S-a ajuns la 500 semnături
Către: Ministrul Transporturilor, Ministrul Culturii
Salvați Cetatea geto-dacică Argedava!

Cerem modificarea traseului Autostrăzii A6 pentru a salva ansamblul Cetății geto-dacice Argedava. Este singura soluție responsabilă, legală și morală pentru protejarea acestui monument istoric de valoare națională și universală: Argedava este Cetatea regelui Burebista, este punctul de origine al Daciei și potențial sit arheologic UNESCO, asemeni Cetăților Dacice din Munții Orăștiei.
De ce este important?
Argedava a fost locuită timp de 4600 de ani, fiind multă vreme singurul centru fortificat dintre Carpaţii Meridionali şi Munţii Balcani, cu legături la mare distanţă, ajungând până la Troia. Mai mult, ansamblul Cetății Argedava:
- conține straturi de istorie unice încă neexplorate, ce pot rescrie istoria milenară a acestor locuri în context mult mai amplu;
- este un punct-cheie vizual și strategic pentru bazinul Argeșului și Câmpia Română, oferind condiții ideale pentru turism, educație, dezvoltare regională sustenabilă;
- este prin lege zonă protejată de interes naţional, iar afectarea sa încalcă convenții internaționale ratificate de România, precum și legislația românească privind patrimoniul și peisajul cultural.
CE PIERDEM dacă traseul autostrăzii nu este schimbat?
- Argedava devine o zonă de tranzit, nu de patrimoniu;
- se pierde accesul la informații arheologice esențiale, imposibil de recuperat ulterior;
- șansa de a obține statutul UNESCO dispare definitiv;
- România pierde un simbol-cheie al istoriei sale în schimbul unei rute care putea fi trasată altfel.
DE CE S-A AJUNS AICI?
CNAIR (Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere) a ignorat statutul protejat al sitului și a ales traseul actual încălcând nouă acte normative (Legile 5/2000 , 422/2001 şi 33/1994, HG 907/2016, OG 43/2000, Convenţia de la Valetta privind protecţia siturilor arheologice, Convenţia europeană a peisajului de la Florenţa, Convenția pentru protecția bunurilor culturale în caz de conflict armat, Haga, 1954, OUG 195/2005). În februarie 2024, Ministerul Culturii a emis un aviz favorabil ilegal și netransparent, bazat pe falsuri şi documentaţie incompletă. Deși ulterior mai multe comisii și chiar fostul Ministru al Culturii au cerut schimbarea traseului, traseul autostrăzii nu a fost modificat.
Acum, CNAIR susține că responsabilitatea este în întregime a Ministerului Culturii. Acesta din urmă a cedat presiunii, deși existența altor variante de traseu a fost pe masa discuțiilor.
Salvarea Argedavei depinde de noi.
Corupţia distruge. Istoria nu trebuie îngropată sub tone de ciment şi nici distrusă, fie şi parţial. Autostrada nu trebuie să condamne Argedava.
Semnează petiția și apără un adevărat simbol național!