Skip to main content

Către: Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru

CEREM reformarea sistemului de donare de sânge

România are nevoie de sânge. De 15 ani de când Fundația Donatorilor Benevoli de Sânge promoveză donarea, am cunoscut mii de donatori, oameni de bună credință, dar și o listă lungă de neajunsuri. Aceste lipsuri fac ca periodic să citim anunțuri disperate care cer ajutorul donatorilor pentru o rudă sau un prieten aflat la nevoie. Românii se mobilizează punctual, ca apoi problema să cadă la coada listei de priorități.
În fapt, în fiecare moment cineva are nevoie acută de sânge.
Și totuși, de ce nu donăm mai mult? Și dacă ar fi mai mulți donatori, sistemul ar face față? De ce nu revin în centrele de donare toți cei ce pot dona?

Domnule ministru Nelu Tătaru, date fiind necesitățile sistemului național de transfuzii, acestea sunt SOLICITĂRILE NOASTRE:

► Deblocarea posturilor din centrele de donare de sânge. Voluntarii nu pot suplini munca pe care doar personalul calificat o poate face, mai ales în momentele critice. Lipsa de personal face, printre altele, ca orarul de funcționare să fie total neprietenos. Reamintim că până în 2008 se putea dona şi sâmbăta.
► Modernizarea centrelor de donare, sprijinirea colectelor mobile și deschiderea de noi centre de donare acolo unde s-a dovedit că cele existente nu fac față.
► Finanțarea corespunzătoare a unei campanii de educare, motivare și fidelizare. Un donator este o persoană care deja a făcut un gest nobil, el trebuie păstrat aproape cu grijă.

Domnule ministru Nelu Tătaru, ne punem speranțele că aceste câteva luni până la finalul mandatului dvs. vor aduce schimbările necesare sistemului de transfuzie din România.

De ce este important?

■ în România foarte puțini oameni donează cu regularitate. Asta se întâmplă pentru că nu există programe de fidelizare a donatorilor, de la măsuri simple - de a îi anunța când pot dona din nou, până la programe mai ample prin care aceștia să fie înștiințați în momentul în care sângele lor a fost folosit, în ce scop, câte vieți a salvat. O măsură similară se aplică cu succes în Suedia.
■ Personalul care lucrează în centrele de donare este numeric mult sub necesitățile unui astfel de centru. Oameni puțini, plătiți prost, cărora nu li se plătesc ore/zile suplimentare. Atunci când se reușește mobilizarea unui număr mare de donatori aceste centre sunt luate cu asalt, oamenii stau mult la coadă și, din păcate, puțini mai vor să revină după o astfel de experiență.
■ Câteva dintre încercările de mobilizare a donatorilor merită replicate, însă fără consolidarea centrelor de donare acest lucru nu se va putea face. De exemplu, caravanele mobile au atras mulți donatori și ar putea deveni o practică, anunțată și comunicată consistent, dar și susținută prin personal pregătit și adecvat remunerat.

Doar în timpul necesar parcurgerii acestui text, în România a fost nevoie de sânge pentru salvarea a cel puțin 3 pacienți. DOAR DOI DINTRE EI L-AU PRIMIT.
Trebuie să determinăm Ministerul Sănătății să ia atitudine și să facă, în ceasul al 12-lea, ceea ce trebuia făcut de zeci de ani!
Romania

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL

Categorie

Linkuri

Actualizări

2016-08-02 13:59:02 +0300

S-a ajuns la 1,000 semnături

2016-07-25 20:12:35 +0300

S-a ajuns la 500 semnături

2016-07-19 20:40:59 +0300

S-a ajuns la 100 semnături

2016-07-19 18:32:35 +0300

S-a ajuns la 50 semnături

2016-07-19 18:02:58 +0300

S-a ajuns la 25 semnături

2016-07-19 17:49:48 +0300

S-a ajuns la 10 semnături