Către: Guvernul României, Ministerul Fondurilor si Investitiilor Europene ,Ministrul Sanatatii ,Ministerul Educației

Finantati medicina preventiva si traditionala pentru gravide si bolnavii cronici

80 % din bolile cronice pot fi prevenite printr-un stil de viata mai echilibrat si sanatos; medicina conventionala nu reușește sa rezolve decat partial cauza și suferința bolilor cronice. Pacienții suferă, se agravează, iar ingrijirile lor medicale sunt complicate și scumpe.
Noi, semnatarele și semnatarii acestei petiții, vă rugăm sa alocati un buget pentru programe de bunastare si stil de viata sanatos pentru populatie, si sa introduceti medicina preventivă, consilierea de stil de viata si medicinile tradiționale, in clinici si spitale , pentru gravide și bolnavii cronici. Prin aceasta se poate reduce numărul mărit de copii si adulti bolnavi și în suferința!
Cat mai multe cercetări arată ca condițiile de boala la nou-nascuti si copii pot fi prevenite prin îngrijirea pentru sanatatea gravidelor și îngrijirea adecvată a copiilor de la naștere. Pentru aceasta , sunt necesare programe de consiliere de sanatate si stil sănătos de viata a gravidelor, educație de sanatate a familiei pentru timpul sarcinii cat si pentru ingrijirea copilului.
Rugam Inspectoratul Școlar să introducă in toate scolile clase de bunăstare, prin care sa elevii invete sa previna boala (ateliere de gătit, nutritie sanatoasa, practici de relaxare si imagerie vizuala, educație despre miscare si somn, prevenirea adictiilor).
Rețeaua națională de mese sănătoase în școli sa urmeze un Retetar de Retete Sanatoase, și un Ghid de Principii de preparare sanatoasa, concepute de specialisti.
Bugetul CNAS trebuie sa se focuseze pe ingrijirile preventive cu investigații anuale, inițiate pe categorii de varsta și boala, conform celor mai curente statistici ale țării noastre, incluzand investigațiile și îngrijirile pe teren si la domiciliu pentru seniori, gravide, cetățenii greu deplasabili si din zonele izolate.
Este necesara fondarea unor programe si universități de medicini preventiva, de stil de viata, și medicini tradiționale, de 4 ani, master și doctorat, echipate cu cercetare proprie, în toate orașele mari ale țării, deoarece avem nevoie de experți practicieni în ele.
Pentru o sanatate publica buna, este necesar ca Guvernul să susțină politici de mediu sanatos-precum reducerea poluarii, un mediu cat mai verde pe cap de locuitor, eliminarea deseurilor si substantelor toxice, reducerea poluării sonore,construirea obligatorie de trotuare pe toate strazile, pentru pietoni, caruci oare și bicicliști, și de trasee naturale de promenada, pentru un stil de viața activ.

De ce este important?

A preveni este mult mai ușor și eficient decat a trata, a asigura măsuri de bunăstare comunitară contribuie la sanatatea pe termen lung a populatiei.
Banii pentru sănătate preventivă sunt cei mai eficienti căci a preveni boala, agravarile, spitalizarile, operațiile si costurile medicatiilor multiple, atât la nou nascuti, copii mici și adulți este mult mai ușor și mai economic decât a trata in stare acutizata! Aceasta reduce și suferinta umana asociată.