Către: Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Galaţi

Cerem suspendarea activității celor doi polițiști care au refuzat să acorde ajutor fetei

UPDATE 07/09/2019
După ce directorul adjunct al Direcției pentru Protecția Copilului Galați - Ciprian Groza - a declarat despre acest caz că a fost „o întâmplare nefericită”, președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea a amenințat că îl va demite. Nu a mai apucat deoarece și-a dat singur demisia.
Poți citi întreaga știre aici: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/a-demisionat-adjunctul-dgaspc-galati-dupa-cazul-minorei-pline-de-sange-pe-strada-1169742
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
PETIȚIE:
Este inadmisibilă atitudinea celor doi agenţi de poliţie care au intervenit doar după ce mai mulţi cetăteni au solicitat ajutorul acestora. De asemenea este inadmisibil ca pe perioada anchetei aceştia să-şi exercite în continuare (şi inutil) funcţia.

CONTEXT:
O fată de 14 ani din Galaţi a cerut ajutorul a doi poliţişti. Minora se afla în stare de şoc, suferind o hemoragie gravă. Câțiva cetăţeni au încercat să intervină pentru a-i convinge pe poliţiştii să se mobilizeze. În tot acest timp, cei doi ofițeri stăteau în mașină fără a lua nicio măsură (fata sângerând la nici doi metri de ei). În cele din urmă, fata a fost transportată de urgenţă la spital.

Poliţiştii sunt acum anchetaţi, iar până la finalizarea anchetei pedeapsa primită de aceştia este patrularea pe jos, fără folosirea vreunui autovehicul. În urma a tot ce s-a întâmplat, cei doi sunt încă în "folosul" comunităţii, iar noi trebuie să ne bazăm în continuare pe ei.

Mai multe informații:

- https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/o-fata-din-galati-plina-de-sange-pe-strada-doi-politisti-sunt-anchetati-pentru-ca-nu-au-intervenit-1169108
- https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/cei-doi-agenti-din-galati-care-au-ignorat-o-pe-fata-plina-de-sange-sunt-cercetati.html

Cristian Tudor Popescu despre caz: https://www.digi24.ro/opinii/ctp-despre-cazul-de-la-galati-procedeaza-exact-ca-politistii-din-caracal-exact-ca-omoratorul-din-caracal-1169442

* În Philadelphia 13 ofițeri de poliție au fost suspendați timp de 30 de zile „cu intenția de a demite” în urma unei anchete privind conținut instigator la urș și rasism pe rețelele de socializare.( Sursa: https://edition.cnn.com/2019/07/18/us/philadelphia-police-begin-firing-social-posts/index.html )
** Ofițerul departamentului de poliție din Rogersville, Chris Funk, a fost suspendat fără plată în urma unei arestări după ce acesta a fost implicat într-un accident de motocicletă, fără ca altcineva să fie implicat.

Siguranța cetățenilor ar trebui să fie o prioritate pentru orice agent al ordinii publice. De asemenea ne simțit profund jigniți de eticheta pusă de aceștia (cum că fata ar fi fost doar o c....ă), înainte de a ancheta cazul și de a avea toate datele situației. Datoria lor este să apere toți cetățenii, în mod egal, nu să pună etichete.

Decizia de suspendare a unui ofițer de poliție ar trebui luată în cazul în care există o acuzație de o conduită incorectă sau o conduită greșită, interesul public o cere, având în vedere natura acuzației și orice alte considerente relevante, și a fost luată în considerare o mutare temporară către o nouă locație sau rol, dar nu este adecvată în circumstanțele date.

Cum va fi inmânată

Petiția va fi trimisă la Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Galaţi