Către: Guvernul României; Președintele României, Klaus Iohannis; Consiliul Suprem de Apărare a Ţării

Realocați către sănătate banii publici destinați distrugerii naturii!

Noi, semnatarii acestei petiții, vă solicităm să realocați către sănătate sumele astronomice alocate pentru proiecte inutile și anacronice de distrugere a naturii: așa-zisele regularizări de râuri, despre care Comisia Europeană spunea că reprezintă opusul abordării curente din cadrul Uniunii Europene în domeniul apelor.
România este singura țară din Europa care deține un amplu mecanism ilicit de deturnare a banilor publici prin intermediul pretextului regularizării râurilor. Din 2002, acest mecanism a deturnat miliarde de euro spre proiecte inutile și nocive. Este una dintre cauzele principale ale subfinanțării sistemului sanitar.
Culmea cinismului este că Apele Române calcă pe cadavre în continuare, profită de pandemie pentru a-și acoperi cu ”autorizații” proiectele ilegale, folosind pandemia ca pe o diversiune.
Demontați acest mecanismul de deturnare a fondurilor publice! Dacă nu ați făcut-o până acum, pentru natură sau pentru respectarea legii, faceți-o pentru a salva viețile românilor!

Subfinanțarea cronică a sistemului sanitar în România se datorează alocării banilor publici spre alte domenii. Consecința este faptul că decesele în România sunt provocate în mare parte de dezastrul din sistem, și nu de pandemie. Un medic român din SUA ne explica recent de ce banii europeni nu a fost alocați pentru sănătate:
„Măcar atât puteam face din 2008 încoace: să ne întremăm infrastructura. Bani au fost gârlă de la UE, dar nu i-am folosit fiindcă nu puteau fi sifonaţi; iar de oameni care să nu-şi facă parte n-am avut parte.”
Unde sunt ușor de sifonat banii publici?
Cea mai profitabilă activitate pentru sifonarea banilor este desigur regularizarea râurilor. Pentru că la niște proiecte fără rost nimeni nu va remarca faptul că lucrările nu justifică sumele, iar dacă totuși are loc o inundație și sunt pagube va fi desigur de vină ”furia naturii”, nu faptul că banii au fost furați.
Acum, când este nevoie de finanțarea sănătății mai mult ca oricând, deturnarea banilor publici spre proiecte de distrugere a naturii nu este sistată, ci amplificată! Apele Române profită că atenția românilor este concentrată spre criza de sănătate publică și încearcă ”să strecoare” chiar și proiecte ilegale oprite recent de societatea civilă, cu greu. Elocvent și revoltător este cazul proiectului de distrugere a Jiului de Vest, ascuns sub denumirea manipulatoare: ”Amenajare complexă a râurilor Jiul de Vest și Est în vederea apărării impotriva inundațiilor a localităților riverane: Obiect I - Punerea în siguranță a barajului Valea de Pești, județul Hunedoara.”
Societatea civilă de mediu încearcă din ianuarie 2019 să oprească acest proiect ilegal și a reușit după un an. În ianuarie 2020, cca. 800 de cetățeni au trimis contestații către Comisia de Analiză Tehnică și APM Hunedoara a răspuns, prin adresa 1020/20.01.2020, că titularul proiectului, Administrația Bazinală de Apă Jiu, a retras documentația proiectul.
Dar acum, profitând de pandemie, Apele Române au redepus proiectul la APM Hunedoara! Iar APM Hunedoara s-a grăbit să-i emită o nouă Decizie a etapei de evaluare inițială, vădit ilegală și, deși a sistat realațiile cu publicul, refuză să posteze pe site toată documentația proiectului!
Și exemplele pot continua cu Bârzava, cu Cârțișoara, Sebeș și Porumbacu, cu alte râuri pentru distrugerea cărora se instrumentează acum evaluări de mediu, când prioritățile statului ar trebui să fie cu totul altele. APM-urile ar trebui să respingă din start aceste proiecte care încalcă Directiva Cadru privind Apa.
Ironia sadică merge dincolo de cinismul Apelor Române. Proiectele de regularizare a râurilor mutilează ireversibil albiile, malurile și luncile, distrug ecotonul dintre mediul acvatic și cel terestru. Sunt, prin definiție, proiecte de defrișare, de fragmentare a habitatelor și de schimbare a destinației terenurilor. Iar acum se recunoaște oficial că pandemia aceasta este cauzată chiar de aceste forme de agresare a mediului înconjurător.
Dar astfel de intervenții nocive asupra mediului înconjurător pun în pericol viețile oamenilor și direct, prin ele însele, cum s-a văzut în cazul Rast.
Măcar acum, în ceasul al doisprezecelea, această realocare este indispensabilă. Se tot spune că avem nevoie de o remodelare a normelor curente, de o resetare a societății. Cum este deja oficial recunoscut că pandemia COVID-19 este cauzată de distrugerea naturii, la baza acestei resetări trebuie să fie stoparea oricărei distrugeri inutile a naturii.
Guvernele Românie nu au părut până acum interesate nici de lege, nici de natură. Prin răspunsul la această petiție vom afla dacă decidenților din vârful statului român nu le pasă nici măcar de viețile oamenilor!
Semnează acum petiția!

Categorie