În data de 4 ianuarie 2022, a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul Ministerului Educaţiei nr. 5870/2021 pentru aprobarea criteriilor generale de acordare a burselor elevilor. Modificarea pragului minim de acordare a burselor de la 8.50 la 9.50 este o decizie luată din pix de Ministerul Educației! Nu este corect față de elevii acestei țări ca acest prag să fie ridicat la 9.50.
Mulți elevi care învață la licee de elită ar trebui să învețe un minim de 8 ore pe zi ca să poată ajunge la această medie, și totodată ar trebui să nu aibă nicio altă activitate planificată în orar. În plus, considerăm că ridicarea acestui prag nu ia în considerare ideea principală din spatele acordării burselor, idee care a fost principalul motiv de implementare a burselor prin lege: motivarea elevilor să nu abandoneze școala și să le arate că munca lor aduce roade. Pragul minim nu trebuia modificat la media de 9.50!
Ministerul uită că România are printre cele mai proaste rezultate la testele PISA? Oare pentru că informația nu este predată în așa fel încât să fie înțeleasă? În argumentarea acestei decizii, dl. Sorin Cîmpeanu a spus că, datorită învățării online, anul trecut, 18% din elevii României au fost eligibili pentru burse. Asta denotă că ministerul nu a pregătit nici până acum sistemul de învățare în așa fel încât să reflecte notele de la clasă, ori denotă faptul că în online elevii reușesc a performa mult mai bine deoarece se simt în largul lor, ceea ce la școală nu se întâmplă?
În urma adoptării ordinului de ministru, 700 de mii de elevi din România nu vor mai primi burse de merit. Fiecare unitate de învățământ preuniversitar interpretează prevederile legislative după propriile decizii, deoarece dl. Sorin Cîmpeanu ignoră principiul transparenței decizionale, necomunicând cu societatea civilă!
Oricum ar fi, Ministerul Educației trebuie să revină la pragul de 8.50!
De ce este important?
Elevii au nevoie de burse pentru a fi motivați să nu renunțe la școală! Rata abandonului școlar era și așa mare în România, acum probabil va crește și mai tare! Pe lângă acest lucru, elevii vor crede că trebuie să te pricepi la toate în viață pentru a putea avea ceea ce dorești, pentru că de fapt asta transmite pragul de 9.50!
Inițiatori:
Elevul Anonim
Petre-Daniel Tîrziu, elev
Ștefan Alexoaie, elev
Alice Stoica, elevă
Alexandru Neacsa, elev
Timotei Istrate, elev
Consiliul Școlar al Elevilor din Colegiul Economic "Octav Onicescu" Botoșani
Consiliul Școlar al Elevilor din Colegiul Național de Agricultură și Economie Tecuci
Asociația Elevilor din Constanța
Asociația Elevilor din Bacău
Asociația Vâlceană a Elevilor
Asociația Elevilor din București și Ilfov
Asociația Elevilor din Maramureș
Asociația Elevilor din Timiș