Către: Către: Domnul Prim-Ministru al României, Domnul Ministru al Educației, Domnul Ministru al Finanțelor

Neacceptarea METODOLOGIEI-CADRU DE ACORDARE A BURSELOR ȘCOLARE in anul scolar 2023-2024

Ministerul Educației a pus în dezbatere publică un proiect de ordin privind modalitatea de acordare a burselor școlare, https://www.edu.ro/sites/default/files/proiect_Metodologie_cadru_acordare_burse_invatamant_preuniversitar.pdf, începând din acest an școlar, 2023-2024, referitoare la acordarea burselor la gimnaziu si liceu.
Termenul de aprobare al acestui ordin este 8 septembrie 2023.

In acest proiect se prevad urmatoarele modificari importante:
a) faptul ca va dispare burselede studiu care se acordau elevilor care obtineau media anuala generala de cel putin 7,50. Astfel 91 000 de elevi raman fara aceste burse, conform calculelor edupedu.
b) Bursele de merit se vor acorda primilor 30% dintre elevii fiecarei clase, indiferent de medie, în ordinea descrescătoare a acestora. Anterior aceaste burse se acordau elevilor care obtineau media anuala generala de cel putin 9,50.

Solicitam eliminarea procentului de 30% si stabilirea unui prag de medie la acordarea burselor de merit.
Solicitam reacordarea burselor de studiu.

Conform sursei https://www.edupedu.ro/, aceste propuneri au fost criticate de catre:
- Federația Națională a Părinților (FNP)
- Consiliul Național al Elevilor (CNE)
- Mai multe asociații ale elevilor : Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE), Asociația Elevilor din Constanța (AEC), Asociația Elevilor din Timișoara (AETM), Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI), Asociația Elevilor din Maramureș (AEM) și Asociația Elevilor din Bacău (AEBc)

Conform art. 108 alin (4) din Legea Invatamantului preuniversitar nr. 198/2023 https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/271896, “Bursa de merit reprezintă o formă de stimulare a performanței elevilor.”
In Ordinul M.E. nr. 5379/07.09.2022 pentru aprobarea Criteriilor generale de acordare a burselor elevilor din învățământul preuniversitar se prevede la art. 2 urmatoarele: “Acordarea burselor menționate la art. 1 reprezintă atât o formă de stimulare a elevilor care obțin rezultate foarte bune la învățătură, la diferite discipline/domenii de studiu, cât și o formă de sprijin al elevilor din medii dezavantajate socioeconomic, în vederea participării la educație a acestora și a prevenirii abandonului școlar.”

Consecintele acestui proiect de ordin privind modalitatea de acordare a burselor scolare in anul 2023 – 2024:

a) Referitor la bursele de studiu : astfel 91 000 de elevi raman fara burse de studiu, conform calculelor edupedu.
b) Referitor la bursele de merit:
Va exista situatia ca multi elevi de la licee si scoli de elita sa nu primeasca bursa de merit, chiar daca au obtinut medii de chiar peste 9.50 insa … vor obtine o bursa de merit elevii care nici macar nu se asteptau si care nu au depus nici un efort in acest scop.

Conform analizei efectuate de catre https://www.edupedu.ro/ in articolul intitulat
“ Transformarea meritului în mită electorală, rețeta Deca-Iohannis pentru reforma Educației din România: bursele de merit de 450 de lei vor fi primite în acest an școlar și de primii opt elevi din cea mai bună clasă de a IX-a de la Colegiul „Sf Sava“, cu ultima medie 9,97, și de primii opt de la Liceul „Pallady“, cu medii între 6,72 și 5,10,” lista elevilor beneficiari ai burselor de merit , arata conform imaginii redate de catre edupedu si anexate acestei petitii (Copyright https://www.edupedu.ro/

Scopul acestor burse este sa promoveze performanta scolara si in acelasi timp sa fie predictibile in sensul ca dupa ce un elev a depus eforturi de-a lungul unui intreg an scolar, respectiv 2022-2023, sa afle acum surprins faptul ca el nu poate obtine bursa pentru ca se schimba legislatia; si in acelasi timp sa afle ca un alt elev cu o medie mai mica a devenit bursier peste noapte pentru ca se afla intr-o clasa cu nivel mai scazut.

Este necesar ca regulile sa se modifice in timp util nu intr-un timp atat de scurt, astfel incat elevii sa poata actiona.

Oare un elev va ramane la fel de motivat in a invata?

Cum va fi inmânată

online