Skip to main content

Către: Ministrul Mediului, Tánczos Barna și Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur

Opriți eliberarea autorizaței integrate de mediu pentru groapa de gunoi din pasul Mestecăniș!

În perioada Sărbătorii Crăciunului, am luat act cu stupoare de anunțul privind intenția organizării de către Consiliul Județean Suceava, în data de 02.feb.2022, în mun. Vatra Dornei, (la peste 20 km de localitatea Valea Putnei, satul unde s-a construit groapa de gunoi) a unei dezbateri publice privind documentele de susținere a solicitării de emitere a Autorizației integrate de mediu, pentru obiectivul „Depozit ecologic de deșeuri Pojorâta”. Anunțul a fost publicat înainte de Crăciun într-una din publicațiile locale din județul Suceava, iar ulterior l-am regăsit și pe site-ul CJ Suceava (http://www.cjsuceava.ro/2021/20211220_a.pdf).

Domnule ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor, Tánczos Barna,
Domnule președinte al Consiliului Județean, Gheorghe Flutur,

Asociația Bucovina Curată, alături de toți semnatarii petiției, vă cere să dispuneți anularea consultării publice programate în mun. Vatra Dornei și oprirea de îndată a procedurii de emitere a autorizației integrate de mediu până la finalizarea cercetărilor penale desfășurate de Direcția Națională Anticorupție și pronunțarea justiției în dosarele aflate pe rol în legătură cu acest obiectiv.

Considerăm inoportună și nelegală decizia de a organiza în mun. Vatra Dornei o consultare publică atât de importantă pentru comunitatea locală din satul Valea Putnei (comuna Pojorâta), respectiv satul Mestecăniș (comuna Iacobeni). Pentru a fi respectate prevederile legale și obligațiile din proiectul de finanțare, orice informare și consultare publică privind alte etape pe care Președintele Consiliului Județean intenționează să le parcurgă trebuie să aibă loc în com. Pojorâta, la Centrul Cultural Pietrele Doamnei/Căminul Cultural Valea Putnei, pentru a asigura participarea locuitorilor direct afectați.

De ce este important?

Decizia Președintelui Consiliului Județean Suceava de a organiza un eveniment de consultare publică la peste 20 de km de satul Valea Putnei, localitatea direct afectată de construcția gropii de gunoi, este absurdă și desconsideră voința comunității locale. Nici în etapele anterioare ale construirii depozitului de deșeuri nu s-a respectat procedura informării și consultării legale a locuitorilor din zona direct afectată.

De asemenea, o vedem ca pe o îngrădire a dreptului localnicilor - în vârstă și cu posibilități foarte limitate de deplasare, mai ales iarna și în plină perioadă de pandemie - de a participa la consultarea publică, în condițiile în care un astfel de eveniment ar putea fi organizat la Centrul Cultural “Pietrele Doamnei”/Căminul Cultural Valea Putnei. Cerem să fie respectat acest drept elementar de consultare și informare al locuitorilor direct afectați de proiectul gropii de deșeuri Pojorâta.

Autoritățile județene din Suceava doresc să facă încă un pas spre un dezastru ecologic ireversibil, în inima Bucovinei. Pasul Mestecăniș este un loc mult prea frumos pentru a fi distrus de gunoaie menajere, substanțe cancerigene și zoaie rezultate din deșeuri care vor contamina tot: oamenii, animalele domestice și sălbatice, fructele de pădure, laptele untul, smântâna și brânzeturile alese, apele și păstrăvii care ajung pe masă, aerul pe care îl vor respira localnicii și turiștii cazați la pensiunile din zonă.

Ajută-ne să ajungem la urechile decidenților pentru a opri un dezastru ecologic de amploare !
Valea Putnei 727441, România

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL

Actualizări

2022-02-04 21:29:45 +0200

La consultarea publică din data de 2 februarie de la Vatra Dornei reprezentanții Asociației Bucovina Curată, alături de ceilați participanți la întâlnire, au spus un NU ferm autorizației integrate de mediu pentru groapa de gunoi din Pasul Mestecăniș.

Ce urmeaza?
Toate argumentele noastre împotriva eliberării autorizației integrate de mediu pentru acest proiect aberant vor fi transmise împreună cu observațiile pe care le-am primit de la specialiști și PETIȚIA online Declic & PETIȚIA LOCALĂ (cu semnături strânse individual de la locuitorii din satele direct afectate - Valea Putnei și Mestecăniș) către: Agenția pentru Protecția Mediului Suceava (APM SV), Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM), Consiliul Județean Suceava (CJ SV) și Ministerul Mediului.

Aici - https://bit.ly/35UyjEF - găsiți intervenția principală a unuia dintre membrii fondatori ai Asociației Bucovina Curată, ing. Aristide MAXIM-SAMUILĂ, la dezbatere.

2022-01-07 09:45:44 +0200

S-a ajuns la 1,000 semnături

2022-01-06 15:43:30 +0200

S-a ajuns la 500 semnături

2022-01-06 12:00:12 +0200

S-a ajuns la 100 semnături

2022-01-06 11:38:36 +0200

S-a ajuns la 50 semnături

2022-01-06 11:26:24 +0200

S-a ajuns la 25 semnături

2022-01-06 10:56:53 +0200

S-a ajuns la 10 semnături