Către: Parlamentul
Angajati Verificabili
În România există o problemă gravă la nivelul pieței forței de muncă, în sensul că nu se cunoaște în mod real istoricul în muncă al angajaților.
Falsificarea CV-urilor (inclusiv pe LinkedIn) este tot mai frecventă și nu există nicio metodă posibilă de verificare reală a istoricului angajatului.
Metoda utilizării Background Checking-ului este ineficientă, întrucât potențialul angajat nu precizează în CV locurile de muncă unde a lucrat și a creat conflicte sau nu a avut o atitudine decentă, lăsând doar firmele unde s-a înțeles bine cu angajatorul. Astfel, firmele de background check nu pot scoate la iveală și eventualele probleme pe care angajatul le-ar fi putut crea, neștiind despre aceste firme unde angajatul a lucrat și a creat probleme.
În felul acesta, proliferează o nouă specie de angajați, care sunt puțin dedicați locului de muncă și care își permit să facă cam orice, bazându-se pe ideea că, dacă aici nu merge, mă mut la următorul loc de muncă. Acești angajați nu pot fi detectați și eliminați de la angajare de către angajator.
Cine sunt afectați? Angajatorii care cheltuiesc resurse enorme, trebuind să facă schimbări multiple până găsesc un angajat bun, și angajații conștiincioși, cărora le pasă de munca lor și care își doresc să aibă rezultate. Aceștia nu pot fi ușor identificați în marea de CV-uri contrafăcute.
Ce blochează rezolvarea acestei probleme? GDPR-ul este construit într-un astfel încât nicaieri nu pot apărea informații reale despre angajat. Cartea de muncă a fost desființată și acum CV-ul nu poate fi în niciun fel verificat dacă este real sau nu.
Dorim introducerea unei excepții la GDPR pentru activitatea profesională a angajatului, care ar trebui să fie transparentă.
Mulțumesc,
De ce este important?
Problema afectează întreaga economie a României, astfel încât angajatorii nu pot găsi angajați potriviți, iar resursele lor limitate sunt cheltuite pe găsirea, după multe încercări, a unui angajat competent. În tot acest timp, angajații incompetenți sau rău intenționați pot duce la falimentul companiilor sau la pierderi importante economice.
Sunt afectate în general companiile mici și mijlocii care nu au departamente de resurse umane bine structurate și unde verificarea candidaților la angajare nu poate fi făcută într-un mod extins.
Proliferarea unei noi categorii de angajați, care sunt total dezinteresați de meseria pe care o practică, trăindu-și viața sărind de la un angajator la altul câte un an-doi până când respectivul detectat ca fiind incompetent, este extrem de periculoasă și are grave implicații la nivelul întregii societăți, ducând inclusiv la proliferarea superficialității și lipsei de pregătire reală în anumite meserii.
Fenomen constatat pe scară largă în ultimii ani în societatea românească: superficialitatea în muncă.