Skip to main content

Către: Primaria Municipiului Oradea, Consiliul Local Oradea, Garda de Mediu Bihor, Agentia de Protectia Mediului Bihor

Cerem oprirea interventiilor care presupun taieri de arbori in Parcul Bratianu!

Parcul Bratianu este un parc unic in felul sau. El este preferat de un numar mare de locuitori ai orasului, tocmai datorita faptului ca ofera posibilitatea de a-si petrece timpul liber atat familiile tinere cu copii cat si persoanele, indiferent de varsta, interesate de activitati sportive in aer liber sau amatorii de plimbari intr-un mediu natural, printre copaci falnici, arbori si arbusti ornamentali.
Parcul Bratianu imbina intr-un mod armonios infrastructura necesara desfasurarii activitatilor sportive (miniterenuri de baschet si fotbal, pista de alergare) si mediul natural care sa ofere aer curat si umbra in zilele insorite de vara.
Fiind situat in apropierea albiei Crisului, vizitatorii Parcului Bratianu au posibilitatea de a avea, in mod natural, acces la zona cu apa curgatoare - faleza de pe malul Crisului.
Parcul Bratianu, asa cum este el acum, o minipadure urbana, are o valoare inestimabila pentru locuitorii orasului fiind un "plaman verde" care asigura aer mai putin poluat in proximitatea centrului orasului.
Copacii, asa cum sunt amplasati ei acum, compact, fara prea multe locuri goale, pot face fata fenomenelor extreme asa cum s-a intamplat in timpul furtunii din vara anului 2023.
Putini arbori au fost desfiintati in Parcul Bratianu, majoritatea au facut fata furtunii. Chiar daca ramutile le-au fost rupte, copacii ramasi "in picioare" reusesc sa se regenereze incredibil de repede.
Toate aceste argumente ne determina sa cerem in mod obligatoriu renuntarea la orice proiect care presupune taieri de arbori in Parcul Bratianu. Structura si configuratia parcului odata schimbate vor aduce dupa ele alte consecinte grave, greu de anticipat, asa cum se intampla in padurile in care arborii au fost rariti fara un plan si fara a preconiza efectele (in Padis s-a produs un dezastru).
Parcul Bratianu are nevoie de intretinere si ocrotire.
Miniterenurile de sport, toaleta publica, estrada, aleile, bancile , cosurile de gunoi este necesar sa fie intretinute permanent si pastrate in stare de functionare. Arborii lipsa si cei batrani sau uscati este necesar sa fie inlocuiti cu arbori din aceeasi specie (castani, salcami, tei, salcioara, copaci ornamentali), amplasati in locul din care au fost eliminati cei existenti anterior.
Cerem Primariei Municipiului Oradea sa nu intervina cu modificari in configuratia Parcului Bratianu, sa renunte la proiectul in care se prevede amplasarea constructiilor noi, amenajarea unui iaz in perimetrul parcului, sa protejeze copacii si sa nu amplaseze in parc obiecte de decor stradal obtinute prin prelucrarea lemnului provenit din alti copaci taiati.

De ce este important?

Primaria Oradea a demarat, in vara anului 2022, un proiect de revigorare si revitalizare a Parcului Bratianu fara ca locuitorii orasului sa fie consultati si fara dezbatere publica.
Acest proiect este acum in etapa in care se cere finantare cu fonduri europene prin Axa de spații verzi, în cadrul apelului de proiecte PRNV/2023/371.A/1 – Dezvoltarea unor orașe verzi și îmbunătățirea infrastructurii verzi din zonele urbane.
Aceste finantari din bani europeni acopera doar partial valoarea investitiei. In cazul Parcului Bratianu nu stim care este suma care ar putea fi obtinuta din fonduri europene, dar prin comparatie cu Parcul Petofi putem sa ne facem o idee - "Lucrările, în valoare totală de circa 2 milioane euro, urmează să beneficieze de o cofinanţare europeană de circa 200.000 euro", adica 10% din valoarea investitiei.
Parcul Bratianu este un obiectiv important al orasului si care face parte din zestre orasului Oradea la fel ca si minunatele cladiri in stil Art Nouveau.
Putem face o comparatie intre modul in care au fost tratate in perioada dinnainte de 1989 cladirile vechi ale orasului, lasate sa se degradeze si la un pas de a fi desfiintate si ceea ce se intampla acum cu Parcul Bratianu, Acum suntem cu totii incantati de frumusetea lor (a cladirilor), dupa ce li s-a acordat atentia cuvenita. In cazul Parcului Bratianu, suntem in perioada in care, impreuna, putem salva si pastra acest loc verde si sa-l lasam mostenire urmasilor. Iazuri, tiroliene, vestiare, etc. sunt sau pot fi facute in parcurile mai nou infiintate in oras. Parcul Bratianu odata transformat nu va mai putea fi adus la forma de padure urbana, asa cum este el acum.

Pentru mai multe informatii despre proiect accesati linkuri:

https://oradea.ro/stiri/doua-oferte-pentru-modernizarea-si-revitalizarea-unor-parcuri-din-oradea/

https://m.ebihoreanul.ro/stiri/18-milioane-euro-pentru-reabilitarea-a-sase-parcuri-din-oradea-vezi-ce-zone-vor-intra-in-lucru-181602.html

https://oradea.ro/stiri/au-fost-depuse-spre-finantare-proiectele-de-investitii-pentru-mai-multe-strazi-si-parcuri-din-oradea/
Oradea, România

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL

Actualizări

2024-05-26 16:26:15 +0300

S-a ajuns la 500 semnături

2024-05-14 21:31:53 +0300

S-a ajuns la 100 semnături

2024-05-12 21:58:03 +0300

S-a ajuns la 50 semnături

2024-05-12 19:37:34 +0300

S-a ajuns la 25 semnături

2024-05-12 15:38:44 +0300

S-a ajuns la 10 semnături