Către: Cerem autorităților din cardul Poliției Române amendarea persoanelor care oferă mâncare urșilor cerșetori de pe Transfăgărășan.

Amenzi pentru hrănirea urșilor de pe Transfăgărășan!

Noi, cetățeni îngrijorați de bună starea animalelor sălbatice din zona Transfăgărășan, le cerem autorităților să se implice în informarea turiștilor cu privire la consecințele hrănirii 'urșilor cerșetori' din zonă, și impunerea amenzilor atunci când este cazul. De asemenea, cerem verificarea containerelor de deșeuri menajere, pentru a asigura că acestea sunt plasate în mod corespunzător, împedicând accesul animalelor sălbatice, iar în caz contrar tragerea la răspundere a proprietarilor.

Ursul este un animal sălbatic, solitar, perfect capabil să își procure mâncarea în habitatul natural. În aceste condiții, ursul se îndepărtează instinctiv de om, când simte prezența acestuia, simțindu-se în pericol.
Însă, în cazul ursului 'cerșetor' ademenit de hrana oferită, ceea ce pentru el reprezintă a hrană ușoară, comportamentul față de om se schimbă. El învață că hrana din jurul omului este ușor de accesat și gustoasă, ceea ce îl motivează să revină la sursa cunoscută în viitor. Familiarizarea lui cu mediul oamenilor îi atenuează frica de acesta, ceea ce duce la comportamentul său potențial agresiv.

Aproprierea ursului de oameni înseamnă pericol pentru ambele părți, atacurile asupra cetățenilor în zonele frecventate de urși fiind în creștere, altercații care pot duce la decese, răniri, și se poate termina cu împușcarea sau în unele cazuri, relocarea ursului.

Ursul poate deveni dependent de mâncarea găsită în zonele frecventate de oameni, lucru care duce la pierderea abilității de a-și procura mâncarea în sălbăticie!

Acest comportament dependent reprezintă un pericol și pentru urs dar și pentru om, deci trebuie descurajat și oprit!

Ursul este un simbol al zonei Carpatice și reprezintă o comoară a faunei ce trebuie prețuită, respectând echilibrul natural, și încurajând menținerea în habitatul natural.

Situația animalelor sălbatice din zonele în care această problemă persistă, este una alarmantă. Comportamentul inconștient al oamenilor prin ademenirea animalelor pentru a face o poză sau o filmare, sau pentru simplul amuzament, reprezintă un dezechilibru în modul de conviețuire natural, fapt care înseamnă consecințe nefaste pentru ambele părți.

Făgăraș, România

2023-08-29 21:46:51 +0300