Skip to main content

Către: Ministerul Mediului

Vrem Liberi în Pădure

Solicit Ministerului Mediului să prelungească perioada de consultare publică pentru noul cod silvic în afara perioadei de concedii și să ia în considerare aceste observații:

https://www.agentgreen.ro/observatiile-agent-green-cu-privire-la-noul-cod-silvic/

Aceste observații vă solicită în esență să:

- Nu transformați pădurea într-un fel de plantație agricolă și nici în poligon de execuție a animalelor sălbatice

- Nu transformați pădurea în folosul proprietarilor de suprafețe mari care să o exploateze în interes propriu, pentru exploatare de lemn, la adăpost de privirile societății civile

- Nu restricționați în nici un fel accesul public în pădure

În urma consultării Proiectului de Lege privind Noul Cod Silvic, vă supun atenției următoarele:

1. Solicit prelungirea duratei de consultare publică ținând cont de complexitatea proiectului. Conform Deciziilor Comitetului de Aplicare al Convenției de la Aarhus și Deciziilor statelor membre ale Convenției nu este legală consultarea publicului pentru o perioadă de doar câteva zile pe perioada de concedii.
În acest sens: ACCC/C/2008/24 (ECE/MP.PP/C.1/2009/8/Add.1) privind Spania și Decizia IV/9f privind respectarea de către Spania a obligațiilor stabilite de Convenție, precum și comunicarea ACCC/C/2010/51 (ECE/MP.PP/C.1/2014/12) privind conformitatea de către România.

2. Solicit prelungirea duratei de consultare publică și în afara perioadei de concedii, începând cu luna septembrie, minim 15 zile de prelungire, așa cum prevede Jurisprudența Convenției de la Aarhus, pg 65 și 188 – https://unece.org/DAM/env/pp/compliance/CC_Publication/ACCC_Case_Law_3rd_edition_eng.pdf

3. Solicit organizarea de dezbatere publică pe marginea acestui subiect în afara perioadei de concedii, începând cu luna septembrie

De ce este important?

Semnez această petiție pentru că pădurea este a noastră a tuturor, este un bun comunitar. Ne ține aerul curat și pământurile fertile. Pădurea este a generațiilor care vin după noi. Nu ne furați pădurile!

Dacă nu semnezi atunci riscăm să pierdem pădurea care va deveni o banală cultură de copaci pentru lemn și loc unde să se împuște animalele sălbatice.

Lemnul pe care îl oferă pădurea este și el important dacă este scos cu măsură, cu gândul la generațiile viitoare și dacă să păstrează și locuri neatinse unde natura să își poată urma cursul fără influența omului. Schimbarea în bine nu va veni dacă rămânem descurajați, neimplicați și dacă îi abandonăm pe luptători.

Este crucial să ne dăruim glasul pentru interesul colectiv. Să ne exprimăm părerea. Să spunem cu ce suntem de acord și cu ce nu. Să ne exersăm spiritul civic și să cultivăm curajul pentru că împreună suntem mai puternici.

Ori Pădurea României este un bun public. Nu este a autorităților ci a fiecăruia dintre noi și atunci fiecare are dreptul de a spune ce dorește să se întâmple cu pădurea.

Autoritățile trebuie doar să aplice ce le cerem. Puterea este de la noi. Trebuie doar să punem capăt dezbinării și împreună să cerem ce ni se cuvine.

Actualizări

2023-08-16 13:53:47 +0300

S-a ajuns la 100 semnături

2023-08-15 22:10:44 +0300

S-a ajuns la 50 semnături

2023-08-15 18:38:42 +0300

S-a ajuns la 25 semnături

2023-08-15 17:55:47 +0300

S-a ajuns la 10 semnături