Skip to main content

Către: Domnul Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, Domnul Petru Horia Șulea, primarul comunei Florești

Curățați malurile Someșului!

UPDATE 19.07.2019
Primăria Florești a fost amendată cu 75 000 de lei pentru că nu-și curăță malurile apei. Mai apoi, s-au întâlnit la Prefectură o parte din instituțiile vizate și au promis că se caută o soluție și că malurile vor fi curățate. Deocamdată suntem la faza în care autoritățile se mulțumesc să caute un țap ispășitor și să promită.
------------------------------------------------------------------------------------------------
PETIȚIE:
Domnilor primari,

noi, semnatarii acestei petiții,
1️⃣ solicităm implementarea imediată a unei campanii de ecologizare și naturalizare a malurilor Someșului pe porțiunea de la intrarea în localitatea Florești până la ieșirea din localitatea Cluj-Napoca

2️⃣ solicităm implementarea imediată a unei soluții care să stopeze depozitarea gunoaielor pe maluri, gunoaie care mai apoi poluează râul în aval.

Pentru acestea considerăm impetuos necesară aducerea la aceeași masă, într-un proces eficient și transparent, a instituțiilor cu atribuții în administrarea Someșului, inclusiv Apele Române, Garda de Mediu, Compania de Apă Someș, Consiliul Județean Cluj, Hidroelectrica, specialiști în domeniu și societatea civilă.

De ce este important?

Amenințarea asupra sănătății noastre

Filmările recente de pe Someș arată o situație alarmantă care amenință, în mod evident, sănătatea populației. Deșeurile de electrocasnice, acumulatori auto, moloz din construcții care ajung în Someș pun în pericol sănătatea și viața locuitorilor din aval.

Amenințarea ecosistemului natural

Este rușinos și scandalos că în 2019 în zona metropolitană a Clujului, există munți de gunoaie, o amenințare gravă asupra ecosistemul acvatic. Filmările recente ne fac să realizăm că măsurile actuale de oprire a gunoaielor la intrarea în Cluj-Napoca sunt inutile și ineficiente în raport cu dimensiunea reală a problemei. Doar unui PET îi ia 450 de ani să se degradeze cu totul. Materialele folosite în compoziția plasticului sunt cancerigene și reprezintă un pericol real pentru viața acvatică, dar și pentru cei ce consumă pești proveniți din aceste ape. În aceste condiții este evident că măsurile de protecție a râului trebuie să adreseze sursa gunoaielor și să prevină ca acestea să ajungă în apă.

Viitorul Someșului din Cluj

Primăria Cluj-Napoca urmează să implementeze un proiect de amenajare a Someșului, pe baza unui proiect rezultat în urma unui concurs internațional de soluții. Acest plan generos riscă să cadă în ridicol în absența unor politici coerente de mediu în amonte pe cursul râului, politici care să asigure un Someș curat. Este o rușine pentru Cluj și Florești că avem un râu care duce cu el în aval de la ambalaje, la frigidere și chiar canapele și dulapuri, nemaivorbind de tonele de moloz!

Responsabilitate

Atragem atenția asupra responsabilității instituțiilor abilitate în gestionarea acestei crize ecologice. Mormanele uriașe de gunoi de pe malul Someșului s-au adunat în zeci de ani și se întind pe mai mulți kilometri. Ele nu sunt doar responsabilitatea floreștenilor - pentru că sunt duse acolo și de sute de clujeni care preferă să le arunce pe maluri decât să plătească taxele de la rampa de gunoi.

Mobilizare

Imaginile cumplite făcute publice pe durata evenimentului Someș Delivery, au generat nu doar un VAL de conștientizare și indignare publică, dar și unul de mobilizare. Trebuie să ne folosim de acesta pentru a nu rămâne doar cu valul de gunoaie. Suntem sute de mii de oameni care putem să acționăm acum împreună pentru un Someș curat. Dacă voturile noastre sunt importante pentru cei doi politicieni, și părerile noastre trebuie să fie la fel.

Semnează acum petiția și dă-o mai departe spre cât mai mulți prieteni!

Cluj-Napoca, Romania

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL

Actualizări

2019-07-16 16:42:39 +0300

S-a ajuns la 1,000 semnături

2019-07-16 12:02:07 +0300

S-a ajuns la 500 semnături

2019-07-16 09:56:27 +0300

S-a ajuns la 100 semnături

2019-07-16 09:46:54 +0300

S-a ajuns la 50 semnături

2019-07-16 09:41:58 +0300

S-a ajuns la 25 semnături

2019-07-16 09:34:41 +0300

S-a ajuns la 10 semnături