Skip to main content

Către: Președintele României, Guvernul României, Ministerul Sănătății, Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România

CCM – Implant de modulare a contractilitatii cardiace pentru pacientii din Romania

Sunt unul dintre pacienții din România ca și potențial candidat responder, pentru modularea contractilității cardiace. În ciuda tuturor acestor măsuri terapeutice efectuate, evoluția insuficienței cardiace s-a agravat, după ce în noiembrie 2020 a fost nevoie de upgradarea unui sistem tricameral concomitent cu varianta de resincronizare și terapia medicamentoasă maximală, ce a necesitat la vremea respectivă, un angajament uriaș de timp și care afectează majoritatea pacienților, care ajung la această afecțiune severă. Cu toate acestea, evoluția a rămas “staționară”, dar practic capacitatea cardiacă încă oscilează între 40-50 la sută. În această situație, se propune asociat și implantul cu sistemul de contractilitate cardiacă, nedecontat de CNAS.

Noua metodă de tratament a insuficienței cardiace moderată sau severă, aplicabilă pentru tratamentul insuficienței cardiace este, utilizarea unui dispozitiv de ultimă generație - Optimizer Smart, valabil la pacienții cu insuficiență cardiacă congestivă și aspect anormal QRS al electrocardiogramei. Adică acel stadiu în care inima cedează din toate resursele şi rezervele sale contractile şi începe să se manifeste prin urmarea scăderii forţei de contracţie a acesteia. Din acest punct de vedere vorbim despre foarte mulţi pacienţi, un număr în permanentă creştere.

Până în acest moment doar 10 pacienți din România suferinzi de insuficiență cardiacă au primit implanturi de dispozitive de modulare a contractilității cardiace (CCM) la un spital privat de cardiologie din Brașov, unde costurile se ridică la peste 22.000 euro. În ultimii ani, această metodă unică și revoluționară este deja folosită exclusiv în țara noastră și în mod curent la acest spital privat, iar concluziile trase în urma implantării celor 10 pacienți sunt foarte îmbucurătoare: majoritatea covârșitoare și-au îmbunătățit spectaculos starea de sănătate. Mulți dintre pacienții ajunși în această etapă nu mai pot beneficia de acest modulator, datorită costurilor foarte mari de achiziție, dispozitiv

Este vorba despre compania Impulse Dynamics din New York, care a lansat un aparat de modulare a contractilității cardiace, care a primit aprobarea FDA – Optimizer Smart – care utilizează 3 electrozi implantați la nivelul inimii, monitorizând contracțiile cardiace și transmit pulsuri electrice non-excitatorii (Cardiac Contractility Modulation) în perioada refractară a ritmului cardiac, astfel reușesc să îmbunătățească contracția sistolică a inimii. Studiile efectuate în Europa au demonstrat eficiența și siguranța metodei. Rezultatele înregistrate au fost foarte bune și rapide atât din punctul de vedere a confortului pacientului aflat în situație de insuficiență cardiacă cât și în îmbunătățirea performanței inimii la nivel general, unde la peste 3.500 pacienți din lume au în prezent implantat un astfel de dispozitiv.

Am inițiat această petiție în speranța aprobării acestui dispozitiv, procedură care s-ar putea realiza gratuit în România, așa cum se realizează și în alte țări din Europa precum: Franța, Italia, Germania, precum și în: Marea Britanie și Statele Unite ale Americii. Practic în România, pacienții pot fi numărați pe degete, din cauza costurilor foarte ridicate, iar procedura nu se poate realiza nici până în acest moment, în sistemul național de sănătăte public și nedecontată sub nici o formă de CNAS, ea ridicându-se la 22.000 euro, preț menționat de către clinică, pentru un pacient deja asigurat. Pacienții diagnosticați cu insuficiență cardiacă severă (cu fracție de ejecție - FEVS: 35% - 50%) din România, ajung până la urmă să fie dependenți de acest dispozitiv, iar pentru aceasta este nevoie în regim de urgență de aprobarea de către Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România, al noului dispozitiv implantabil numit CCM - aparat de modulare a contractilităţii cardiace și compensarea integrală, prin Casa Națională de Asigurări (CNAS), cât și includerea lui începând din anul 2022, în bugetul Fondului Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (F.N.U.A.S.S.), pentru persoanele asigurate.

Ne punem speranța în Guvernul României, că vom beneficia cât mai rapid și de noul numit CCM, modulator de contractilitate cardiacă ce funcționează în cazul a 98% din pacienții diagnosticați cu insuficiență cardiacă congestivă (aspecte de Syndrom Brugada) din lume, si care are rezultate incredibile cu o rată de minim 55% a îmbunătățirii funcției cardiace.

De ce este important?

Această metodă a modularității cardiace, este una revoluționară, pentru toti pacienții care ajung sa fie purtători de cardio-defibrilare permantă, și se află într-o situație disperată: insuficiența cardiacă avansată și care nu mai răspund la medicația corectă.

Modularea contractilității cardiace (CCM) este aplicarea semnalelor electrice neexcitative pe miocard, în perioada refractară absolută a potențialului de acțiune, pentru a produce un efect inotrop pozitiv fără a crește consumul de oxigen miocardic și care vine să completeze spectrul terapeutic, fiind singurul aparat care se implantează până în acest moment în sistemul privat de sănătate, acţionând cu impulsuri electrice de 50/100 de ori mai puternice decât cele ale unui defibrilator cardiac, crescând capacitatea de contracţie a muşchiului inimii și redând pacientului calitatea vieţii. Mai mult decât atât, de obicei, acest aparat este implantat în paralel cu un defibrilator cardiac. Aceste efecte sunt independente de durata QRS; în consecință, terapia cu dispozitiv CCM, putând beneficia pacienții simptomatici cu fracție de ejecție a ventriculului stâng redus, care nu mai sunt candidați pentru terapia de resincronizare cardiacă, după o terapie de resincronizare efectuată deja.

În prezent, CCM este disponibil în Europa (cât și în România), fiind o premieră est-europeană la un spital de cardiologie privat din România, deoarece el nu este disponibil către spitalele de stat la licitație prin SEAP, de pe piața din România, costurile de integrare fiind considerabil de ridicate.

Cum va fi inmânată

Petiția urmează să fie depusă personal Președintelui României, Guvernului României, Ministerului Sănătății cât și în cadrul Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România

Categorie

Linkuri

Actualizări

2023-04-03 16:30:42 +0300

S-a ajuns la 500 semnături

2021-12-08 03:10:06 +0200

S-a ajuns la 100 semnături

2021-12-05 20:44:45 +0200

S-a ajuns la 50 semnături

2021-12-05 16:45:53 +0200

S-a ajuns la 25 semnături

2021-12-05 14:48:41 +0200

S-a ajuns la 10 semnături