Skip to main content

Către: Conaţionalului pe care încă nu-l cunoaştem/ fiecărui cetăţean român, de oriunde

10 august 2019: redobândim România

Aceasta e o petiţie atipică: nu se adresează vreunui "autorităţi" în sensul clasic al cuvântului, cu atât mai puţin "roagă" vreun vremelnic instalat într-un scaun al puterii să binevoiască a ne face o favoare. Dar asta nu înseamnă că ea e fără scop sau forţă. Pe de o parte, destinatarul reprezintă, într-un sens profund, de departe cea mai importantă instituţie a democraţiei - cetăţeanul însuşi. Pe de altă parte, ea, reprezintă (odată semnată) nu doar un apel, cât un angajament personal de acţiune concretă.

Dragă/ stimate/ cel mai important, respectate alt român,

noi, semnatarii prezentei, îţi cerem ca, în data de 10 august 2019, la un an de la reprimarea abuzivă, brutală a celui mai masiv şi important protest paşnic din România secolului XXI, să ieşi în stradă - de preferinţă la Bucureşti, în Piaţa Victoriei, sau, dacă nu poţi ajunge acolo, în localitatea, din ţară sau străinătate, în care te vei găsi la momentul respectiv şi de unde te rugăm (pentru a se putea aprecia corect amploarea mişcării) să dai mesaje publice de solidarizare cu cei care vor fi în capitală.

De asemenea (lucru, poate, şi mai important), fiecare dintre semnatarii prezentei se angajează personal ca, exceptate fiind situaţiile de reală-şi-imprevizibilă forţă majoră, să participe la protestul din 10 august 2019 în maniera în care tocmai te-a rugat/ ţi-a solicitat ţie, destinatarului, să participi. Mai mult, fiecare dintre semnatari se angajează să aducă la cunoştinţa prietenilor, vecinilor, cunoscuţilor vestea a ceea ce poate şi ar trebui să constituie cel mai mare protest din istoria de până acum a României.

Nu în ultimul rând, îi rugăm pe eventualii semnatari să noteze, pe cât posibil, în secţiunea de Comentarii, numele lor, locul (geografic) în care îşi desfăşoară viaţa de zi-cu-zi şi, dacă aceasta diferă de cea domicilară, localitatea în care, cel mai probabil, se vor găsi la momentul protestului (de exemplu: Cornel / Cluj-Napoca / piaţa Victoriei, Bucureşti).

De ce este important?

Coaliţia PSD-ALDE pare să nu fi înţeles nimic după 26 mai 2019. Nu doar că nu lipseşte orice îmbunătăţire a atitudinii Puterii faţă de cetăţeni, ci lucrurile se înrăutăţesc, în toate domeniile vieţii publice, cu fiecare zi care trece. E foarte probabil ca următoarele trei scrutine (prezidenţiale, locale, parlamentare) să elimine această ameninţare/ catastrofă, dar se pune acut problema consecinţelor, eventual ireparabile, ale prelungirii acestei stări/ evoluţii inacceptabile până la finalul anului 2020.

Dată fiind distanţa foarte mare, în timp, între alegerile trecute (europarlamentare) şi cele care urmează (prezidenţiale), 10 august 2019 poate funcţiona ca un avertisment/ ultimatum către autorităţi: acest Guvern şi această coaliţie guvernamentală sunt ilegitime fiindcă încalcă în mod flagrant, cu fiecare decizie şi fiecare acţiune, angajamentele explicite sau implicite faţă de propriul electorat, faţă de cetăţeni în general, faţă de instituţiile şi organismele internaţionale din care România şi-a asumat să facă parte, în primul rând Uniunea Europeană.

O ultimă "notă", extrem de importantă: protestul la care se angajează semnatarii şi la care vă solicităm să vă alăturaţi va fi unul paşnic şi va exclude orice violenţă fizică la adresa reprezentanţilor autorităţii, indiferent cum vor acţiona/ se vor comporta aceştia. În schimb, "armele" simbolice (cuvinte şi semne: sloganuri, afişe şi bannere, recuzită etc.) cât mai creative sunt binevenite; în acest sens te încurajăm, stimate destinatar, să-ţi pui inventivitatea la lucru pentru unul sau mai multe mesaje cât mai personal(e).

Actualizări

2019-07-08 20:38:39 +0300

S-a ajuns la 100 semnături

2019-07-07 14:41:04 +0300

S-a ajuns la 50 semnături

2019-07-07 11:44:01 +0300

S-a ajuns la 25 semnături

2019-07-07 10:00:51 +0300

S-a ajuns la 10 semnături