Skip to main content

Către: Pacientilor din Romania

Acelasi act medical platit egal in toate spitalele indiferent de categoria de spital

Acelasi act medical platit egal in toate spitalele indiferent de categoria de spital

In acest moment in Romania avem finantarea in baza unui Tarif pe Caz Ponderat. Acesta difera in functie de categoria de spital intre 1430 lei si 1800 lei/luna. (1430, 1475,1550, 1600, 1800 RON).

O sa spuneti ca acelasi act medical nu e egal intre un spital universitar si unul orasenesc.

Raspunsul este ca da, asa este, dar aceasta diferenta este deja data de Indicele Casemix (ICM sau indicele de Complexitate) noi vorbim acum de acelasi act medical. de exemplu o nastere naturala. Diferenta de finantare intre un spital orasenesc si unul universitar este oricum de aproape 50%.

1 caz e finantat dupa formula ICM x TCP adica complexitate inmultita cu tarif. astfel ca la aceeasi complexitate , avem tarife diferite in functie de categoria de spital.

Dar ar trebui ca tariful pe caz ponderat sa fie egal... pentru ca, de exemplu, toti copiii se nasc egali, deci trebuie sa le asiguram aceleasi conditii si este imposibil daca finantam diferit acelasi act medical(instrumente mai ieftine, dezinfectanti mai ieftini, dotari de mai proasta calitate, personal mai putin).

Astfel propunerea mea este ca Asiguratorul, indiferent cine este el, in cazul de fata Casa Nationala de Asigurari de Sanatate sa fie obligat sa aiba acelasi Tarif pe Caz Ponderat indiferent de spital!

De ce este important?

Pentru ca in primul rand aceasta masura este anticonstitutionala: desi in fata legii toti copiii se nasc egali, in spitale actul medical este decontat dupa cum au noroc si proximitatea unui spital mai bine finantat.

In al doilea rand: ca o mare parte a populatiei nu are acces la spitale cu TCP mare si astfel ei desi platesc taxe egale cu locuitorii din Bucuresti sau Cluj beneficiaza de servicii pe acelasi act medical la 50% din finantare si e evident ca nu au aceleasi rezultate sau aceleasi sanse.

In al treilea rand: Ca nu putem alege unde ajungem in Urgenta. Daca avem ghinion ca spitalul de urgenta in care ajungem sa fie de categoria 3 vom avea acces la investigatii, medicamente si tratament mai prost decat intr-un spital de categoria 1, pentru acelasi act medical.

Cum va fi inmânată

Voi inmana petitia Parlamentului, personal

Categorie

Actualizări

2021-02-06 03:49:01 +0200

S-a ajuns la 50 semnături

2017-08-04 14:39:58 +0300

S-a ajuns la 25 semnături

2017-08-03 15:21:52 +0300

S-a ajuns la 10 semnături