Skip to main content

Către: Administraţiei Domeniului Public, Primăriilor şi companiilor conexe cu atribuţii în doemniu

Fără "toaletări" până la trunchi!

"Toaletarea" arborilor din Bucureşti a devenit mai degrabă un sinonim pentru ciopâţirea, aparent fără discernământ, a coroanei - un copac toaletat este adeseori un simplu trunchi cu câteva cioturi de crengi, care este evident condamnat uscării. Deşi operaţiunea în sine ar trebui să fie benefică respectivului arbore, realitatea arată contrariul.

În consecinţă, este necesar să se urmeze paşii de mai jos:

- realizarea unui registru complet al arborilor de pe raza Municipiului Bucureşti, disponibil publicului, unde oricine poate urmări intervenţiile operate în trecut sau care urmează să fie făcute, pentru a verifica dacă există autorizaţiile necesare.

- supraverificarea avizelor necesare, coroborată cu diagnosticarea de către experţi a

- realizarea unui ghid comprehensiv, cu girul experţilor independenţi (eventual din alte oraşe europene) şi a mediului academic, care să indice clar şi fără posibilitate de ulterioare interpretări cum anume şi în ce condiţii se poate realiza o toaletare (anotimp, procent din coroană ce poate fi îndepărtat, ustensile ce pot fi folosite, diametru crengi ce pot fi tăiate, alte operaţiuni conexe care să susţină sănătatea arborelui etc.), care să stea la baza unei schimbări legislative asumate de autorităţile implicate.

- identificarea arborilor care au avut de suferit până în prezent şi tratarea lor, dacă este posibil; înlocuirea arborilor care nu mai pot fi salvaţi şi a buturugilor care au rămas în urma unor arbori "toaletaţi" cu puieţi locali, adaptaţi climei Bucureştilui.

- amendarea sau sancţionarea celor care au toaletat abuziv arbori (aşa încât acţiunile lor să aibă repercusiuni legale).

- organizarea de sesiuni de formare (din punct de vedere teoretic şi practic, organizate de specialişti) pentru personalul care toaletează arbori.

De ce este important?

„Statul recunoaşte dreptul fiecărei persoane fizice la un mediu sănătos, accesul liber pentru recreere în spaţiile verzi proprietate publică, dreptul de a contribui la amenajarea spaţiilor verzi, la crearea aliniamentelor de arbori şi arbuşti, în condiţiile respectării prevederilor legale în vigoare.” (legea 24/2007)

Bucureştiul nu are destule spaţii verzi, iar toaletarea excesivă nu face decât să înrăutăţească problema.

Atâtea cazuri nefericite de copaci ciopărţiţi şi de buturugi stau mărturie că nu există o practică de toaletare efectuată cu beneficiul arborelui în minte. Dincolo de "legalitatea" situaţiei (adică existenţa unui aviz), trebuie să existe o procedură unitară, blândă şi benefică arborilor, care să fie executată de personal format, urmând un protocol girat de experţi în domeniu.

https://www.hotnews.ro/stiri-mediu-23071893-fotogalerie-copacii-care-pierdut-lupta-toaletarea-arbori-mai-multe-bulevarde-din-bucuresti-taiati-barbar-anul-trecut-autoritatile-locale-uscat.htm

https://www.hotnews.ro/stiri-mediu-22694638-fotogalerie-copac-toaletat-trunchi-data-aceasta-arborele-din-libr-riei-rture-din-pia-roman.htm

https://www.hotnews.ro/stiri-administratie_locala-21288948-fotogalerie-toaletari-arbori-strada-din-centrul-capitalei-cetatean-sesizeaza-arborii-raman-fara-coroana-primaria-capitalei-spune-lucrarile-sunt-legale.htm

https://www.hotnews.ro/stiri-esential-7180021-fotogalerie-toaletarea-primavara-moartea-copacilor-din-capitala.htm
București

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL

Actualizări

2019-11-27 16:57:39 +0200

S-a ajuns la 25 semnături

2019-06-05 01:18:47 +0300

S-a ajuns la 10 semnături