Skip to main content

Către: Ministerul Muncii

Sunt angajat, sunt informat! – platformă online pentru verificarea situației contractuale

Veste bună pentru toți angajații din România!!
Proiectul inițiat anul trecut de mine sub forma unei petiții online și transformat de colega mea, Cristina Prună, în proiect de lege, a fost votat astăzi de parlament.

Astfel nu va mai fi nevoie de acordul angajatorului, de drumuri la Inspectoratul teritorial de muncă, de stat la coadă în timpul orelor de program sau de cereri scrise şi numere de înregistrare. Orice salariat va putea accesa oricând şi imediat istoricul contractelor de muncă finalizate sau active. Astfel se vor și putea asigura că le-au fost plătite toate contribuțiile de către angajator.
Sper doar ca guvernul, în sarcina căruia pică implementarea sistemului pentru accesul online, să nu tărăgăneze procedura și să dea dovadă de respect față de cetățeni. Mai ales că există fonduri europene prin PNRR pentru a realiza acest lucru.
Vom urmări implementarea de către guvern a proiectului și ne vom asigura că timpul românilor nu va mai fi irosit pe birocrație inutilă.

Prin această petiție ne dorim realizarea de către Ministerul Muncii a unei platforme comune/aplicație, unde angajatul să poată verifica în timp real situația sa contractuală.
Mai exact, angajatul să aibă acces oricând și de oriunde la modul în care contractul său este repectat.

De ce este important?

De ce este important?
Imaginează-ți că ești angajat și vrei să verifici situația contractului tău de muncă cu angajatorul tău. Sau cu angajatorii din trecut.
Vrei să afli dacă ți s-au plătit contribuțiile, vrei să afli dacă încă ești angajat cu normă întreagă sau pur și simplu să te asiguri că totul este în regulă.
Dacă ar exista o platformă integrată special concepută pentru acest serviciu, așa cum este în Regatul Unit al Marii Britanii și în alte țări europene, ai putea face asta din fața unui computer. Însă, uite care sunt pașii pentru acest demers, în România:

1. Mergi la ITM – Depui cerere pentru perioada pe care dorești să o verifici, iar ulterior o să primești datele despre contractul/le cerute
2. Apoi, mergi la CNPP – Depui cerere pentru generarea unui cont prin care tu, angajatul, poați vedea contribuțiile pe care le-a plătit angajatorul pentru tine, către Casa de Pensii
3. Mergi la ANAF – Depui cerere pentru crearea contului prin care tu, angajatul, poți vedea venitul inregistrat
Fiecare dintre aceste ”drumuri” la cele 3 instituții mai sus menționate nu ”costă” doar timp, ci și bani, energie sau chiar, în contextul pandemic în care ne aflăm, crește riscul infectării cu covid-19.

Realitatea face ca, în această pandemie, și nu numai, mulți angajați din diverse industrii nu au știut sau încă nu știu, în ce stadiu se afla contractul lor de muncă.
Fără să parcurgă tot acest traseu obositor, angajații nu știu dacă au ieșit din șomaj tehnic, dacă angajatorul a plătit contribuțiile, dacă contractul lor semnat la început este în continuare respectat de către angajator.
De aceea, realizarea unei platforme comune pentru toate instituțiile ar fi un lucru benefic pentru toți angajații și chiar pentru piața muncii în sine care, odată ce angajații vor avea acces la aceste date, va deveni mai stabilă.
Totodată, o astfel de platformă va fi utila inclusiv angajaților instituțiilor mai sus menționate, deoarece orice angajat poate să sesizeze către instituția în cauză eventuale abateri de la condițiile contractuale, iar astfel cei în cauză să fie somați/penalizați.
În Regatul Unit al Marii Britanii există o astfel de platforma numită ”HM Revenue & Customs”, foarte utilă pentru angajați, o platformă care oferă acestora o siguranță în câmpul muncii.
Deoarece suntem în anul 2021, iar în planul de guvernare una dintre principalele teme de discuție este digitalizarea României, o astfel de platformă integrată ar aduce un enorm beneficiu angajaților și întregii piețe a muncii românești.

Actualizări

2022-11-27 18:05:04 +0200

S-a ajuns la 1,000 semnături

2022-04-20 18:04:28 +0300

Petiția este un succes cu 921 semnături

2021-05-19 17:00:46 +0300

S-a ajuns la 500 semnături

2021-05-18 23:46:20 +0300

S-a ajuns la 100 semnături

2021-05-18 23:28:37 +0300

S-a ajuns la 50 semnături

2021-05-18 21:36:58 +0300

S-a ajuns la 25 semnături

2021-05-18 18:40:01 +0300

S-a ajuns la 10 semnături