Skip to main content

Către: Fiecare cetățean căruia îi pasă cu adevărat de viitorul României.

Haideți să începem rEVOLUȚIA Educației!

Dragi Români,
Dacă „mâine” s-ar organiza un protest pentru a reforma Sistemul de Educație, ați participa?
Pe scurt, aș avea nevoie să semnați această petiție dacă răspunsul vostru la această întrebare este unul pozitiv. Vă adresez această invitație pentru că numai noi, în calitate de simpli cetățeni, putem schimba, cu adevărat, lucrurile din țara noastră.
Această petiție nu este adresată în mod direct unei instituții sau unor partide politice, căci încrederea noastră în clasa politică tinde către zero. Cu siguranță mai există multe astfel de acțiuni care nu au avut rezultate concrete, cel puțin nu încă. Campania „Vă uniți pentru Educație?“ a lui Tudor Chirilă a reușit sa strângă aproximativ 104.000 de semnături în doi ani de la inițierea ei, dar pare că este insuficient. Politicienii ignoră, cu desăvârșire, orice cerință din partea societății, pentru că vocea ei nu este suficient de puternică.
Nu sunt în măsură să propun soluții pentru îmbunătățirea educației din România, însă consider că garantarea unui buget anual de 6% din PIB și depolitizarea acestui sistem (pentru a mări șansele ca banii să fie cheltuiți în mod corespunzător și pentru a avea meritocrația în fundamentul acestei reformări) sunt principalele obiective care trebuie revendicate actualei conduceri politice.
Cel mai important, însă, este să ne unim vocile și să ne facem auziți într-un prim pas al schimbării, lăsând, apoi, oamenii competenți să găsească soluțiile optime pentru ameliorarea actului de educație, iar noi să supraveghem, îndeaproape, întregul proces.

De ce este important?

A trecut mai bine un an de când am urmărit dezbaterea dintre doamna Ecaterina Andronescu și Selly și încă mi-a rămas întipărit în minte răspunsul Doamnei Andronescu atunci, când se discuta bugetul Sistemului de Educație. Dumneaei a afirmat faptul că politicienii reduc acest buget în fiecare an și datorită „incapacității societății de a înțelege importanța sistemului de educație.[...]. Vocea societății e foarte importantă și ea cere lucrul acesta (acordarea a 6% din PIB pentru Educație) și când o mie de voci, un milion de voci, zece milioane de voci cer, atunci decidentul se gândește de două ori când rade procentul de 6%.”
Refuz să cred că are dreptate și aș dori să dovedim că se înșală. Desigur, un protest în acest moment este foarte puțin probabil, ținând cont, în primul rând, de situația pandemică și, în al doilea rând, tocmai de incertitudinea amplorii acestei „voci”. Semnarea unei petiții durează mai puțin de 5 minute și necesită un efort minim în comparație cu participarea la un protest, de aceea consider că acesta ar fi primul semn de implicare al societății. Întrucât 6 pare vedeta acestei discuții, mi-ar plăcea să adunăm minimum 1.143.439 de semnături (6% din populația României) pentru a demonstra ca Educația este foarte importantă pentru majoritatea românilor. Pare un număr imposibil pentru o petiție în România, dar dacă aceasta ar fi promovată pe toate rețelele de socializare, ar avea toate șansele de izbândă.
O scurtă perioadă am făcut parte din echipa Warp Speed a comunității Declic și am observat că toate campaniile aveau, cum este firesc, susținători și contestatari, însă majoritatea, indiferent de tabără, susținea că educația stă la baza reconstrucției oricărei instituții/ oricărui organism. Așadar, consider că Educația este acel numitor comun care ne poate uni și conduce către o Românie mai bună și mai sănătoasă.

Categorie

Actualizări

2022-04-13 20:53:10 +0300

S-a ajuns la 25 semnături

2022-04-05 21:07:21 +0300

S-a ajuns la 10 semnături