Către: Autoritatatea Electorala Permanenta (AEP)

Stampila uriasa pentru reducerea fraudei in sectiile de votare (10 centimetri diametru)

Stabilirea prin Hotarare AEP a diametrului stampilelor de vot la 10 cm, astfel incat sa fie mai dificila anularea buletinelor de vot prin aplicarea ilegala, ulterioara exprimarii votului, a unor stampile.
Stampila va avea in centru un punct cu diametrul de 0.5cm, plasarea punctului respectiv pe buletinul de vot reprezentand criteriul de validare a incadrarii in patrulaterul din buletin.
Momentan dimensiunea stampilei este stabilita de prefecti sau de ministrul de externe (conform hotararii AEP), in practica acestea fiind comparabile cu dimensiunea degetelor de la mana, permitand persoanelor rau intentionate sa anuleze buletine valide prin stampilarea cu o bucata de cauciuc pe care o pot ascunde foarte usor in palma sau pur si simplu o lipesc pe un deget.
Formatul si dimensiunea acestor stampile poate fi stabilit foarte usor prin hotarare AEP, avand in vedere ca AEP deja stabileste dimensiunea stampilei "VOTAT" aplicate pe spatele cartilor de identitate la 18mm.

Vreau reducerea fraudei la vot pentru ca oamenii sa simta ca votul lor este parte din rezultatul final, chiar daca nu a iesit candidatul sustinut.
Stampila uriasa este o metoda foarte simpla de reducere a unei categorii de fraude electorale. Dupa ce vom reusi acest prim pas obligatoriu, vom trece la metode mai complexe, cum ar fi de exemplu:
- cerneluri speciale, dificil de falsificat
- buletine de vot care cu dispozitive de siguranta pentru a garanta ca acestea sunt originale si nu intra sau ies ilegal sectia de votare (sistemul este deja implementat in supermarketuri, pentru a evita furtul de produse)