Skip to main content

Către: Ministrul Mediului, Tánczos Barna; Garda Națională de Mediu; Romsilva; Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea; Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate

Cerem stoparea imediată a tăierii pădurii din Parcul Național Retezat, de pe valea Râului Alb

Pe Inspectorul Pădurii apar avize de transport având locul de exploatare în inima naturii sălbatice, în parcul național, chiar pe valea Râului Alb, element de notorietate mondială al patrimoniului nostru natural. Pădurea apare că ar fi ciuntită de SC Explo Nel SRL.

Cerem ministrului mediului, domnul Tánczos Barna, să abroge de urgență toate ordinele de ministru prin care au fost aprobate amenajamente silvice cu exploatare în parcul national/situl Natura 2000, pe valea Râului Alb, și să retragă certificatul de atestare al firmei în cauză.

Cerem Gărzii Naționale de Mediu să sisteze imediat exploatarea din parcul național și să aplice prevederile OUG 68/2007, adică sa oblige autoritățile silvice să închidă drumul de tractor care urcă pe valea Râului Alb și să refacă solul, microrelieful și covorul vegetal de pe suprafața distrusă de drum.

Cerem Romsilva să-l demită pe directorul administrației parcului național, Zoran Acimov.
Cerem ministrului investițiilor și proiectelor europene, domnul Cristian Ghinea, să suspende contractul de finanțare semnat cu Administrația Parcului Național Retezat, până când tăierile de pe valea Râului Alb sunt sistate, bazinul Râului Alb este introdus în zona cu protecție strictă (în draftul planului de management) și până este anchetată această formă mascată de fraudare a fondurilor europene.

Cerem Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate să rezilieze contractul de administrare a parcului național dacă Romsilva nu ia de urgență toate măsurile necesare pentru stoparea completă a tăierilor de pe Râul Alb și zonarea parcului conform OUG 57/2007, nu conform intereselor ilicite.

De ce este important?

Poți citi mai multe despre situația de pe Valea Râului Alb aici: https://www.declic.ro/taieri-ilegale-parcul-national-retezat/
---------------------------------------------------------
Este siderant faptul că mafia lemnului a ajuns să ne mutileze chiar și primul nostru parc național, Parcul Național Retezat. Înseamnă că absolut nimic din patrimoniul natural al României nu mai este protejat. Parcurile naționale sunt de departe cele mai importate arii naturale protejate și peste tot în lume regula generală este că în parcurile naționale nu se efectuează exploatări forestiere. Exploatările forestiere nu afectează doar biodiversitatea, ele distrug solul, microrelieful, peisajul și afectează sedimentele din râu, așadar alterează cadrul fizico-geografic. OUG 57/2007 prevede că ”managementul parcurilor naționale asigură menținerea cadrului fizico-geografic în stare naturală”. Prin urmare, exploatarile forestiere in parcurile nationale sunt ilegale. Mai mult, Parcul Național Retezat nu are plan de management aprobat, deci nu există nicio zonare aprobată a parcului și nu se poate invoca nicio "derogare" prin zonare de la interdicția exploatării pădurii în parcul național. În baza principiului precauției din legislația de mediu orice exploatare trebuie sistată până la zonarea parcului prin plan de management aprobat. Mai mult, suntem în infringement pe păduri și pentru că amenajamente silvice din situri Natura 2000 au fost aprobate fără evaluare adecvată, cum este cazul și cu toate amenajamentele silvice din bazinul Râului Alb.
Pădurea din bazinul superior al Râului Alb era neatinsă, așa cum trebuie să fie. Dar în 2013/2014, începând din zona de conservare specială a geoparcul adiacent, a fost prelungit (în loc să fie dezafectat) un drum de tractor, prin limba de grohotiș care asigurase până atunci o protecție naturală pentru pădurea de mai sus. Drumul ilegal a fost continuat în parcul național, ajungând până în golul alpin. Cu ajutorul acestui drum ilegal este distrusă pădurea din parcul național. Chiar dacă ar fi fost un drum legal, el trebuia închis demult, pentru că drumurile de tractor sunt drumuri temporare.
Administrația parcului național a accesat fonduri europene dintr-o axă de finanțare destinată protecției naturii, dar le folosește ca să realizeze un plan de management care încalcă flagrant OUG 57/2007, plan prin care se facilitează exploatarea pădurii de pe cea mai sălbatică și valoroasă vale a parcului, o vale în care nu există nicio clădire, nici măcar un traseu turistic. A inclus, în draftul planului de management, bazinul Râului Alb în zona de conservare durabilă! Adică folosește fondurile exact pentru opusul destinației lor. Potrivit art. 22, alin (2) din OUG 57/2007 întreg bazinul Râului Alb din parcul național trebuie introdus în zona cu protecție strictă.
Conform literaturii științifice Râul Alb este ultimul râu nealterat din Carpații Românești și trebuie folosit ca etalon, după cum prevede Ghidului nr. 10 pentru implementarea Directivei Cadru privind Apa [1]. Este și cel mai important râu relativ la rezoluția IUCN ”Conservation of the last wild rivers of Europe” (WCC 2000 RES 047).
Trebuie să încetăm să ne facem că nu știm ecologie, să încetăm să segmentăm și distrugem natura ”pe bucăți”. Râul Alb, fiind cel mai bine conservat râu complet din punct de vedere ecologic, trebuie să fie protejat. Dar starea râului depinde de integritatea pădurii din bazinul acestuia, care trebuie protejate în întregime, împreună cu râul. Sănătatea râului depinde de integritatea pădurii.
Există mecanisme legale pentru compensarea proprietarilor de păduri de pe suprafețe unde exploatarea este interzisă. Nu există nicio scuză pentru distrugerea acestei văi, acestui ultim eșantion care mai poate arăta generațiilor următore cât de magnifice erau odinioară văile carpatine.
Avem o directivă privind daunele de mediu, transpusă prin OUG 68/2007, care nu prea a fost aplicată încă în România. Distrugerile cauzate de tăierea drumului de tractor prin natura intactă și exploatarea efectuată cu ajutorul lui reprezintă cu siguranță daune de mediu grave. Vinovații trebui să aducă suprafețele afectate la starea inițială, în primul rând prin închiderea drumului de tractor și refacerea suprafeței distruse când drumul a fost taiat, pângărind natura neatinsă atât în parcul național, cât și în zona de conservare specială a geoparcului.

[1] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/rra.3770
Masivul Retezat, România

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL

Linkuri

Actualizări

2021-03-24 06:33:00 +0200

S-a ajuns la 1,000 semnături

2021-03-23 13:18:02 +0200

S-a ajuns la 500 semnături

2021-03-21 19:40:38 +0200

S-a ajuns la 100 semnături

2021-03-20 10:28:08 +0200

S-a ajuns la 50 semnături

2021-03-20 04:13:26 +0200

S-a ajuns la 25 semnături

2021-03-19 22:57:41 +0200

S-a ajuns la 10 semnături