Skip to main content

Către: Președintele României, Klaus Iohannis, Prim-ministrul Ludovic Orban, Ministrul Mediului, Costel Alexe, Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru

Avem dreptul la aer curat!

Avem dreptul la aer curat!

Noi, Grupul pentru Mediu Curat, semnatari ai acestei petiții, cerem Guvernului României și instituțiilor abilitate implementarea următoarelor măsuri în perioada pandemiei Covid-19:
1. Oprirea arderilor de orice tip a deșeurilor medicale sau non-medicale, în zonele locuite sau în apropierea zonelor locuite, în toate situațiile în care emisiile rezultate depășesc parametrii agreați de Ministerul Mediului.

2. Investigarea tuturor infracțiunilor ce privesc arderea necontrolată și ilegală de deșeuri care au avut loc în ultimele săptămâni și sancționarea instituțiilor responsabile pentru lipsa de intervenție, precum și publicarea rezultatelor pe site-ul oficial al MMAP.

3. Interzicerea importului de deșeuri cu orice scop pe perioada pandemiei COVID 19.

4. Urgentarea achizițiilor de echipamente de monitorizare a dioxinelor, furanilor și bifenililor policlorurați (PCB) și punerea lor în operațiune, implementând publicarea măsurătorilor la zi pe site-ul Ministerului Mediului.

5. Intervenția Gărzii Naționale de Mediu la orice oră în care se semnalează o potențială infracțiune de mediu inclusiv flagrant.

6. Alinierea la nivel european a sancțiunilor și a taxelor practicate pentru depozitarea si incinerarea deșeurilor municipale și asimilabile.

În contextul apariției mai multor studii care dovedesc că un aer poluat crește incidența cazurilor și complicațiilor COVID-19, solicităm implementarea urgentă a măsurilor menționate mai sus. Studii recente publicate de către Organizația Mondială a Sănătății și Harvard University [1] arată că o creștere de doar 1µg/m3 de PM2,5 este asociată cu o rată de mortalitate de 15% a celor infectați cu SARS COV2.
Conform estimărilor Agenției Europene de Mediu și Societății Române de Pneumologie, în România, peste un milion de persoane suferă de afecțiuni ale sistemului respirator, în timp ce anual 23.000 de persoane [2] mor prematur din cauze asociate aerului poluat.

De ce este important?

Cerem autorităților să acționeze proactiv pentru alinierea la normele impuse de Comisia Europeană în contextul stării de urgență climatică declarate de către Parlamentul European în noiembrie 2019 [3].
Aceste măsuri vor ajuta Statului Român în procesul de infringement deja lansat de Comisia Europeană în 2018 și vom evita viitoare incidente care afectează semnificativ bugetul național.

Va stăm la dispoziție pentru informații suplimentare și propunem o întâlnire online cu dumneavoastră pentru a discuta în detaliu solicitările propuse.

Surse:
[1] Harvard Studies on long-term exposure to air pollution and COVID-19 mortality
[2] Romanian Health Observatory: Clasamentul eficienței împotriva poluării - focus pe cele mai mari 10 orașe din Romania
[3] Climate Action Tracker: Insufficient commitments towards climate emergency

Prezenta petiție este semnată inițial de următorii reprezentanți ai societății civile și invitația de a vă alătura acestui demers atât de necesar sănătății tuturor românilor și cetățenilor Uniunii Europene rămânând deschisă:
Membrii organizațiilor: Asociația ViitorPlus, Asociația 21% Oxigen, Asociația Clujul Sustenabil, Asociația Act for Tomorrow, Airly România, Asociația Cultopedia, Asociația Tot Mai Verde, Asociația D Mediu Verde, Asociația Grup de Acțiune Locală Berceni, Asociația Let’s Do It, Romania!, Asociația pentru Natură și Protejarea Mediului, Asociația Preocupați de Viitor, Asociația Comunității pentru Schimbare Mama Natură, Asociația REPER21, Asociația Studenților din Universitatea Bucureşti, Asociația Studenților la Științe Politice, Bankwatch România, Comunitatea Declic, Eco Natura Comunitatii Baicoi, Energy Justice, Evoluție în Instituție, Fundația Eco-Civica, Grupul de mediu, Grupul de Inițiativă Civică Kiseleff, Grupul de Inițiativă Reciclează la Bloc, Grupul de Inițiativă Volt România, OPTAR, Școala de Ciclism Urban NDC,Terra Mileniul III, Urad Monitor, YMCA România, Vedas (DK), Consiliul Tineretului din România, Asociația Comunității pentru Schimbare Mama Natură, Federația pentru Protecția Animalelor și Mediului - România, Asociația Miliția Spirituală și Societatea Română de Pneumologie.
Cu ocazia acestui demers sunt invitate toate asociațiile să se alăture semnatarilor acestei petiții prin mail la [email protected]

Activiști de mediu și experți: Anca Dimulescu, Alexandru-Adrian Vinulescu, Alexandru Iacob, Alexandru Negrici, Alexandru-Claudiu Rădulescu, Alina Simion, Alin Tănase, Andrada Sas, Andrei Coșuleanu, Aurelian Ilie, Bogdan Alamita, Bogdan Barbu, Bogdan Baciu, Bogdan Gioara, Bogdan Tucmeanu, Bogdan Sima-Coandă, Boroda George, Cătălina Rădulescu, Cătălin Rădulescu(Lupu), Ciobanu Andreea-Monica, Codreanu George Ionut, Costin Ionescu, Cornelia German, Cristian Iohan Ştefănescu, Cristiana Simionescu, Dan Adrian Spataru, Dan Nicolae, Dan Trifu, Dănuț Stanciu, Dorel Mărgărint, Eduard Alecu, Eduard A. Milea, Emil Visloguzov, Florin Sima, Gabriel Buiculescu, Gabriel Carnariu, Gabriel Ursescu, Gabriela Iordan, Gianina Costea, Ioana Cristiana, Ion Buzoianu, Iulian Dudița, Andreea Leonte, Laura Ștefănuț, Lavinia Andrei, Luchiian Alexandru, Lucia Cioara, Mădălina Roșca, Marian Ivan, Marian Rădună, Marius Capota, Marius Dan, Marius Olteanu, Marius Scarlat, Mădălina Scarlat, Melania Mel, Mihaela Chirea, Mihaela Grigoras, Mihaela Taut, Mihai Daniel, Mihail Bumbeș, Narcis Costache, Nenerica Irina, Ovidiu Dragusoiu, Paul Arne Wagner, Radu Motisan, Sorin Manolache, Ștefan Răzvan Florea.

Categorie


Motivul semnării

  • Pentru ca nu e normal sa se ardă gunoaie in aer liber.
  • Pentru ca sant Roman si nu Romafrican ,pentru ca sant satul de acest Ploiesti care a ajuns un Mizil mai mare si mai jegos,protestez impotriva acestor slugi fara coloanal vertebrala din institutiile statului care perpetueaza mizeria si poluarea in orasul in care m-am nascut.
  • Oare este nevoie de justificari? Vreau responsabilitate din partea autoritatilor, caci ele parca ar fi doar in vizita pe aici...

Actualizări

2020-04-16 19:27:56 +0300

S-a ajuns la 1,000 semnături

2020-04-15 19:52:44 +0300

S-a ajuns la 500 semnături

2020-04-15 13:25:13 +0300

S-a ajuns la 100 semnături

2020-04-15 12:51:01 +0300

S-a ajuns la 50 semnături

2020-04-15 12:29:59 +0300

S-a ajuns la 25 semnături

2020-04-15 12:13:55 +0300

S-a ajuns la 10 semnături