Skip to main content

Către: Ministrului Culturii, Ionuț Vulpescu

Cere Ministerului Culturii să folosească banii noștri corect

Stimate domnule ministru,

Ministerul dumneavoastră a lansat un apel de proiecte, cu ocazia Zilei Naţionale a Culturii, în data de 9 ianuarie, cu termen limită de depunere la 2 zile. Însă chiar dumneavoastră ați admis oficial imposibilitatea scrierii unui proiect în 2 zile.
Comunitatea artistică s-a mobilizat și mii dintre noi v-au trimis emailuri legate de acest apel. Prin urmare, vă solicităm public alocarea a 30 de zile pentru depunerea proiectelor, necesare conform legii 350/2005 privind finanţările nerambursabile pentru activităţi de interes public. În cazul în care acest apel nu își mai găsește mize dincolo de ziua culturii naționale propunem anularea apelului și transferul celor 200.000 alocate către un următorul apel.

De ce este important?

Ministerul Culturii a lansat un apel complet de proiecte în data de 9 ianuarie, cu termen limită de depunere la 2 zile şi desfăşurare după alte 6, cu ocazia Zilei Naţionale a Culturii. Însuşi ministerul admite pe site-ul oficial imposibilitatea scrierii unui proiect în 2 zile. Comunitatea artistică s-a mobilizat duminică când a citit anunțul incomplet şi după ce a trimis mii de emailuri către ministru, a primit un regulament de aplicare care îi dă mai puţin de 48 de ore pentru scrierea aplicațiilor. Pentru a completa un formular cu zeci de întrebări, a găsi parteneri şi a mobiliza sume considerabile de bani ca şi contribuţie proprie, 48 de ore fac că cei care, totuşi aplică, să rişte să realizeze lucrări în pripă şi fără vizibilitate.

De unde atâta grabă?

În medie, unui eveniment cultural de mici proporţii, pentru a fi gândit, scris, manageriat, promovat şi implementat îi ia cel puţin două luni. Chiar dacă nu ar fi deja dedicaţi, cum ne-am obişnuit să se întâmple în cazuri asemănătoare, este păcat ca acești 200.000 de lei din bani publici să fie irosiţi pe propuneri inconsistente.

De aceea solicităm Ministerului să aloce 30 de zile, aşa cum prevede legea 350/2005 privind finanţările nerambursabile pentru activităţi de interes public, pentru realizarea acestui apel. Este nevoie de timp pentru ca proiectele finanțate să fie concepute, scrise, implementate și performante și ar trebui să fie în interesul tuturor să se întâmple asta.

Cerem mărirea termenului de limită de doar 48 de ore de depunere a proiectelor pentru Ziua Culturii Naționale lansat de Ministerul Culturii!

Cei 200.000 de lei alocaţi unor proiecte scrise şi oragnizate pe repede înainte sunt, de fapt, banii noştri și dorim să fie cheltuiţi responsabil şi corect. Şi aşa majoritatea proiectelor independente din România sunt sub-finanţate, cu toate că ele contribuie considerabil la furnizarea serviciilor culturale de calitate şi susţinerea artei de la noi.

Ne dorim ca Ministerul Culturii să mărească termenul de depunere a solicitărilor de finanțare pentru Ziua națională a culturii de la 2, la 30 de zile sau, în cazul în care nu își mai găsește mize dincolo de ziua culturii naționale, să anuleze apelul și să transfere această sumă pentru un următorul apel. Este un efort minim pentru o comunitate artistică responsabilă, coerentă și relevantă.

Semnatarii sunt deschiși la o întâlnire cu ministrul culturii, Ionuț Vulpescu, în viitorul apropiat precum și reluarea apelurilor Acces și CultIN.

Ecouri în presă:
Adevărul: Scandal pe ziua lui Eminescu la Ministerul Culturii - https://goo.gl/mLGvEL
Mediafax: Ministerul Culturii face licitaţie pentru Ziua Eminescu. Gafă sau ”dedicaţie”? - https://goo.gl/YUbJRu
PRO TV: Ministerul Culturii, comunicat care a starnit revolta. Vrea sa organizeze in doar cateva zile un eveniment de amploare - https://goo.gl/DchgPi

Inițiatorii petiției:
Comunitatea Artistică Independentă
Ioana Păun, regizoare
Gabriel Sandu, jurnalist și actor
Farid Fairuz, artist independent și coregraf
Asociația Solitude Project
Miki Braniște, Director Festival TEMPS D`IMAGES, Cavaler al Artelor și Literelor - distincție oferită de Guvernul Franței în anul 2015.
Florin Caracala, regizor
Cristina Bogdan, curator, ODD

Actualizări

2017-01-11 09:41:31 +0200

S-a ajuns la 500 semnături

2017-01-10 12:49:14 +0200

S-a ajuns la 100 semnături

2017-01-10 12:00:08 +0200

S-a ajuns la 50 semnături

2017-01-10 11:36:06 +0200

S-a ajuns la 25 semnături

2017-01-10 10:20:41 +0200

S-a ajuns la 10 semnături