Skip to main content

Către: Ministerul Educatiei; Ministerul Muncii

Copiii de Ziua Educatiei: "Nu vrem singuri acasa"

5 octombrie - ZIUA MONDIALA A EDUCATIEI SI PROFESORULUI vine in recunoasterea rolului important al cadrelor didactice si impactul acestora in educatia si cresterea viitoarelor generatii.

INSA:
Modul celebrarii in Romania, REFUZA copiilor orice mod de sarbatorire educativ IN LIPSA SUPORTULUI profesorilor (zi nelucratoare), cat si a parintilor (pt care este o zi lucratoare*..).
*as vrea sa spun obisnuita; dar a lucra simultan cu a supraveghea copiii (si aceasta... unde slujba permite..) devine o presiune prea putin justificata.

SE CERE:
Re-evaluarea modului de celebrarea a Zilei Mondiale a Educatiei si/sau extinderea sa la rang de Zi Libera Nationala.

PROPUNEREA vine in intampinarea si sustinerea Zilei Mondiale a Educatiei astfel:

1. Extinderea la Zi Libera Legala Nationala(incurajand astfel sarbatorirea prin activitati si vizite tematice, INSOTITI de parinti)
SAU
2. Reincadrarea activitatii de celebrare ca "Zi de Scoala Altfel" (permitand atat respectarea recomandarii UNESCO de a nu sustine cursuri, cat si celebrarea evenimentului de catre copii si profesori intr-un mediu tematic, extra-curricular).

Mai multe despre Ziua Mondiala a Educatiei:

Desemnată de UNESCO, această zi marchează semnarea, în 1966, a “Recomandării UNESCO/OIM (Organizaţia Internaţională a Muncii) privind statutul profesorilor”. Această recomandare, alături de cea “privind învăţământul superior” din 1997, constituie principalul cadru de referinţă pentru abordarea drepturilor şi responsabilităţilor cadrelor didactice la scară globală, potrivit site-ului en.unesco.org.

Începând cu anul 1994, Ziua Mondială a Educației este sărbătorită în fiecare an în data de 5 octombrie (in prezent, in peste 100 tari) prin diverse evenimente organizate cu scopul de a celebra si a aprecia profesorii si munca acestora. Se organizează diverse ceremonii și distincții pentru profesorii din lume care au depășit așteptările profesiei.

În ţara noastră, Ziua Mondială a Educaţiei este marcată distinct de Ziua Învăţătorului (5 iunie) si incadrata conform Ordinului nr. 3505/2022 privind structura anului şcolar 2022-2023. Art. 3. - În ziua de 5 octombrie - Ziua internaţională a educaţiei şi în zilele nelucrătoare/de sărbătoare legală prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil nu se organizează cursuri.

De ce este important?

MESAJUL Zilei Mondiale a Educatiei sarbatoreste munca profesorala si impactul esential in EDUCATIA COPIILOR NOSTRI...

DAR:
Modul de sarbatorire/ organizare in tara noastra DIMINUEAZA si sub-apreciaza acelasi mesaj, prin simplul REFUZ de a oferi COPIILOR sustinerea: atat profesorala (prin organizarea si insotirea lor la evenimente si activitati tematice, corespunzatoare acestei zile) cat si parentala (prin punerea acestei ZILE LA DISPOZITIA lor, in acelasi scop anterior mentionat).

România

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL

Categorie

Actualizări

2022-10-04 11:42:46 +0300

S-a ajuns la 100 semnături

2022-10-03 23:42:23 +0300

S-a ajuns la 50 semnături

2022-10-03 19:55:24 +0300

S-a ajuns la 25 semnături

2022-10-03 17:47:37 +0300

S-a ajuns la 10 semnături