Către: Parlamentul Romaniei si partidele care se declara liberale si democratice.

Vrem un sistem de votare corect

Alegerile de anul acesta (parlamentare si prezidentiale), au aratat ca sistemul de votare nu numai ca este ineficient, dar in perceptia cetatenilor este incorect si coruptibil.

Pentru a restaura dialogul dintre stat si cetateni, sistemul de votare trebuie sa devina mai transparent si sa prezinte masuri care sa combata activ tentativele de frauda. De aceea este necesar ca politicienii si partidele care vor sa arate ca vor conduca in numele cetatenilor, trebuie sa impinga urmatoarele schimbari:
* setarea de date fixe (recurente) pentru alegerile parlamentare, euro-parlamentare si prezidentiale;
* reintroducerea votului la primari in 2 tururi;
* buletin de vot pe o singura foaie, care sa poata fi si digitalizat prin scanare;
* reducerea numarului de semnaturi;
* sesiune de renumarare obligatorie pe sectie, care sa nu fie la latitudinea BEC sau CCR, in conditiile in care candidatul face cerere si plateste costul (integral sau partial) a renumerarii;
* presedintele BEC sa fie ales prin concurs, cu mandat de 6 ani si maxim 2 mandate si clauza de pierdere de sporuri/bonusuri daca in timpul mandatului sau se gasesc fraude cu o frecventa sau impact mai mare de X procente.
* adaugare optiunii de vot de blam pe buletinele de vot, de tip "Nici un candidat/partid". asta ar preveni furtul cu invalidare pe vot multiplu;
* alegerile sa se reia dupa o luna, daca la alegeri nu s-au inregistrat un minim de 20% de voturi valide (excluzand cele cu Nici un candidat) din totalul votantilor eligibili;
* perioada de o saptamana de pre-campanie in care dezbaterile sa fie obligatorie; trusturile de medie sa fie restrictionate sa nu primeasca bani pentru publicitate de la candidati daca nu fac cel putin o dezbatere cu cel putin 80% dintre candidati, iar daca un candidat isi exprima dorinta de a participa la acea dezbatere, organizatorul sa nu aiba drept de respingere. De asemnea, anularea candidaturii candidatului/partidului, daca nu participa la minim 2 dezbateri.

Astea sunt doar o parte din imbunatarile care se pot aduce sistemului de votare, insa este necesar politicienii sa aduca macar o parte din aceste schimbari in cel mai scurt timp de la preluarea mandatului, pentru a putea recastiga increderea alegatorilor.

De ce este important?

Intr-o perioada in care suntem dezbinati si nu mai avem incredere in politicieni, trebuie sa cerem politicienilor sa ia masuri pro-active de a ne arata ca votul nostru conteaza.
Printre acceptarea sau refuzul cererilor noastre, o sa vedem care politicieni sunt mai interesati de a-si pastra propia putere, prin limitarea unui vot corect a cetateanului.