Skip to main content

Către: Consiliul Județean Cluj, Agenţia pentru Protecţia Mediului Cluj, Primăria Cluj-Napoca, Primăria Florești, Primăria Baciu

NU distrugeți natura cu centura!

Noi, cetățeni ai orașului Cluj-Napoca și ai comunelor limitrofe, vă solicităm să nu permiteți construcția centurii metropolitane (și a drumurilor de legătură cu aceasta) prin traversarea brutală, de suprafață, a pădurilor Hoia-Baciu și Făget, distrugând natura.

1) În cazul Hoia-Baciu, ultima variantă propusă (în ian. 2021, la momentul inițierii acestei petiții) constă în realizarea unui drum de legătură între Florești și Baciu. Dinspre Florești se va traversa pădurea Hoia-Baciu direct peste versant, afectând situl Natura 2000 ROSCI0146 (pădurea de stejar pufos, cu specii rare). Apoi, prin locul numit „trecătoarea Saloș” se va continua pe partea cealaltă, spre Baciu, prin poiana cu peri pădureți protejați, un peisaj de tip patrimoniu cultural unic în România.

2) În cazul Făget, vor fi traversați aproximativ 4,3 km liniari de pădure, începând de la Baza Sportivă Unirea (în capătul cartierului Mănăștur) și până la str. Făgetului (în capătul cartierului Europa). Noua șosea va intersecta potecile turistice existente, va fragmenta habitatul animalelor și va polua fonic.

Vă solicităm să organizați dezbateri cu audiență largă, bine vizibile în spațiul public, prin care clujenii să se poată informa și cu privire la efectele negative pe care aceste segmente de centură le vor aduce. Spațiul verde din oraș și din jurul acestuia este deja foarte limitat. Prin aceste dezbateri sperăm să ajungem la o soluție prin care arealele protejate și pădurile să fie ocolite complet sau traversate integral prin tuneluri de adâncime („tip mină”), fără a afecta natura, cu impact minim atât la nivel ecosistemic, cât și peisagistic. Chiar dacă devierile sau tunelurile vor costa în plus, niciun cost nu este prea mare atunci când vorbim despre moștenirea naturală, recreațională și culturală pe care o lăsăm generațiilor viitoare.

De ce este important?

Ultima variantă a proiectului, dacă se va pune în aplicare, înseamnă fragmentarea ireversibilă a ecosistemelor pădurilor Hoia-Baciu și Făget. Traficul auto intens va genera noxe și zgomot, perturbând ecosistemul care este deja supus unei presiuni antropice mari datorită activităților ilegale de tip: off-road, depozitare de deșeuri, foc și pășunat la ras. Vor fi afectate activitățile de recreere ale iubitorilor de natură, ale celor care vor să se bucure de liniștea pădurii. Vor fi afectate și mai mult rutele de migrație ale animalelor (căprioare, vulpi, păsări, insecte etc.), precum și comportamentele de hrănire și reproducere ale acestora. De asemenea, se creează condițiile necesare pentru noi construcții în viitor, în imediata vecinătate a centurii, compromițând natura încet, dar sigur. Ecoductele și panourile fonoabsorbante nu sunt soluții viabile pe distanțele mari acoperite de aceste segmente de centură, fiind ineficiente și inestetice.

Această petiție este susținută public de:
- Asociația „Societate Organizată Sustenabil”
- Umbrela Verde
- Asociația „Natura Transilvaniei”
- Inițiativa „Salvați Parcul Colina”

Foto: Adrian Ruicănescu

Cluj-Napoca, Romania

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL

Actualizări

2021-01-14 10:13:12 +0200

S-a ajuns la 1,000 semnături

2021-01-12 00:59:52 +0200

S-a ajuns la 500 semnături

2021-01-11 14:49:37 +0200

S-a ajuns la 100 semnături

2021-01-11 12:58:14 +0200

S-a ajuns la 50 semnături

2021-01-11 11:59:30 +0200

S-a ajuns la 25 semnături

2021-01-11 11:43:49 +0200

S-a ajuns la 10 semnături