Skip to main content

Către: Primului ministru, ministrului de interne, Parchetului general, Ministerul Mediului

În numele ursulețului: Vrem dreptate pentru Winnie!

Având în vedere evenimentele grave care au avut loc in Sibiu, cerem Guvernului reprezentat direct de Dl Prim-ministru Ciolos, respectiv prin Dl Ministru de Interne, demiterea de urgenta a prefectului judetului Sibiu, a sefului Inspectoratului de Politie Sibiu si a inspectorului-sef I.S.U Sibiu, deschiderea unei anchete transparente pentru pedepsirea exemplara a vinovatilor si alinierea cu celeritate la normele de interventie specifice tarilor civilizate in astfel de cazuri.

În data de 12 octombrie 2016, un ursuleţ cu vârsta de pana intr-un an şi cu o masă corporală similara unei persoane adulte s-a rătăcit în oraşul Sibiu unde a fost urmărit de un pluton de 50 de angajaţi IPJ, ISU şi Jandarmerie, înarmaţi inclusiv cu puşti de asalt automate. După o urmărire care a terorizat şi înspăimântat puiul de urs, tocmai când acesta îşi găsise un mic refugiu într-un ghiveci cu plante ornamentale, intr-o curte delimitata de garduri solide si inalte, încercând să se ascundă de cei care-l hăituiau, autoritatile statului l-au ucis într-un mod barbar, prin împuşcare. Puiul de urs a murit în ghiveciul pe care se urcase.

Subliniem, nu pentru prima oara:
- lipsa unei pregătiri adecvate a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Sibiu pentru gestionarea situaţiei pătrunderii unui animal sălbatic în zonă urbană, care a condus la improvizarea unei soluţii exagerate disproporţionată şi de cruzime, nejustificată de comportamentul puiului de urs;
- caracterul neprofesionist, imatur şi sângeros a tuturor factorilor de decizie implicaţi;

Intervenţia plină de cruzime şi decizia de ucidere de către Poliţie a puiului de urs constituie un grav abuz împotriva unei fiinţe lipsite de potenţial ofensiv şi periculozitate.
Asa cum a declarat Prefectul judetului, Dl Cristian Roman imediat dupa incident, aceasta decizie au luat-o in contextul in care se putea pune in pericol viata a 50 de oameni; dorim sa subliniem cu maxima responsabilitate faptul decizia de a folosire a unei arme letale in apropiera acelor oamenilor a pus in pericol, in mod evident, viata oricarui om aflat in preajma.

Denuntam public poziţia publica anormala a prefectului si caracterul nereal, aberant şi inflamator a declaraţiilor sale privind periclitarea a 50 de vieţi de către un simplu pui de urs rătăcit şi speriat.

Solicităm:
- Demiterea Prefectului judeţului Sibiu pentru incompetenţă şi cruzime
- Revocarea din funcţie pentru incompetenţă şi cruzime a şefului Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sibiu
- Revocarea din funcţie pentru incompetenţă a Sefului Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Sibiu
- Efectuarea de anchete efective şi independente la toate instituţiile în culpă respectiv: Instituţia Prefectului Judeţului Sibiu, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Sibiu, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Sibiu, Jandarmeria Sibiu, pentru identificarea oricăror altor persoane vinovate şi responsabile.
-Solicitam de asemenea ca rezultatele anchetelor sa fie facute publice

Solicitam de asemenea infiintarea in termenul cel mai scurt a S.U.A.S (Servicul de Urgente pt Animale Salbatice) cu acoperire nationala. Sugeram de asemenea ca in cadrul PROTOCOL-ului, Tranchilizarea animalelor sa fie procedura standard atata timp cat acestea nu pun in mod direct in pericol omul. In cadrul S.U.A.S demararea in regim de urgenta a unor training-uri de pregatire a tragatorilor responsabili pentru fiecare regiune.
-Avand in vedere Comunicatul Ministerului Mediului privind posibilitatea eliberarii in mod voit a ursului in mediul urban cereme anchetarea si acestei situatii si transparent in comunicarea rezultatelor anchetei.

Semnatari:
Asociaţia România fără Ei
Asociaţia Naţională de Combatere a Braconajului şi Poluării
Fundatia Eco-Civica

De ce este important?

Lipsa de respect fata de viata a celor investiti cu autoritatea publica produce tot mai multe tragedii. Interactiunea om-animal nu trebuie sa sperie. Este clar că avem nevoie de un regulament privind modul de intervenție și oameni instruiți să poată interveni calm și eficient. Serviciul operaționalizat în toate zonele cu potențial de conflict om-animal ar trebui să aibă competențele și dotările necesare încât să ne asigure că, de fiecare dată, se ia decizia corectă și se intervine calculat, căutând în primul rând soluții care să nu implice împușcarea animalelor.
Luati atitudine, avem nevoie de o presiune constanta exercitata asupra autoritatilor pentru trecerea spre o societate cu adevarat civilizata care respecta viata, aanimalele si mediul.

1. Este nevoie de o investigatie publica care sa ne arate ce s-a intamplat exact in acest caz, ce a mers si ce nu si cum s-a ajuns la acest deznodamant, ca altfel este greu sa folosim acest eveniment ca o experienta din care sa invete toata lumea.
2. Trebuie sa existe o investigatie amanuntita si transparenta. Actele si concluziile investigatiei ar trebui sa fie publice.
3. Este urgenta nevoie de infiintarea SUAS: acest serviciu trebuie sa aiba in componenta medic veterinar instruit sa foloseasca arma tranchilizanta, iar vanatorii pot interveni doar cand exista un pericol dovedit real.
4. Este nevoie de o procedura clara, comunicata si transparenta pentru astfel de cazuri, ca abordarea sa fie una eficienta si profesionista.

Actualizări

2016-10-17 23:13:15 +0300

S-a ajuns la 10,000 semnături

2016-10-15 22:07:06 +0300

S-a ajuns la 5,000 semnături

2016-10-14 21:55:18 +0300

S-a ajuns la 1,000 semnături

2016-10-14 19:54:35 +0300

S-a ajuns la 500 semnături

2016-10-14 15:52:16 +0300

S-a ajuns la 100 semnături

2016-10-14 15:35:25 +0300

S-a ajuns la 50 semnături

2016-10-14 15:33:59 +0300

Protestul din Sibiu
https://www.facebook.com/events/110043256132681/

2016-10-14 15:29:50 +0300

S-a ajuns la 25 semnături

2016-10-14 15:27:13 +0300

S-a ajuns la 10 semnături