Skip to main content

Către: Primăria Municipiului București, Consiliul General al Municipiului București

Semnează pentru DREPTUL LA AER!

Solicităm Primăriei și Consiliului General al Municipiului București să revoce Planul Integrat de Calitate a Aerului 2018 - 2022 deoarece cuprinde măsuri nerealiste și nepotrivite, unele dintre ele contribuind chiar la creşterea poluării.
După revocarea acestui Plan defectuos dorim realizarea unui nou document, în cadrul unor dezbateri reale, care să cuprindă măsuri eficiente care să reducă nivelul poluării aerului din București „în cel mai scurt timp cu putință”, așa cum precizează prevederile legale.
Dreptul la un mediu sănătos este un drept constituțional iar viața și sănătatea copiilor noștri și a familiilor noastre nu sunt negociabile!

De ce este important?

Traficul rutier din capitală, în special diesel, este principala sursă de poluare cu particulele fine (PM10 și PM2.5) care pătrund în alveolele pulmonare provocând inflamații și intoxicări. Sunt afectate în special persoanele cu boli cardiovasculare și respiratorii, copiii, vârstnicii şi astmaticii.
Copiii cu vârsta mai mică de 15 ani inhalează mai mult aer și, în consecință, mai mulți poluanți. Ei sunt în mod special vulnerabili, deoarece plămânii lor nu sunt dezvoltați, iar țesutul pulmonar care se dezvoltă în copilărie este mult mai sensibil.
De altfel, expunerea pe termen lung la o concentrație chiar scăzută de astfel de pulberi poate cauza cancer și moartea prematură. Nu întâmplător, din cauza poluării masive cu particule fine PM10 din București, Comisia Europeană a deschis o procedură de infringement împotriva României.
Foarte periculoasă este și poluarea cu benzen (C6H6), o substanță toxică considerată drept cancerigenă pentru om, regăsită în concentrații masive în zona centrului orașului și pe arterele principale.
Cu toate că problemele provocate de poluare sunt cunoscute de autorităţi, Primăria Capitalei a ignorat opiniile specialiștilor și pe cele ale cetățenilor. Astfel, Planul Integrat de Calitate a Aerului, adoptat în 2018 în scopul combaterii poluării existente, propune un set de măsuri complet ineficiente, lipsite de cuantificabilitate, nerealiste și nepotrivite.
Dreptul la un mediu sănătos este un drept constituțional. Dacă vrei să te alături celor interesaţi de sănătatea celor din jur şi îţi pasă de viaţa şi sănătatea ta, a copiilor şi familiei tale, te invităm să-ţi completezi datele pe această pagină.
Atenție! Începem cu o petiţie on-line, dar suntem pregătiţi să ne cerem DREPTUL LA AER în faţa instanţei, dacă va fi necesar! Pentru asta, va trebui să semnezi pe hârtiile pregătite pentru a fi depuse la Primărie ( https://goo.gl/BojCf7 ). Şi, dacă vom fi ignoraţi, vom pregăti alte hârtii pentru a fi depuse la Tribunal.
De aceea, te rugăm să bifezi și căsuța prin care accepți să te putem contacta prin e-mail ca să te anunţăm unde şi când te poţi întâlni cu voluntarii campaniei sau cum poţi deveni chiar tu unul dintre voluntari.
Initiativa aparţine unor cetăţeni, fiind susţinută de asociaţia OPTAR şi partenerii săi.
Vino alături de noi pentru că numai împreună, activ, putem să aducem schimbarea!
Demersul nostru este unul cetățenesc de apărare a unui dreptului fundamental.
Semnează alături de noi pentru DREPTUL LA AER!

Cum va fi inmânată

Pentru a semna documentul tiparit, te vom anunta când şi unde te vei putea întâlni cu voluntarii noştri. Chiar tu poţi deveni voluntar dacă strângi semnături de la colegii, prietenii şi rudele tale, dacă şi ei sunt de acord cu argumentele iniţiatorilor acestei petiţii.
Nu uita că, dacă Primăria va ignora cererea noastră va trebui să semnăm din nou o petiţie care urmează să fie depusă la Tribunalul Bucureşti.

Bucharest, Romania

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL

Categorie

Linkuri

Actualizări

2020-11-19 13:16:12 +0200

Victorie în instanță pentru cetățenii capitalei! Ieri, Tribunalul a anulat Planul Integrat pentru Calitatea Aerului (PICA) elaborat de Primăria Capitalei. Hotărârea a fost pronunțată în urma unui proces lung inițiat de un grup de organizații neguvernamentale și locuitori ai Bucureștiului.

Am reclamat că Planul nu respectă normele naționale și Directiva europeană privind poluarea aerului și că a fost adoptat abuziv, fără consultarea cetățenilor. Am mai contestat și măsurile ineficiente propuse de autoritățile bucureștene de a reduce in limitele legale nivelurile de poluanti.

Tribunalul a respins apărarea PMB şi a CGMB care a contestat dreptul ONG-urilor și a cetățenilor de a cere socoteala administratiei publice pentru neregulile constatate.

Comunicatul care a fost transmis azi catre presa poate fi citit aici: https://bit.ly/3pGKHgI

Multumim fiecaruia dintre semnatarii acestei petitii!

2019-06-08 04:24:05 +0300

S-a ajuns la 5,000 semnături

2019-02-19 10:26:14 +0200

S-a ajuns la 1,000 semnături

2019-02-07 14:12:39 +0200

S-a ajuns la 500 semnături

2019-02-04 11:42:13 +0200

S-a ajuns la 100 semnături

2019-02-04 09:50:02 +0200

S-a ajuns la 50 semnături

2019-02-04 09:05:24 +0200

S-a ajuns la 25 semnături

2019-02-04 08:34:26 +0200

S-a ajuns la 10 semnături