Skip to main content

Către: Domnului Ministru al Sănătății și Parlamentul României

Solicităm respectarea dreptului pacienților de Covid-19 asimptomatici de a fi lăsați la domiciliu!

Dorim ca persoanele depistate pozitiv la testul pentru Covid-19, în caz că sunt asimptomatice sau au o simptomatologie ușoară, să poată opta pentru autoizolarea la domiciliu sau în orice alt loc în care au acces și spațiul necesar în vederea izolării.
Dorim o reglementare clară care să oprească ținerea forțată, în spital sau în centrele de carantină, a asimptomaticilor și a persoanelor cu simptomatologie ușoară de Covid-19.

De ce este important?

În ultima perioadă, observăm, în surse mediatice de încredere, informații potrivit cărora toate persoanele care au fost depistate cu boala Covid-19 în formă asimptomatică sau ușoară sunt ținute internate în spital până la negativarea virusului, rămânând acolo împotriva voinței lor (unii pacienți au protestat ori chiar au recurs la gesturi extreme, precum greva foamei, pentru a fi eliberați), inclusiv atunci când demonstrează că se pot autoizola în siguranță la domiciliu.
Noi, semnatarii acestei petiții, considerăm că situația menționată mai sus este neetică și riscantă din punct de vedere sanitar (atât pentru asimptomatici, cât și pentru personalul medical și ceilalți pacienți). Prin urmare, în opinia noastră, această situație indezirabilă trebuie schimbată și, în acord cu legislația națională și internațională privind drepturile pacienților, persoanelor din categoriile menționate (asimptomatici și cu forme ușoare de Covid-19) trebuie să li se respecte opțiunea autoizolării acasă.
Suntem mulți cetățeni care NU dorim să fim internați cu forța în caz de îmbolnăvire ușoară, când există alternativa izolării la domiciliu.
În afară de argumentul (extrem de important) privind dreptul pacientului la consimțământ informat și dreptul de a dispune de propria persoană, considerăm că există și argumente de ordin consecințialist, toate împotriva ținerii forțate în spital a asimptoamticilor:

1. În condițiile actuale, foarte multe persoane vor refuza testarea și chiar vor ascunde faptul că au simptome, din teama de a nu fi internate contra voinței lor.

2. Persoanele asimptomatice sau cu forme ușoare ținute în spital riscă agravarea stării de sănătate prin suprainfectare, precum și din cauza traumei emoționale (ce poate duce inclusiv la scăderea imunității).

3. Este criticabilă alocarea unor resurse pentru a-i ține internați pe acești oameni care nu doresc asta și nu au nevoie de tratament sau au nevoie de tratament minimal... resurse ce s-ar
fi putut redirecționa pentru asigurarea unor condiții mai bune celor cu forme grave (cu alte cuvinte, sunt ocupate locuri și sunt cheltuite resurse financiare pentru
a ține oameni cu forța, în loc să fie lăsați acei oameni acasă și să fie internați doar bolnavii în forme grave).

4. Practica din multe țări europene este în perfectă concordanță cu solicitarea noastră: pacienții cu forme ușoare sau fără simptome pot fi lăsați la domiciliu.

Conform estimărilor unora dintre specialiști, acest virus va mai exista mult timp, astfel încât există riscul apariției unor noi valuri epidemice în următoarele luni și/ sau în următorii ani. În acest context, cei mai mulți dintre noi vom putea fi depistați pozitivi la orice test, dar vom fi asimptomatici de vreme ce, potrivit statisticilor oficiale, doar un procent relativ mic dintre cei infectați dezvoltă forme de natură să le pună viața în pericol. Astfel, NU dorim să stăm zi de zi, la serviciu și în alte contexte sociale, în stresul că este oricând posibil să facem febră și/ sau alte simptome de răceală, să fim depistați pozitiv la testarea pentru Covid-19 și să fim internați forțat.

Persoane asimptomatice sunt și vor fi foarte multe. Bine ar fi nu să-i internați pe cei descoperiți din întâmplare (în timp ce asimptoamticii netestați sunt mult mai mulți), ci tocmai să încurajați oamenii să se testeze, să declare atunci când apar cele mai mici simptome, astfel încât să fie descoperiți cât mai mulți asimptomatici. Iar oamenii vor declara și vor fi cooperanți doar dacă vor avea garanția că, în cazul unui rezultat pozitiv al testului, vor fi lăsați acasă.
Probabilitatea fugii de la domiciliu va fi foarte mică, fiind bine cunoscute sancțiunile penale pentru așa ceva (sancțiuni care există în Codul Penal, în mod independent de actuala stare de urgență). În schimb, riscul nedeclarării simptomelor crește, pe măsura
înmulțirii cazurilor de internare forțată.

Persoanele testate pozitiv trebuie să se izoleze până la negativarea virusului, dar este dreptul lor să aleagă locul de izolare.

Categorie

Actualizări

2020-05-04 13:18:11 +0300

S-a ajuns la 10,000 semnături

2020-05-02 21:23:03 +0300

S-a ajuns la 5,000 semnături

2020-05-01 21:25:24 +0300

S-a ajuns la 1,000 semnături

2020-05-01 20:18:15 +0300

S-a ajuns la 500 semnături

2020-05-01 19:28:46 +0300

S-a ajuns la 100 semnături

2020-05-01 17:32:56 +0300

S-a ajuns la 50 semnături

2020-05-01 11:12:37 +0300

S-a ajuns la 25 semnături

2020-05-01 09:12:26 +0300

S-a ajuns la 10 semnături