Stimate dle Președinte al României, Stimați membri ai Guvernului și ai Parlamentului României,
Vă scriem în numele unui ideal comun – compasiunea și responsabilitatea față de animalele care ne însoțesc în comunități. Este momentul să punem capăt unei practici barbare și să adoptăm soluții demne de secolul XXI în gestionarea câinilor fără stăpân.
Problema
Practica eutanasierii câinilor, care nu sunt bolnavi incurabil sau care, devin bolnavi incurabil ulterior intrării în adăposturi, în care există condiții improprii continuă să fie aplicată în România, contrar legislației existente, precum Legea 205/2004 privind protecția animalelor.
Proiecte legislative existente
Am identificat șase proiecte legislative care propun modificări la OUG 155/2001 pentru gestionarea câinilor fără stăpân:
- Pl-x 578/2022: Detalii
- Pl-x 641/2022: Detalii
- Pl-x 28/2025: Detalii
- B132/'25 -> L156/'25 -> Pl-x 206/2025: Detalii
- B141/2025 -> L165/2025: Detalii
- B190/2025: Detalii
Dintre acestea, Pl-x 28/2025 este cel mai apropiat de solicitările noastre, dar conține formulări care lasă loc interpretărilor, precum sintagma „eutanasierea câinilor sănătoși este interzisă” și „eutanasia este singura procedură admisă de suprimare a vieții animalelor (bolnave incurabil sau) grav rănite...”. Se știe că sănătatea implică absența oricărei boli, iar câinii cu boli tratabile și cei răniți trebuie îngrijiți conform legii.
Soluția propusă
Pentru a asigura o gestionare modernă și empatică a câinilor fără stăpân, propunem modificarea și completarea OUG 155/2001 cu următorul text:
<<Articolul 2 alin. 5 se modifică și va avea următorul cuprins:
(5) Programul de lucru în relațiile cu publicul al adăposturilor pentru câinii fără stăpân va fi zilnic, de luni până vineri, între orele 10,00-18,00, iar sâmbăta și duminica între orele 10,00-14,00.>>
<<Articolul 4 alin. 1 se modifică și va avea următorul cuprins:
(1) Câinii fără stăpân vor fi cazați în adăposturile serviciilor pentru gestionarea câinilor fără stăpân până când vor fi revendicați, adoptați sau pe toată durata vieții. Populația trebuie informată despre existența adăpostului, programul de vizitare, posibilitatea de adopție sau revendicare, prin afișare la sediul adăpostului și al serviciului specializat.>>
<<Articolul 4, alin. 3 se modifică și va avea următorul cuprins:
(3) Capturarea, transportul, cazarea, hrănirea, deparazitarea, vaccinarea, sterilizarea și controlul bolilor câinilor în adăposturi se realizează cu respectarea normelor și măsurilor sanitar-veterinare prevăzute în anexa nr. 2.>>
<<După art. 4, alin. 3 se introduc alineatele (3^1) și (3^2) cu următorul cuprins:
(3^1) Capturarea și transportul prevăzute la art. 4 alin. (3) se vor realiza cu înregistrare video.
(3^2) Cazarea, hrănirea, deparazitarea, vaccinarea, sterilizarea și controlul bolilor câinilor în adăposturi, prevăzute la art. 4 alin. (3) se vor realiza cu supraveghere video permanentă.>>
<<Articolul 5 se modifică și va avea următorul cuprins:
(1) Animalele bolnave incurabil, declarate ca atare la intrarea în adăpost, în urma unui examen medical, efectuat de medicul veterinar, examen la care vor asista reprezentanți din partea organizațiilor neguvernamentale pentru protecția animalelor, în baza fișei de observație, vor putea fi eutanasiate de îndată. Lista bolilor incurabile este stabilită și actualizată periodic de Colegiul Medicilor Veterinari.
(2) Eutanasia este un act de sacrificare prin procedee rapide și nedureroase a câinilor prevăzuți la alin. (1). Eutanasia sau uciderea câinilor care nu sunt bolnavi incurabil la intrarea în adăpost este interzisă.
(3) Eutanasia este singura procedură admisă de suprimare a vieții animalelor care fac obiectul obiectul art.5 alin.(1) al prezentei ordonanțe de urgență.>>
<<Alineatele(2), (3) și (4) ale articolului 7 se abrogă>>
<<Anexa 3 punctul 1 se va modifica și va avea următorul cuprins:
1.Vor putea fi eutanasiați câinii prevăzuți la art. 5 din ordonanța de urgență.">>
Această modificare elimină orice ambiguitate și aliniază legislația națională cu standardele internaționale de bunăstare a animalelor.
Argumente suplimentare
- Reducerea costurilor pe termen lung: Acționarea la cauze va diminua consistent populația câinilor fără stăpân, scăzând necesitatea resurselor pentru adăposturi.
- Imagine internațională: România poate demonstra că este o țară care respectă viața și protejează drepturile animalelor.
- Exemple de bune practici: Țări precum Germania și Olanda au implementat politici de eliminare a problemei câinilor fără stăpân, fără a recurge la metode inumane.
Apel la acțiune
Stimați decidenți, avem șansa să demonstrăm că România este o țară care protejează viața, indiferent de formă, și care oferă un exemplu de umanitate pentru întreaga lume. Vă rugăm să susțineți și să adoptați modificările propuse pentru o gestionare demnă de valorile noastre comune.
Cu respect și speranță,
1. Asociația Grupul de Inițiativă Civică Master - Terra ,
2. Asociația „Animale Salvate și Iubite”,
3. Asociația Coeur d'Asha,
4. Asociația de protecție a animalelor "A Doua Șansă" - Rm. Vâlcea,
5. Asociația „Trei Frați Pătați”,
6. Asociația pentru Protecția Animalelor Târgu - Bujor,
7. Fundația Animal People
8. Liga "Civitas"
9. Asociația Prieteni Fără Grai
10. Asociația Claudia Încă o Șansă
11. Asociația Năsucuri Umede
12. Asociația Micaela
13. Asociația Riga și Berlin
14. Asociația Ecolegal
15. Asociația Namaco Animal and Humane Help Rescue