S-a ajuns la 10 semnături
Către: Ministerul Dezvoltării și Lucrărilor Publice, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Ministerul Energiei
Vrem case eficiente energetic!
Solicităm ministerelor responsabile din România să accelereze măsurile de eficiență energetică și să pună la dispoziție programe pentru casele individuale și cei mai vulnerabili dintre cetățeni.
De ce este important?
Casele unifamiliale (individuale) reprezintă 58% dintre toate clădirile din România ca număr și 68% ca suprafață. Cu toate acestea, sunt cele mai ineficiente tipuri de clădiri din punct de vedere energetic, marea majoritate fiind slab izolate termic. Casele individuale utilizează 50% din energia consumată în clădiri.
Izolația termică ne protejează de căldură vara și de frig iarna. Ea este necesară pentru creșterea confortului locuințelor, reducerea consumului și facturilor, dar și pentru o tranziție energetică reușită.
În prezent nu există fonduri publice disponibile pentru eficientizarea energetică a caselor individuale, iar obiectivele de renovare propuse de Ministerul Dezvoltării sunt slabe. Doar 5,1% din clădirile unifamiliale vor fi renovate până în 2030 (aprox 260.000 de locuințe), însă nu este clar nici cum vom atinge această țintă.
Un singur fond este planificat până în 2027 pentru eficientizarea energetică a caselor. Suma totală alocată prin RePowerEU este în valoare de 543 milioane de euro pentru renovare și energie regenerabilă pentru 33.000 de case. Izolarea caselor prin RePowerEU a fost obținută după negocieri intense ale societății civile și Comisiei cu ministerele. Este un început bun, dar nici pe departe de ajuns pentru ca familiile din România să se bucure de case protejate de frigul iernii și de canicula tot mai intensă a verii.
Sunt peste 5 milioane de case în România, din care în 2020 erau izolate doar 222.663 de locuințe. Mai mult, trei din zece din romani se confruntă cu sărăcie energetică, iar majoritatea dintre ei locuiesc la case care au nevoie urgentă de îmbunătățiri.
De ce este important?
Este nevoie de programe majore de renovarea a caselor individuale și mai multe fonduri publice disponibile pentru astfel de lucrări. Cerem ministerelor responsabile din România, Ministerul dezvoltării, Mediului, Energiei să accelereze măsurile eficiență energetică și să pună la dispoziție programe, în special pentru casele individuale și cei mai vulnerabili dintre cetățeni. Câteva recomandări sunt:
- Reluarea programului „casa eficientă energetic” în cadrul Fondului pentru mediu, dar dedicate și gospodăriilor vulnerabile.
- Utilizarea unor surse publice suplimentare pentru renovare precum Fondul pentru Modernizare sau programe naționale ca „Anghel Salingy”
- Înființarea de one-stop-shop la nivel local pentru a susține cetățenii interesați și implicarea primăriilor
- Realizarea de programe integrate de „renovare profundă” cu schimbarea surselor de căldură și energie regenerabilă pentru gospodării individuale.
- Integrarea în cadrul programelor a obținerii documentației necesare precum intabulare, certificat energetic, etc.
Semnează petiția! Împreună vocea noastră e mai puternică.