Către: Ministerul Administrației și Internelor(MAI), Inspectoratul General al Poliției Române(IGPR), Departamentul pentru Situații de Urgență(DSU)

Vrem semnale acustice și luminoase pe autospecialele Salvamont!

Legislația rutieră în vigoare nu prevede că "salvamontiștii" pot utiliza sisteme de avertizare acustică și luminoasă(girofaruri și sirene) pe autospecialele de intervenție în timp ce se află în exercițiul funcțiunii la solicitările venite prin Serviciul Unic pentru Apeluri de Urgență 112. Deplasarea lor prin trafic fără astfel de sisteme le îngreunează misiunile și, nu de puține ori, le pune viața în pericol.

Cerem modificarea art. 32, alin. (1), litera b) din Codul Rutier prin adăugarea autospecialelor din cadrul serviciilor locale și județene de salvatori montani "Salvamont" în categoria vehiculelor cu regim de circulație prioritară, dotate cu sisteme de avertizare acustică și luminoasă de culoare albastră.

Cu 8.297 de persoane salvate în 7.170 de intervenții pe parcursul anului 2019 și cu un grad de răspuns de 100% la evenimentele montane, structurile Salvamont au demonstrat că desfășoară o activitate de salvare la un nivel foarte bun, corespunzător cerințelor mereu impuse de dezvoltarea turismului și activităților economice din zona montană.

Deși este un serviciu public organizat în cadrul Consiliilor Județene sau Locale, și coordonat operativ de către Departamentul pentru Situații de Urgență din Ministerul de Interne, Salvamont este singurul serviciu de urgență care nu beneficiază de facilitatea deplasării în regim prioritar la acțiunile de salvare.

Motivul semnării

• Pentru ca asa este corect!
  • Am semnat că este normal un astfel de demers. Însă la fel de normal este și decontul in urma intervenției (funcție de caz). Cu toate că ești atenționat te încăpățânezi sa te aventurezi, însă mulți confunda Serviciul salvamont cu serviciul deszăpezire. Prin Serviciul salvamont, salvam vieți nu bunuri (ex. Mașini) care tot conștient pot rămâne acolo până vremea permite.
  • Uneori o viata sta atarnata de secunde sau minute. Trebuie facut totul ca sa se castige acele secunde.

2020-01-30 19:01:05 +0200

S-a ajuns la 5,000 semnături