Către: președinților Comisiilor pentru Media din Parlament, dl. Gigel Știrbu și dl. Radu-Cosmin Preda

Vrem un CNA pe bune!

Stimați domni parlamentari,
Noi, semnatarii acestei petiții, reclamăm derapajele mass-mediei românești și vă solicităm acțiuni clare pentru a remedia situația. Astfel, credem că Consiliul Național al Audiovizualului ar trebui eficientizat pentru a asigura calitatea actului mediatic.

La 26 ani de la înființare, CNA este o instituție ineficientă și învechită. Într-o societate pe repede înainte, reacțiile lor întârzie luni întregi. În mai 2018 membrii CNA au votat o amendă pentru defăimare, limbaj injurios și acuze fără probe dintr-o emisiune difuzată cu 6 luni înainte. Efectele însă s-au produs deja iar persoana târâtă prin noroi la TV nu are nicio șansă să mai atragă atenția publicului asupra dezinformării.

Deși membrii Consiliului ar trebui să se întâlnească de cel puțin două ori pe săptămână pentru vot, aceștia chiulesc aproape jumătate din timp. Dezinteresul lor se reflectă în dezinteresul politicienilor și al telespectatorilor. Nimeni nu mai crede că știrile ar putea fi obiective, că informațiile sunt adevărate, că dezbaterile pot fi civilizate.

Vă propunem ca în cadrul Comisiei reunite unde d-na. Laura Georgescu (președintele CNA) va prezenta raportul anului 2017, să aduceți în discuție:
- elaborarea unei grile obiective prin care eficiența CNA să fie măsurată,
- analiza detaliată a problemelor din instituție și acțiuni concrete pentru rezolvarea lor (câteva dintre acestea sunt prezentate mai jos în detaliu),
- stoparea derapajelor mediatice, cu precădere fenomenul Fake News,
- transparentizarea instituției astfel încât deciziile luate să fie motivate public.

Societatea este polarizată. Familiile nu mai pot discuta subiecte de actualitate, nepoți nu își mai vizitează bunicii. Boala discordiei a ajuns în cel mai intim cerc, cel al familiei.
Vă cerem un CNA pe bune.

Este de datoria noastră să le cerem parlamentarilor să ridice problemele serioase ale CNA în fața conducerii instituției.
66% dintre români se încred în informațiile primite la TV. Părerea și înțelegerea lor despre lume este creionată de postul de televiziune la care se uită. Crevasa de idei și opinii din societatea românească este alimentată de poziția diferitelor televiziuni care îndoctinează telespectatorii. În contextul în care majoritatea amenzilor sunt acordate pentru încălcarea prevederilor privind informarea corectă și pluralism, cerem un CNA pe bune care să asigure calitatea actului mediatic.

Câteva dintre problemele identificate sunt:
- CNA a apărut în 1992, când piața mass-media era mult mai puțin dezvoltată. Acum instituția nu are resursele necesare pentru a îndeplini toate cerințele legale.
- Nivelul reclamațiilor prescrise este prea mare. Peste 2300 de reclamații ale românilor au rămas fără ecou pentru că membrii CNA nu participă la ședințele obligatorii prin lege.
- Amenzile CNA se duc cu precădere la o serie de televiziuni. Pentru a descuraja metehnele acestora, ar trebui ca CNA să țină cont de istoricul încălcării legii și să aplice amenzi progresiv.
- Instituția nu este transparentă. Dorim să aflăm motivările membrilor CNA când dau un vot pentru a amenda sau nu un post tv/radio.

CNA se ascunde într-un con de umbră. Rolul lor în societate este însă foarte important. Ei pot pune stop derapajelor mediatice și ne pot asigura un jurnalism TV de calitate.

Află mai multe despre CNA de aici:

Cum va fi inmânată

Pentru a ne face vocea auzită, vom lua legătura cu fiecare membru al comisiilor parlamentare. Vom depune semnăturile petiției în cadrul Cosmisiei reunite unde va fi prezentă doamna Laura Georgescu.

2018-05-11 11:52:46 +0300

S-a ajuns la 1,000 semnături