si eu, legat de subiectul topicului, in document si am gasit: "managementul public va fi depolitizat în întregime" si "depolitizarea structurilor administrative".
Mi se pare interesant ca mai nou sint folosite firme private, experti independenti, pentru recrutare personal de management in administratia publica... sincer nu stiu cit ajuta pentru ca uneori nu ai vrea "tu" sa fii asociat cu acei de experti... Mai e de lucru aici... parca avea si statul niste institutii care se ocupau cu asa ceva.
In ceea ce priveste depolitizarea structurilor administrative:
Guvernul se aflã în urmãtoarele raporturi administrative:
- de supraordonare fatã de ministere
- de colaborare cu autoritãtile administrative autonome
- tutelã administrativã fatã de autoritãtile deliberative alese la nivel teritorial

Trebuie sa le atragem atentia ca atunci cind Directorul General schimba sefii RAR sau ai ANPC din teritoriu nu e pentru ca acesta colaboreaza cu Guvernul sau Ministerul ci pentru ca i se impune acest lucru. Dovezi gasim in articolele din presa.

Si totusi de ce este nevoie de depolitizarea institutiilor care ar trebui sa medieze problemele cetatenilor pentru ca acestia sa nu fi nevoiti sa mearga in instanta pentru rezolvarea lor?
Pentru ca personalul care analizeaza acele probleme trebuie sa-si pastreze mintea limpede, sa nu aiba un sef sau "tatuc" deasupra lor care sa le constringa actiunile.
Sint convins ca dupa ce participi la "o sedinta de partid" cu prezenta obligatorie, mai mult sau mai putin publica, chiar si pentru marii directori de Regii sau Agentii, e putin probabil ca poti sa mai actionezi "ca om", in folosul cetatenilor.

Toti cei care nu au avut legatura cu partidele isi imagineaza ca la acele sedinte se discuta "tare si raspicat" cind, de fapt, se discuta ca pe maidan, tare si agresiv, rastit si impunator, ca de la boier la sluga - ai doar doua varinate: sa "pleci de acolo" (sa-ti dai demisia) sau "sa pleci capul sau nu" si sa murmuri (sau nu): "am inteles".

Eu prin depolitizare as intelege ca tot personalul incadrat in functii publice sa nu faca parte din nici un partid politic si in special cel din institutiile care pot functiona foarte bine (poate chiar mai bine) si fara "ghidajul nepretuit" al guvernului sau ministerului.

De unde sa se inceapa, ar fi o intrebare buna...
Dupa parerea mea, pentru ca ne-am lamurit ca legile nu au efect in tara asta, o abordare noua, poate realista, ar fi sa se depolitizeze urgent RENAR