Skip to main content

Către: Ministerul Mediului - Barna TÁNCZOS

Arderea deșeurilor în București și Ilfov

In ciuda legilor, inca se ard deseuri in capitala si in satele din jurul capitalei precum Dobreni si Sintesti. De la inceputul anului 2020 pana in septembrie 2021, Poliția Județeană Ilfov a raportat 186 de intervenții privind arderea deșeurilor precum cauciucuri si anvelope dar numai 2 dosare penale si 6 sancțiuni au fost aplicate.
Asadar, este clar ca legile impotriva eliminarii deseurilor prin ardere nu sunt respectate de catre persoane fizice si corporatii deopotriva si nu sunt puse in aplicare de catre organele locale si nationale de control. In plus, persoanele din organele de control alaturi de companiile care colecteaza deseuri fac profit din importarea deseurilor din alte tari precum Italia, Germania, Japonia si Marea Britanie chiar daca toate gropile de gunoi sunt pline. De exemplu, Bucuresti mai are o singura groapa de gunoi operationala care este 90% plina.
Suntem confruntati cu o problema ingrijoratoare care are efecte devastatoare asupra mediului. Prin ardere, se eliberareaza substante de 40 ori mai nocive față de cele rezultate din arderea lemnului si se emit gaze precum metanul si dioxidul de carbon, care sunt toxice in exces si care se depun in habitate, distrugand flora si fauna bogata si infectand sursele noastre de apa.
Mai mult decat atat, am ajuns la valori incredibil de mari pentru particulele în suspensie din atmosfera- PM10 și PM2,5. Prin urmare, in jur de 27,000 de cetateni romani mor pe an din cauza aerului poluat si un procentaj foarte mare de locuitori dezvolta boli respiratorii precum astm si boli alergice cronice. Insa, ca sa nu fie publicate valorile alarmiste cu privire la concentratiile de particule daunatoare din aer, autoritatile de mediu se prefac ca nu au fonduri sa cumpere cititoare si senzori de aer.
Ca cetatean bucurestean si ca cetatean al globului consider ca este necesar ca problema sa fie rezolvata si prin semnarea acestei petitii sunteti de acord ca ar fi benefic ca guvernul sa urmeze acesti pasi mergand inainte.
1. restrictionarea importurilor de deseuri din alte tari prin control mai riguros si penalitati dure
2. amestecarea particulelor de deseuri cu ciment sau adaugarea filtrelor la incineratoare permite compusilor sa nu fie eliberati in mediu
3. aplicarea riguroasa a legilor privind incinerarea deseurilor si reciclarea (pentru a maximiza materialele utilizabile) cu sanctiuni stricte daca nu sunt respectate
4. sanctionarea penala a organelor care nu isi fac datoria

De ce este important?

Daca vrei sa respiri aer curat, daca vrei ca tu si copiii tai sa aveti parte la o viata sanatoasa, si daca NU vrei ca tara noastra sa devina tragicul tomberon al Europei, semneaza petitia acum!

Regiunea Regiunea București-Ilfov, România

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL

Actualizări

2022-03-09 23:19:21 +0200

S-a ajuns la 100 semnături

2022-03-06 11:47:08 +0200

S-a ajuns la 50 semnături

2022-03-04 18:21:00 +0200

S-a ajuns la 25 semnături

2022-03-03 11:24:15 +0200

S-a ajuns la 10 semnături