Skip to main content

Către: Guvernului Romaniei

Cerem simplificarea birocrației concediilor medicale

Cerem simplificarea birocrației concediilor medicale

Este foarte important ca pentru toată durata menținerii prezentei stări de urgență să suspendați următoarele obligații:
1. obligația angajatului de a depune la angajator originalul certificatului de concediu medical, ca regulă generală;
2. obligatia bolnavilor suferind de boli grave de a obține viza medicului de familie pe certificatul medical eliberat de medicul curant/medicul specialist.
Pentru prevenirea și sancționarea posibilelor fraude, vă sugerăm ca obligația menționată la punctul 1 să fie înlocuită cu obligația de a transmite copia scanată sau fotografia certificatului de concediu medical, pe adresa de e-mail oficiala a angajatorului, sub sanctiunea, în cazul dovedirii fraudei, de restituire integrală a indemnizației de concediu medical precum și sancționarea cu amendă penală într-un cuantum care să-i descurajeze pe eventualii amatori.
De asemenea, va sugerăm ca, pe toata perioada mentinerii starii de urgenta, sa se suspende si obligatia angajatorului de a transmite letric certificatele medicale ale angajatilor aflati in concediu medical catre Casele Judetene de Sanatate, respectiv CASMB, aceasta fiind inlocuita cu obligatia de a transmite respectivele documente pe mail, in copie scanata, eventual certificata "conform cu originalul" de catre respectivul angajator, la care se adauga obligatia de pastrare pe durata legala specifica in arhivele proprii ale angajatorului a respectivelor originale ale certificatelor de concedii medicale in scopul unor controale sau verificari ulterioare a veridicitatii rapoartelor/declaratiilor lunare privind concediile medicale.

Ulterior prin reglementare legislativă să realizați eliminarea completa a obligatiei bolnavilor oncologici de a obtine avizul medicului de familie si stampila policlinicii pe certificatul medical eliberat de catre medicul specialist oncolog, deoarece aceasta categorie de bolnavi nu trebuie expusi pericolului de a contracta virusuri sau bacterii de la ceilalti bolnavi aflati la usa medicului de familie. Eventual, sa analizati extinderea acestei masuri si in cazul altor bolnavi cu afectiuni grave, al caror sistem imunitar este grav avariat si care prezinta risc foarte ridicat de imbolnavire cu alte boli sau de aparitie a unor complicatii ale bolii primare.

In viitorul apropiat să creați premizele necesare astfel încât concediile medicale – să poată fi eliberate direct în sistem electronic, pe o platformă dedicată interconectată cu angajatorii și casele de sănătate. Astfel veți elimina drumurile obositoare și expunerile riscante pentru cei aflați în suferință. În felul acesta debirocratizați atât activitatea medicilor la eliberarea concediilor medicale, vizarea lor succesivă cât și activitatea angajatorilor care trebuie să urmărească fluxul de la eliberare, vizare, preluare si transmitere și care conduce la creșterea nejustificată a costurilor.

De ce este important?

Fac acest apel pentru Alina Preda – o luptătoare care alături de alți bolnavi de cancer din România sunt puși pe drumuri și umiliți prin proceduri birocratice atunci când de fapt ei au nevoie de tot sprijinul și susținerea societății și a prietenilor. Și în memoria prietenilor și cunoștiințelor care până în ultima lor clipă au plimbat hârtii pentru vizare și îndosariere. Tu la cine te gândești?!

Actualizări

2020-03-20 10:29:45 +0200

S-a ajuns la 100 semnături

2020-03-19 23:45:44 +0200

S-a ajuns la 50 semnături

2020-03-19 22:45:35 +0200

S-a ajuns la 25 semnături

2020-03-19 22:12:31 +0200

S-a ajuns la 10 semnături