Skip to main content

Către: Camera Deputaților

Împreună pentru aer curat!

https://live.staticflickr.com/65535/24853915047_cae3103627_o.png
👉Solicităm urgentarea dezbaterii proiectului de lege privind calitatea aerului înconjurător, acordarea unui raport de adoptare și votarea în Plenul Camerei Deputaților.
👉 Avem nevoie de o lege mai bună pentru calitatea aerului!
🎯 În Parlamentul României este înregistrat un proiect de lege care vine cu o gamă largă de soluții și actualizări ale legii privind calitatea aerului înconjurător. Proiectul are avize favorabile în unanimitate însă nu reușește să ajungă în plenul Camerei Deputaților pentru că îi lipsește un raport pe care îl așteaptă de 9 luni.Link proiect de lege: http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?nr=177&an=2022
‼️ Avem nevoie URGENT de măsuri.
CALITATEA AERULUI ESTE O PROBLEMĂ DE SĂNĂTATE PUBLICĂ!

De ce este important?

Ce se întâmplă cu aerul din România la momentul actual?

❌ Peste 29.000 de oameni anual din cauza unor boli asociate poluării atmosferice.
❌ Poluarea aerului crește cu până la 30% riscul de accidente cerebrale vasculare.
❌ O serie de afecțiuni sunt influențate semnificativ de poluare.
❌ Copiii au un risc de 10 ori mai crescut decât adulții de a dezvolta afecțiuni cauzate de poluare.

Calitatea aerului este, în acest moment, în România o problemă de sănătate publică!
Prin neadoptarea unor măsuri, factorii de decizie îi îmbolnăvesc, zi de zi, pe oameni.

Doar în Ilfov, în luna ianuarie a anului 2023, peste 250 de cetățeni au făcut sesizări Gărzii de Mediu cu privire la calitatea precară a aerului.

❌ În țara noastră, costul social asociat cu problemele legate de poluare, calculat pe cap de locuitor/an, este cel mai mare din UE, în valoare de 1810 euro. La nivel de oraș, recordul este deținut de București, mai exact în valoare de 3004 euro/cap de locuitor. Asta înseamnă că românii suferă cel mai mult dintre europeni, atât din punct de vedere al sănătății, cât și financiar.

De ce am ajuns în topul acestor clasamente?

Pentru că legislația română care vizează acest domeniu este incompletă și neactualizată și pentru că la nivelul Reţelei Naţionale pentru Monitorizarea Calităţii Aerului (RNMCA) există o serie lungă de probleme, precum puncte insuficiente de măsurare, echipamente vechi şi calibrate defectuos, problema informării ineficientă a cetăţenilor și multe altele.

👉 Propunerea legislativă prevede noi definiții ale poluanților, rețele de senzori pentru monitorizare, asigură accesul la date deschise din RNMCA, extinde competențele Gărzii Naționale de Mediu în acest domeniu, creează un nou organism pentru gestionarea și monitorizarea calității aerului, care promovează deciziile incluzive, cu participarea mediului academic și a societății civile și multe alte soluții privind calitatea aerului înconjurător.

🗣 Haideți să aducem împreună în atenția Camerei Deputaților efectele negative pe care amânarea votării acestui proiect de lege le are asupra aerului pe care îl respirăm cu toții.

Dacă urgența adoptării propunerii legislative nu este deja înțeleasă, studiile arată că bolile asociate poluării omoară de 15 ori mai mulţi români decât accidentele rutiere.

✍️ Semnează și tu petiția dacă dorești să te alături celor care vor să respire un aer mai curat și să nu mai fie expuși la nenumărate riscuri de sănătate!

Categorie

Actualizări

2023-02-27 20:53:48 +0200

S-a ajuns la 100 semnături

2023-02-27 17:09:22 +0200

S-a ajuns la 50 semnături

2023-02-27 15:43:44 +0200

S-a ajuns la 25 semnături

2023-02-26 18:24:48 +0200

S-a ajuns la 10 semnături