Către: CNAIR, Consiliul Județean Argeș

Inființare sens giratoriu Piscani (Darmanesti AG), pe DN73 (E574) cu DJ731

Având în vedere că legătura între Valea Râului Doamnei (comuna Nucșoara, comuna Corbi, comuna Domnești, comuna Pietroșani, comuna Cosești și comuna Dârmănești) și orașele Mioveni și Pitești este realizată printr-un singur nod rutier (intersecția DJ731 cu DN73 (E574) în localitatea Piscani) este impetuos necesar construirea unui sens giratoriu atât pentru fluidizarea traficului din zonă cât și pentru salvarea de vieți omenești și protejarea conducătorilor auto și a pasagerilor.
În timpul orelor de vârf se formează adevărate blocaje cu lungimi de câteva sute de metri și multe minute de așteptare, care pun în pericol siguranța rutieră, forțându-se intersecția și nerespectându-se întotdeauna regulile priorității în intersecția descrisă mai sus. Aceste ambuteiaje se creează din necesitatea de a ajunge la locul de munca (în principal uzina Dacia – Mioveni și celelalte locuri de munca din orașele Mioveni și Pitești) și de necesitatea a duce copii la scoli sau grădinițe în aproximativ același interval orar (ora 8). Și în weekend povestea se repetă deoarece sunt multe persoane care circulă pe rutele Câmpulung – Pitești și invers ceea ce duce la blocarea traseului Domnești – Pitești/Mioveni (datorită reguli cedării priorității). De asemenea mai apare un blocaj și din cauza persoanelor care circulă pe traseul Pitești – Domnești, aceștia fiind obligați să aștepte trecerea tuturor participanților la trafic dinspre Câmpulung spre Pitești (pentru a vira stânga), iar în weekend, numărul acestora din urma crește semnificativ.
În contextul celor mai sus expuse, dar ținând cont și de:
- Premisele, prioritățile și obiectivele cuprinse în Strategia Națională de Siguranță Rutieră pentru perioada 2022-2030 aprobată de Guvernul României în anul 2022. Aceasta cuprinde, printre altele si:
„Drumurile județene și comunale sunt în general degradate și cu soluții tehnice depășite, nepermițând un acces facil spre zonele rurale și orașele mici. Aceste stări de fapt îngreunează accesul locuitorilor mediului rural și ai orașelor mici la serviciile publice, locurile de muncă și oportunitățile oferite de centrele urbane din regiune. Mai mult de atât, lipsa modernizării acestor categorii de drum scade siguranța în trafic, crește semnificativ riscul accidentelor rutiere, scade viteza de rulare și conduce la ambuteiaje. Ca răspuns la provocările enumerate, în cadrul acestui obiectiv se au în vedere, în principal, construirea, reabilitarea sau modernizarea legăturilor rutiere secundare către rețeaua rutieră transeuropeană de transport (TEN-T) și nodurile aferente, precum și soluții pentru creșterea siguranței circulației (de ex. pasaje, extinderi la 4 benzi, sensuri giratorii, achiziționarea de echipamente și utilaje necesare creșterii și menținerii nivelului de siguranță a traficului etc.”
- Importanța activităților unor unități amplasate în teritoriul respectiv:
o uzine și fabrici: AUTOMOBILE DACIA SA, GESTAMP BEYCELIK ROMANIA SRL, SFC SOLUTIONS AUTOMOTIVE ROMANIA SRL, etc.;
o unități de învățământ din Mioveni: Liceul Teoretic „Iulia Zamfirescu”, Școala Gimnaziala „George Topârceanu”, Școala Gimnaziala „Liviu Rebreanu” și Liceul Tehnologic Construcții de Mașini;
o spatii comerciale din Mioveni: Kaufland, LIDL, Profi, Penny, Carrefour, etc.
- Intensitatea mare și în continuă creștere a traficului rutier și uman din aceea zonă,
- Dezvoltarea rezidențială în ultimii ani din această zonă precum și estimările reale de expansiune/construire, în continuare, din punct de vedere rezidențial,
vă rugăm să analizați în maximă urgență oportunitatea înființării unui sens giratoriu la intersecția DJ731 cu DN73 (E574) din localitatea Piscani, de natură să deservească în mod eficient toți participanții la traficul local respectiv.

Împreună pentru că ne pasă!
Semnează şi tu şi trimite şi prietenilor tăi să ne susţină demersul.

Prin semnarea și susținerea acestei petiții, oamenii își pot exprima nemulțumirea față de modul în care este gestionat traficul în zonă și pot cere administrației să ia măsuri concrete pentru rezolvarea problemei.

Comuna Dârmănești, România