Skip to main content

Către: Dorel Nicolae Oros - director Romsilva Cluj; Alin Tișe - președinte Consiliul Județean Cluj; Emil Boc - Primar Cluj-Napoca

Opriți tăierile abuzive din Pădurea Hoia-Baciu

UPDATE 04.05.2020

Un nou proiect imobiliar amenință Pădurea Hoia!
Sute de apartamente vor fi construite la liziera pădurii dacă actualul proiect este aprobat.
Mobilizează-te! Semnează și distribuie petiția pentru a opri haosul urbanistic.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

UPDATE 18.11.2019

Se taie în Pădurea Hoia iar primarul Emil Boc ignoră problema. Dar sunt mai multe tăieri legale decât ilegale, de pe proprietăți private. Toamna-iarna vor fi presiuni și mai mari de tăiere pentru lemn de foc.

Soluție există: înțelegere pentru a crea o pădure-parc între Primăria Cluj, Consiliul Județean, Direcția Silvică, proprietari privați și ecologiști.

Miza e mare: să conservăm unul din plămânii verzi ai orașului, să ne dea un aer cât mai bun.

Primarul Emil Boc a promis că discută cu proprietarii privați, că face pădure-parc, dar ne-a păcălit. În ciuda insistențelor noastre la întâlnirile directe, prin telefon sau prin media și în ciuda faptului că avem petiția cu cele mai multe semnături a orașului, ne-a aburit în continuu. Mai nou, spune că legea nu îi permite să facă nimic. Dar atunci de ce să minți că discuți cu proprietarii privați sau că faci pădure-parc fără tăieri?

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

UPDATE 13.05.2019

Avem vești bune, planul nostru de a salva pădurea Hoia-Baciu de cei ce vor să o pună pe foc dă roade. Ne-am documentat și am aflat că toată pădurea, peste 300 de hectare, ține de Cluj-Napoca, nu de alte localități din jur. 43 de hectare sunt în intravilanul Clujului, restul în extravilan. Primăria trebuie să îi despăgubească pe proprietarii privați, care dețin jumătate din pădure, cu lemn sau bani. Asta simplifică foarte mult lucrurile.
Primarul Emil Boc promite să se implice și stopeze tăierile abuzive din Pădurea Hoia-Baciu.
”Cred că este o idee foarte bună, de a discuta cu proprietarii privați de a le da un schimb în altă parte și a conserva această pădure.” - Emil Boc Primarul Clujului

Așadar, Primăria trebuie să îi despăgubească pe proprietarii privați, care dețin jumătate din pădure, cu lemn sau bani. Cealaltă jumătate e publică, iar pentru toată zona e nevoie de un plan de amenajament care restricționează la maxim tăierile și să dea pădurii un rol strict de protecție și conservare.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
PETIȚIE:

Stimați domni,

Vă cerem să luați măsurile necesare pentru încetarea imediată a tăierilor abuzive de arbori din Pădurea Hoia-Baciu. Peste 700 de copaci au dispărut în ultimele luni din această pădure. Considerăm că acesta este un abuz evident. Pădurea Hoia-Baciu este situată la o distanță mică de oraș și intră sub forma de gestiune a pădurilor de protecție. Acest fapt permite doar tăieri de arbori bolnavi, putrezi sau deteriorați. Există zeci de fotografii care arată că arborii marcați și apoi tăiați sunt perfect sănătoși. Până acum autoritățile nu au făcut decât să arunce responsabilitatea în ograda celuilalt sau să dea vina pe proprietarii privați. Vă cerem să găsiți soluții pentru a opri distrugerea uneia dintre cele mai cunoscute păduri din țară.

De ce este important?

Pădurile din apropierea marilor orașe au o valoarea mult mai mare decât sumele infime care se pot obține din comercializarea materialului lemnos. Mii de oamenii ies în pădurea Hoia-Baciu pentru a se bucura de natură. Suntem în momentul în care trebuie să alegem între interesele celor câțiva proprietari care vor profit imediat, interesele dezvoltatorilor imobiliari care visează cartiere de lux pe terenurile defrișate, sau interesele, de bun simț, ale unei comunități de sute de mii de oameni.

Clujul se dezvoltă cu o viteză amețitoare. Presiunea pusă pe orice teren din apropierea orașului este uriașă. Dacă nu oprim acum nebunia, Pădurea Hoia-Baciu va dispărea cu o viteză și mai mare pentru a umple conturile câtorva indivizi. Nu avem de a face cu o suprafață împădurită de mari dimensiuni care să suporte, an de ani, tăieri abuzive. Din acest motiv trebuie să punem presiune pe autorități ACUM.

Soluții există pentru a împăca pe toată lumea. Proprietarii care au, teoretic, dreptul de a exploata o mică suprafață de pădure pot fi despăgubiți. E un preț mic pe care un oraș precum Clujul îl poate plăti pentru a nu se sufoca. Paza pădurii poate fi făcută și eficient. Dacă Ocolul Silvic recunoaște că nu se descurcă, trebuie găsit alt paznic. Nu în ultimul rând, pădurea poate deveni o sursă reală de venit pentru comunitate. Pădurea Hoia-Baciu este una dintre cele mai cunoscute din România și poate atrage turiști dacă se decide că aceasta este soluția pentru salvarea ei. Pentru a identifica direcția cea mai bună este nevoie de dezbatere, dar autoritățile preferă să se uite în altă parte. Nu vor mai evita problema dacă ne strângem suficient de mulți și le cerem să salveze pădurea.

În prezent pădurea dispare din vina interlopilor și a autorităților nepăsătoare sau părtașe la jaf. Dacă în câțiva ani vom mai avea doar arbori solitari dincolo de Muzeul Satului, va fi vina noastră pentru că nu am reușit să ne unim și să salvăm această pădure.

Haideți să arătăm că nu le lăsăm îmbătați cu iluzia unui oraș de 5 stele și că putem să influențăm deciziile care ne privesc. Haideți să salvăm Pădurea Hoia-Baciu! Semnează și tu petiția și trimite-o la cât mai mulți prieteni.

Această petiție este inițiată de:

Societate Organizată Sustenabil (S.O.S)
Asociaţia Cinegetică pentru Cercetarea Habitatelor Valori Superioare
Romania – Your Lifetime Experience (RYLEx)

Cluj-Napoca, Romania

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL

Actualizări

2020-05-05 15:46:36 +0300

S-a ajuns la 10,000 semnături

2019-03-11 19:46:38 +0200

S-a ajuns la 5,000 semnături

2019-02-22 18:03:27 +0200

S-a ajuns la 1,000 semnături

2019-02-21 22:05:55 +0200

S-a ajuns la 500 semnături

2019-02-21 15:31:44 +0200

S-a ajuns la 100 semnături

2019-02-21 14:47:40 +0200

S-a ajuns la 50 semnături

2019-02-21 14:28:26 +0200

S-a ajuns la 25 semnături

2019-02-21 14:03:27 +0200

S-a ajuns la 10 semnături