Skip to main content

Către: Casa Nationala de Asigurari de Sanatate

Cerem decizia CNAS: printăm rețetele în farmacii, evităm cozile și ieșirile!

Proiectul de lege a fost aprobat. În urma lansării petiției și a intervențiilor media (mulțumim Digi24 și TVR), dar și a bunăvoinței CNAS (o țară întreagă mulțumește) orice rețetă eliberată de orice medic care are contract cu CAS este transmisă online, în SIUI(sistemul informatic unic integrat), la care are acces orice farmacie din județ care are contract cu CAS. Acum se poate printa orice rețetă, dacă se prezintă seria și numărul rețetei, pe care le află telefonic de la medicul de familie sau specialist când solicită eliberarea rețetei. În felul acesta, un bolnav cronic și stabil poate evita aglomerația și ieșirea între oreie 11-13, rețeta putând fi ridicată de rude sau vecini. Sănătate tuturor!

Dorim implementarea unei masuri simple, care poate salva vieti in aceasta perioada de criza: Cerem printarea retetelor, compensate sau gratuite, in fiecare farmacie, pentru a evita cozile la medicul de familie si iesirile oamenilor bolnavi in aceasta perioada.

Orice reteta, compensata sau gratuita, eliberata online de orice medic in relatie cu CAS, se descarca automat in programul SIUI, de unde poate fi descarcata de orice farmacie, care poate printa un duplicat de reteta. Duplicatul poate fi semnat si completat cu datele de identificare ale celui care ridica medicamentele.

O alta varianta este trimiterea pe mailul pacientului a retetei, cu posibilitatea de a fi listata de catre pacient sau in farmacie.

Totodata, cerem decizia CNAS, pe perioada starii de urgenta, ca medicii specialisti sa poata da si reteta si scrisoarea medicala. Astfel nu va mai fi nevoie de trimitere de la medicul de familie si totul se poate rezolva la telefon. In situatii exceptionale, cerem masuri exceptionale!

Este nevoie de o decizie a CNAS care sa permita acest lucruri. Atat!

In situatia de urgenta, nici cardul de sanatate nu mai este necesar, doar buletinul titularului.

Singurele conditii:
- titularul sa telefoneze medicului pentru a elibera reteta
- SIUI trebuie sa functioneze permanent, nu intermitent cu offline.

Pentru ca sunt perioade cand sistemul SIUI nu functioneaza iar aceasta procedura nu ar mai fi posibila, acestea pot fi anuntate prin notificari la televiziunile nationale, radiouri, pagini de internet.

Initiativa pleaca de articolul din presa care a circulat zilele trecute cu bolnavii de cancer, cei mai vulnerabili dintre noi in timpul pandemiei, stand in frig, inghesuiti, la o coada inuman de lunga. Sa renuntam la birocratie acolo unde se poate, putem salva vieti! Iar aici, se poate!

Doctorii si farmacistii spun ca este posibil si simplu de implementat. Rugam CNAS sa ia aceasta decizie in cel mai scurt timp. Impactul va fi major!

Ideal ar fi ca hartia si tonnerul sa fie asigurat de catre stat, pentru ca toate farmaciile sa sustina initiativa.

De ce este important?

Astfel, se pot evita aglomerarile la medicii de familie si la ambulatorii.

Toata lumea e mai protejata.

Semneaza si tu si da mai departe!

Links

Actualizări

2020-03-31 14:12:39 +0300

Petiția este un succes cu 528 semnături

2020-03-30 10:12:52 +0300

S-a ajuns la 500 semnături

2020-03-25 17:52:06 +0200

S-a ajuns la 100 semnături

2020-03-25 16:36:29 +0200

S-a ajuns la 50 semnături

2020-03-25 16:22:44 +0200

S-a ajuns la 25 semnături

2020-03-25 16:09:33 +0200

S-a ajuns la 10 semnături