Către: Primăria sector 3

Stop discriminării referitoare la atribuirea locurilor de parcare în sectorul 3

Semnatarii acestei petiții doresc modificarea regulamentului de atribuire a locurilor de parcare din Sectorul 3.
Dorim ca obținerea de către rezidenții din sector a unui loc de parcare să nu fie condiționată de locul de înmatriculare al autoturismului.

Există mulți rezidenți în sector care au fie mașini de serviciu, înregistrate în alte sectoare/județe, fie folosesc o mașină lăsată în întreținere sau împrumutată/închiriată. Conform regulamentului actual, acești rezidenți nu au acces la un loc de parcare PLĂTIT, deoarece taxele pentru autoturismul în folosință nu se plătesc la sector.
Astfel, eu înțeleg că va trebui să parchez mașina în afara sectorului, deoarece nu plătesc taxele pentru ea la bugetul local. Și, urmând acceași idee, în viitor va trebui să fac cumpărături și să lucrez în sector, pentru a plăti taxe și impozite către bugetul local.
În sectoarele 2 și 4, modalitatea de atribuire a parcărilor este bine pusă la punct, astfel că rezidenții pot solicita locuri de parcare dacă fac dovada că au în folosință un autovehicul.

Cel care a inventat această regulă a uitat să verifice faptul că rezidenții au acces liber și nediscriminatoriu la domeniul public. De fapt a uitat de mai multe prevederi legale și constituționale. Le reamintesc:
-> OG 71/2002, art. 3, alin 2, privind organizarea și funcționarea serviciilor publice de administrare a domeniului public și privat de interes local, care prevede:
(2) Persoanele fizice şi/sau juridice, denumite în continuare utilizatori, au acces liber şi nediscriminatoriu, în condiţiile legii, la serviciile de administrare a domeniului public şi privat organizate pe teritoriul unităţilor administrativ-teritoriale în a căror rază îşi au reşedinţa/sediul sau îşi desfăşoară activitatea.

-> Constituția României
ARTICOLUL 15: Cetăţenii beneficiază de drepturile şi de libertăţile consacrate prin Constituţie şi prin alte legi şi au obligaţiile prevăzute de acestea.
ARTICOLUL 16: Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.

-> Legea nr. 24/2000, art. 81, privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative și anume:
(1) La elaborarea proiectelor de hotărâri, ordine sau dispoziții se va avea în vedere caracterul lor de acte subordonate legilor, hotărârilor și ordonanțelor Guvernului și altor acte de nivel superior.
(2) Reglementările cuprinse în hotărârile consiliilor locale […] sau în dispozițiile primarilor nu pot contraveni Constituției României și reglementărilor din actele normative de nivel superior.

Având în vedere aspectele semnalate și numărul mare de rezidenți discriminați prin actualul regulament, cerem Primarului Robert Negoiță, Directorului Direcției Impozite și Taxe Locale Sector 3 Ilie Petre Iulian și consilierilor locali să facă demersurile necesare pentru a corecta regulamentul de atribuire a locurilor de parcare prin eliminarea prevederii discriminatorii de la Art.4, pct.1 și anume:
,,Indiferent de modalitatea de deținere, este obligatoriu ca pentru respectivul mijloc de transport, impozitul să se datoreze către bugetul local sector3[...] și să fie înregistrat în evidențele fiscale ale DGITL sector 3.”

Totodată solicităm corectarea Art.4, pct.1 ,astfel:
a) În parcările de reședință se vor atribui locuri de parcare numai persoanelor fizice sau persoanelor juridice care fac dovada că au domiciliul/reședința/sediul social/punctul de lucru pe raza Sectorului 3 al Municipiului București;
b)În parcările de reședință se vor atribui locuri de parcare numai persoanelor fizice sau persoanelor juridice care fac dovada că au domiciliul/reședința/sediul social/punctul de lucru în imobilul declarat în cerere;
c)Rezidenților care care îndeplinesc cumulativ punctele a și b, se vor acorda locuri de parcare pentru:
- autovehicule aflate în proprietate personală;
- autovehicule utilizate în baza unui contract de leasing;
- autovehicule utilizate în baza unui contract de comodat/închiriere;
- autovehicule date spre folosință fără comodat, în baza unor adeverințe (în cazul autovehiculelor folosite în interes de serviciu).
Sector 3, București

2019-09-18 15:40:40 +0300

2019-02-23 09:42:08 +0200

Salutare tuturor! După cum aveam de gând, am depus solicitarea pe 14 decembrie la Primăria sector 3, nu mi-au răspuns în termen, am trimis iar solicitare și am primit ulterior răspunsul că propunerea noastră este analizată, in vederea inaintării spre aprobare Consiliului Local S3!
Pe 4 februarie a apărut proiectul de modificare, fără a ține seama de solicitarea noastră, așa că am depus din nou la primărie aceeași solicitare, ușor modificată, upgradată cu câteva semnături.
Pentru ședința din 26 februarie, nu este propusă pentru dezbatere nici o hotărâre de modificare a regulamentului (momentan).
Pasul următor pare să fie contenciosul administrativ - sper să mă informez mai precis azi.
Toate cele bune, Augustin

2018-12-09 22:21:16 +0200

Multumesc tuturor celor care au semnat pentru campanie si au inteles ca pe langa latura practica a acestei sesizari este si una morala, de nediscriminare a rezidentilor aceluiasi oras. S-au adunat 64 de semnaturi, maine am de gand sa o trimit la autoritati, intrucat timpul trece in defavoarea celor discriminati. In situatia in care va fi negativ, voi actiona in instanta a consiliul local. Sper totusi sa primesc un raspuns pozitiv, pentru a economisi atat timpul meu cat si al altora. Vom vedea... Toate cele bune va doresc, Sarbatori Fericite si un Nou An Bun!

2018-11-17 11:08:17 +0200

2018-11-15 22:45:28 +0200