Skip to main content

Către: Președinții Birourilor permanente din Parlament - Ion-Marcel Ciolacu și Călin Popescu-Tăriceanu

Vrem un CNA pe bune!

Vrem un CNA pe bune!

Stimați domni parlamentari,

Noi, semnatarii acestei petiții, cerem să analizați raportul Consiliului Național al Audiovizualului pe anul 2018 și să cereți audierea Președintelui instituției la Comisia de mediu și cultură a Parlamentului. Raportul de activitate CNA nu a mai fost analizat de peste 3 ani și nu mai putem continua așa, această instituție trebuie să ofere societății serviciile pentru care primește anual un buget de 9.5 mil lei.

Reclamăm derapajele mass-mediei românești și vă solicităm acțiuni clare pentru a remedia situația. Astfel, credem că instituția CNA-ului ar trebui eficientizată pentru a asigura calitatea actului mediatic. Vă propunem ca în cadrul Comisiei reunite să aduceți în discuție:
- elaborarea unei grile obiective prin care eficiența CNA să fie măsurată,
- analiza detaliată a problemelor din instituție și acțiuni concrete pentru rezolvarea lor (câteva dintre acestea sunt prezentate mai jos în detaliu),
- stoparea derapajelor mediatice, cu precădere fenomenul Fake News,
- transparentizarea instituției astfel încât deciziile luate să fie motivate public.

Societatea este polarizată. Familiile nu mai pot discuta subiecte de actualitate, nepoți nu își mai vizitează bunicii. Boala discordiei a ajuns în cel mai intim cerc, cel al familiei.
Vă cerem un CNA pe bune.

De ce este important?

Este de datoria noastră să le cerem parlamentarilor să ridice problemele serioase ale CNA în fața conducerii instituției.
66% dintre români se încred în informațiile primite la TV. Părerea și înțelegerea lor despre lume este creionată de postul de televiziune la care se uită. Crevasa de idei și opinii din societatea românească este alimentată de poziția diferitelor televiziuni care îndoctinează telespectatorii. În contextul în care majoritatea amenzilor sunt acordate pentru încălcarea prevederilor privind informarea corectă și pluralism, cerem un CNA pe bune care să asigure calitatea actului mediatic.

La 26 ani de la înființare, CNA este o instituție ineficientă și învechită. Într-o societate pe repede înainte, reacțiile lor întârzie luni întregi. În mai 2018 membrii CNA au votat o amendă pentru defăimare, limbaj injurios și acuze fără probe dintr-o emisiune difuzată cu 6 luni înainte. Efectele însă s-au produs deja iar persoana târâtă prin noroi la TV nu are nicio șansă să mai atragă atenția publicului asupra dezinformării.

Deși membrii Consiliului ar trebui să se întâlnească de cel puțin două ori pe săptămână pentru vot, aceștia chiulesc aproape jumătate din timp. Dezinteresul lor se reflectă în dezinteresul politicienilor și al telespectatorilor. Nimeni nu mai crede că știrile ar putea fi obiective, că informațiile sunt adevărate, că dezbaterile pot fi civilizate.

CNA se ascunde într-un con de umbră. Rolul lor în societate este însă foarte important. Ei pot pune stop derapajelor mediatice și ne pot asigura un jurnalism TV de calitate.

Câteva dintre problemele identificate sunt vizibile în infograficul de mai jos. Află mai multe despre CNA de aici:

https://imgur.com/gallery/C1nFvZ0

Cum va fi inmânată

Pentru a ne face vocea auzită, vom depune semnăturile către președinții celor doua Birouri Permanente și vom cere ca raportul instituției să fie analizat în cadrul celor doua Comisii de cultură.
În plus, vom cere audierea membrilor CNA în cadrul Comisiilor reunite și vom dori să participăm ca reprezentanți ai societății pentru a le putea adresa întrebări.

Categorie


Motivul semnării

  • Vreau să avem o reală libertate de exprimare, fara cenzura de partid!

Actualizări

2018-07-31 14:06:07 +0300

S-a ajuns la 5,000 semnături

2018-05-11 11:52:46 +0300

S-a ajuns la 1,000 semnături

2018-05-10 18:40:56 +0300

S-a ajuns la 500 semnături

2018-05-07 18:37:12 +0300

S-a ajuns la 100 semnături

2018-05-07 16:19:36 +0300

S-a ajuns la 50 semnături

2018-05-07 15:15:19 +0300

S-a ajuns la 25 semnături

2018-05-07 14:47:30 +0300

S-a ajuns la 10 semnături