Skip to main content

Către: Marcel Ciolacu-Guvernul României

Salvam domeniul sport si tineret, salvam viitorul României!

Prin acest demers se doreste reintregirea domeniului sport si tineret prin infiintarea Agentiei Nationale pentru Sport si Tineret dupa ce acum 3 ani Ministerul Tineretului si Sportului a fost divizat in Ministerul Sportului si Ministerul Familiei, Tineretului si Egalitatii de Sanse si stoparea transferului Directiilor pentru Sport si Tineret si a Cluburilor Sportive catre administratiile locale impotriva vointei acestora si fara o analiza de impact prealabila. 

De ce este important?

Pericolul planeaza asupra sportului de performanta care fara o coordonare nationala poate duce la ducerea in derizoriu a unor ramuri sportive sau chiar disparitia acestora. Sunt in pericol bazele sportive, centrele de agrement in care se desfasoara taberele scolare, casele de cultura ale studentilor. Dispare rolul social al statului de a oferi sanse egale tuturor copiilor, studentilor si tinerilor români prin disparitia programelor nationale refefitoare la taberele sociale, pentru persoane cu dizabilitati si studentesti. Dispare finantarea proectelor adresate ONG-urilor de tineret care mai ajutau societatea civila tanara sa supravietuiasca. 
Direcțiile județene pentru sport și tineret sunt singurele instituții de stat la nivel de județ care au ca obiect de activitate: 
- sprijinirea  organizațiilor nonguvernamentare de tineret; 
-singurele care dețin Centre de tineret; 
- singurele care eliberează CIS-uri (Certificat de Inregistrare Sportivă); 
- singurele care organizează tabere pentru urmașii revoluționarilor din 1989, tabere sociale, tabere pentru persoane cu dizabilități, tabere naționale și tabere tematice; 
-sunt singurele instituții care susțin, la nivel de județ sportul de masă. 

Să nu uităm că statele europene dezvoltate și nu numai, au politici bine stabilite de susținere a sportului, acesta fiind declarat una din principalele priorități naționale în țările respective. Acest fapt se datorează în primul rând viziunii în ceea ce privește starea de sănătate a națiunii. Investițiile mai mari în educația fizică din timpul școlii (sportul școlar), în sportul juvenil și în sportul de masă generează viitoare generații cu mai puține probleme de sănătate, o stare de sănătate mai bună a națiunii care, implicit, necesită mai puțini bani alocați consumului de servicii medicale și medicamente. 

În constituția României, la art.34, alin(2) se stipulează: “Statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea igienei si sănătății publice.” De aceea considerăm că practicarea oricarei forme de activitate fizică este esențială pentru o viață de adult calitativă și productivă pentru societate. Efectele mișcării sub orice formă, îndeosebi organizată, a educației fizice și sportului asupra fiecărui individ se vor concretiza într-o contribuție substanțială la menținerea și dezvoltarea capacităților funcționale, la păstrarea structurilor organismului și la limitarea deteriorării acestuia din cauza vârstei și lipsei de stimulare. 

Aceasta este principala menire a direcțiilor de sport și tineret, care prin responsabilitatile și capacitățile lor de organizare ar trebui să pună în aplicare o politică națională, unitară,  îndeplinind obligația statului pentru asigurarea stării de sănătate a populației, prezentă și viitoare, conform Constituției României. 

Cine investește azi 1 euro în sport, mâine nu va mai fi nevoit să investească 100 de euro în spitale! 

Să nu uităm de componenta educativă a sportului. Indiferent sub ce formă (educație fizică, de masă, sportul pentru toți, sportul juvenil, de performanță sau înaltă performanță) sportul face parte dintr-un univers al creațiilor umane de natură estetică, intelectuală, morală. Practicarea lui sub orice formă, mai ales la vârsta copilăriei și adolescenței, reprezintă un factor educațional care marchează existența individului în mod continuu, iar funcțiile intelectuale, volitive și caracteriale sunt influențate pozitiv. 

Nu în ultimul rând, exercitiul fizic și sportul devin o condiție “sine qua non” în pregătirea armatelor pentru menținerea păcii sau ducerea razboaielor. Pregătirea fizică trebuie privită ca o formă de instruire integrată în tot complexul de pregătire al militarilor, nu ca o sursă independentă fără finalități concrete în acțiunile militare, cu aplicabilitate în diferite situaţii reale. De altfel, pregătirea fizică înseamnă un proces de educare permanentă şi inteligentă a calităţilor fizice ale individului, potențial viitor militar. 

În aceste vremuri tulburi, cu un razboi la granițele noastre estice de mai bine de trei ani, este evidenta necesitatea unei armate naționale bine pregatită și din punct de vedere fizic acumț dar mai ales în viitor. 

Ori, fără o bază temeinic susținută de exercitiul fizic timpuriu implementat fiecărui individ, nu vom putea vorbi prea curând de indeplinirea acestui deziderat.   

Categorii

Actualizări

2025-02-04 14:21:20 +0200

S-a ajuns la 1,000 semnături

2025-02-04 08:43:20 +0200

S-a ajuns la 500 semnături

2025-02-03 21:09:43 +0200

S-a ajuns la 100 semnături

2025-02-03 20:47:46 +0200

S-a ajuns la 50 semnături

2025-02-03 20:30:42 +0200

S-a ajuns la 25 semnături

2025-02-03 20:21:15 +0200

S-a ajuns la 10 semnături